x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trump a aruncat in aer pretul petrolului!

Trump a aruncat in aer pretul petrolului!

09 Mai 2018   •   11:53
Trump a aruncat in aer pretul petrolului!

Preţul petrolului a crescut miercuri cu peste 3% atingând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi jumătate, după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul şi reluarea sancţiunilor americane împotriva Teheranului, în vigoare pana la semnarea intelegerii, in 2015.

 

Astfel, cotaţia barilului marca Brent a urcat la 77,20 dolari, nivel nemaiatins din noiembrie 2014. Petrolul american light crude s-a scumpit, la randul lui, cu aproape 2,8% până la 70,96 dolari, foarte aproape de valorile maxime inregistrate la finele aceluiasi an.

"Cu siguranţă exporturile de petrol iranian spre Asia şi Europa vor scădea în acest an şi în 2019 pe măsură ce unele state vor căuta surse alternative de aprovizionare pentru a evita să nemulţumească Washingtonul, iar sancţiunile vor începe să-şi facă simţite efectele", a comentat Sukrit Vijayakar, director la firma de consultanţă energetică Trifecta.

Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancţiunilor internaţionale ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian, astfel că în aprilie Iranul a livrat pe pietele lumii peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform datelor oficiale, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din OPEC, după Arabia Saudită şi Irak.

Retragerea SUA din acordul cu Iranul presupune că, in termen de 180 de zile, Washingtonul ar urma sa revina la regimul de sancţiuni împotriva Teheranului, exceptând situaţia în care până atunci se va ajunge la un alt acord. Analiştii estimează că noile sancţiuni americane ar putea reduce livrările de petrol iranian cu 200.000 până la un milion de barili pe zi, urmând ca impactul să fie mai mare în 2019 având în vedere că sancţiunile au nevoie de timp pentru a fi impuse.

În încercarea de a calma îngrijorările, Arabia Saudită a informat miercuri că va colabora cu alţi producători pentru a diminua impactul oricăror deficienţe în aprovizionarea cu petrol. Arabia Saudită, cel mai influent stat membru al OPEC, a fost în fruntea eforturilor adoptate începând din 2017 de marii producători de petrol pentru a susţine preţurile prin reducerea producţiei. AGERPRES

×