x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turiştii străini au cheltuit un miliard de euro în România

Turiştii străini au cheltuit un miliard de euro în România

17 Mar 2014   •   21:00
Turiştii străini au cheltuit un miliard de euro în România
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Majoritatea turiştilor străini, care au ajuns anul trecut la noi în ţară, au venit cu avionul, pentru afaceri, şi şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism
Cei 1,7 milioane de turişti străini cazaţi anul trecut în structurile de primire turistică de la noi din ţară au cheltuit în total în jur de 4,8 miliarde de lei (peste un miliard de euro), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Majoritatea turiştilor străini care au ajuns în România, respectiv 58%, au venit pentru afaceri sau au participat la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, cheltuielile acestora reprezentând 66,4% din total. Pe locul doi în preferinţele turiştilor străini, cu 42%, s-au aflat călătoriile în scop particular, respectiv vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratamente medicale, religie, tranzit, alte activităţi. Cheltuielile acestora au reprezentat 33,6% din total. 

Cazarea i-a costat cel mai mult pe străini
Ponderea cea mai mare în totalul cheltuielilor au reprezentat-o cele pentru cazare, peste 55%, urmând restaurantele şi barurile, cu circa 16%, şi cele pentru cumpărături 8,7%. Potrivit datelor INS, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 41,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (34,3%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,8% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 56% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Ca şi în cazul călătoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular o reprezintă cheltuielile pentru cazare (44,4%) din care cazarea cu mic dejun inclus deţine ponderea principală (76,1%). Cheltuielile efectuate în baruri şi restaurante au avut o pondere de 13,7% iar cheltuielile pentru cumpărături au reprezentat 14,2% din totalul cheltuielilor turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în interes personal.

Majoritatea a venit cu avionul
Cea mai mare parte din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, respectiv 38,4%, şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 34,3% şi-au organizat singuri sejurul. Majoritatea străinilor care au ajuns în 2013 în România au venit cu avionul, peste 74%, iar 12,5% au utilizat autoturismele proprii. Puţin peste 9% dinstre turiştii străini au venit cu autocarul, restul utilizând alte mijloace de transport, cum ar fi: tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 45,3% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 74,8 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

×