x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Teodorovici: Va fi un formular unic, depus o singură dată, o plată pe an

Teodorovici: Va fi un formular unic, depus o singură dată, o plată pe an

20 Feb 2018   •   09:38
Teodorovici: Va fi un formular unic, depus o singură dată, o plată pe an
Sursa foto: Karina Knapek

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că în următoarele zile se va face o prezentare a formularului unic, care va fi depus o singură dată pe an şi va genera o singură plată. Teodorovici a spus că principiile acestui formular vor intra cât de curând în dezbatere publică.

„Va fi un singur formular, va fi depus o singură dată pe an, va fi o plată. Un lucru foarte important este cel al schimbării calităţii de asigurat, care intervine la momentul plăţii şi la momentul depunerii formularului”, a spus ministrul într-o declaraţie acordată presei. Eugen Teodorovici a menţionat că principiile acestui formular vor fi expuse în perioada următoare într-o discuţie cu jurnaliştii şi cu factorii interesaţi. Ministrul a anunţat totodată că îşi doreşte ca din dezbaterea publică să rezulte un act normativ clar şi fără probleme. 

„Formularul unic va avea şi rubrică dedicată acestui transfer de 2% din impozitul pe venit, ca să nu mai vină fiecare la ghişeu cu, poate, sute de formulare, neştiind dacă CNP-urile sunt ale persoanelor care cu adevărat au dorit să facă acel transfer. Dar odată cu noul formular, se rezolvă şi problema aceasta a ONG-urilor sau transferul către ele a unor sume”, a precizat ministrul Finanţelor. 

Teodorovici a exclus posibilitatea ca unele ONG-uri să nu îşi mai poată desfăşura activitatea din cauza modificărilor aduse. El a mai precizat că noul formular va permite şi posibilitatea redirecţionării a 2% din impozitul pe venit pentru un anumit ONG, pentru o perioadă de mai mulţi ani. Anterior declaraţiei de presă, ministrul a participat la lucrările Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, unde a anunţat că în următoarele zile va avea loc o schimbare radicală a unui mecanism învechit, făcând astfel referire tocmai la formularul unic. „O să vedeţi în următoarele zile o schimbare radicală a unui mecanism, poate destul de învechit, la nivelul nostru, al Ministerului de Finanţe, al Fiscului, în general”, a spus el. La mijlocul lunii februarie, ministrul a declarat că Ministerul Finanţelor va încerca să comaseze cinci formulare, inclusiv Declaraţia 600, iar statul va taxa veniturile estimate, nu pe cele realizate.

 

×
Subiecte în articol: eugen teodorovici formular unic