x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TVA trebuie redus ca economia să crească

TVA trebuie redus ca economia să crească

de Daniela Ivan    |    15 Oct 2014   •   20:06
TVA trebuie redus ca economia să crească

 Dacă numai jumătate din evaziunea fiscală ar fi oprită, am reuşi să reducem taxele, consideră analiştii economici
Taxa pe valoarea adăugată este primul impozit care ar trebui redus pentru ca economia să crească, consideră Constantin Niţă, ministrul Economiei. “Cu timpul trebuie luată o măsură de reducere a TVA. O valoare de 19% - 20% este suficientă şi ar aduce plus în economie”, a subliniat ministrul Economiei.

Bugetul trebuie să adune mai mulţi bani
Şi taxa pe construcţiile speciale, precum şi alte taxe şi impozite, vor putea fi reanalizate în momentul în care statul român va reuşi să colecteze între 37% şi 38% venituri în produsul intern brut, faţă de 32 - 33% cât se colectează în prezent. "?n momentul în care statul român va reuşi să colecteze între 37% - 38% venituri din PIB, pe medie, atunci vom putea reanaliza toate aceste taxe. Din păcate, colectarea noastră este la 32% - 33%. În momentul în care vom avea acest nivel de colectare, nimeni nu va mai veni în ţara asta să pună impozite când vrea el. Dar, în acest moment, ţara are nevoie de spitale, de şcoli şi, mai nou, şi de armată. Sigur că trebuie să vedem ce facem şi cu colectarea", a explicat Niţă.
România poate ajunge la gradul de încasare menţionat de ministrul Economiei doar din reducerea evaziunii fiscale la jumătate, respectiv de la nivelul de 16% din PIB la cât este estimată în prezent, a declarat Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice, Deloitte România. “Dacă noi colectăm 32% - 33% venituri în PIB, un raport al Consiliului Fiscal de luna trecută arată că evaziunea fiscală este unde la 16% din PIB. Dacă adunăm cele două cifre ajungem la un nivel potenţial de colectare până undeva la 47%-48% care ar fi unul dintre cele mai mari din Europa. Dacă numai jumătate din evaziunea fiscală ar fi oprită şi s-ar colecta banii la stat, am ajunge la procentul menţionat de ministrul Economiei, de 37% - 38% taxe din PIB fără probleme”, a explicat Dan Bădin.

Oamenii de afaceri au nevoie de un mediu predictibil, mai ales că există percepţia că taxele vor creşte în continuare. "Există această percepţie pentru că, în ultimii ani, neexistând un Cod Fiscal pe care să nu îl schimbe nimeni, s-a creat această imagine, că în fiecare an trebuie să vină cineva să mai pună o taxă. Ceea ce nu este adevărat. Eu militez pentru un Cod Fiscal stabil, predictibil pe o perioadă mai lungă de timp. Din câte ştiu eu se lucrează la un nou Cod Fiscal, dar aici trebuie un <> cu toate partidele politice să nu îl mai schimbăm”, a mai spus Niţă.

×