x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea face grădiniţe pe datorie. Investitorii îşi vor recupera banii de la stat până în 2020

Udrea face grădiniţe pe datorie. Investitorii îşi vor recupera banii de la stat până în 2020

de Elena Stan    |    07 Noi 2011   •   21:00
Udrea face grădiniţe pe datorie. Investitorii îşi vor recupera banii de la stat până în 2020

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sub semnatura Elenei Udrea, a demarat un amplu proiect de constructie de crese si gradinite. MDRT a demarat deja proceduri de achizitie publica de servicii de proiectare si executie pentru un numar de 661 de crese si gradinite, a caror valoare estimativa este de 635 de milioane de lei fara TVA (794 de milioane de lei cu TVA inclus, echivalentul a 185 de milioane de euro), potrivit datelor transmise de insti­tutie.

Gradinitele vor fi construite pe banii companiilor desemnate casti­gatoare la licitatiile organizate de MDRT, urmand ca investitorii sa-si recupereze banii de la stat in perioada 2013-2020. Cu alte cuvinte, Udrea face crese si gradinite pe datorie. 'Pe perioada realizarii lucrarilor, fi­nantarea este asigurata de prestatorii, executantii si furnizorii carora le sunt atribuite calupuri de lucrari, in urma procedurii de achizitie publica, din surse financiare proprii si/sau din credite bancare, pentru perioada 2011-2020, in conditiile legii. Plata sumelor datorate prestatorilor, executantilor si furnizorilor, aferente lucrarilor receptionate in cadrul proiectelor prioritare, se realizeaza esalonat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul MDRT, in perioada 2013-2020, conform anexei la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 105/2010', potrivit MDRT.

Cresele si gradinitele vor fi construite prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si vor avea o capacitate de una, doua sau trei grupe, o grupa fiind alcatuita din 20 de copii.

Masura este necesara, spun sindicatele din educatie, deoarece inva­tamantul prescolar de la noi din tara are grave probleme cu privire la lipsa de spatii si supradimensionarea grupelor de copii.

'La aceasta ora ne confruntam cu o lipsa acuta de spatii, chiar daca in ultimii ani am remarcat o crestere a investitiilor in acest domeniu ? prin infiintarea de noi unitati de in­vatamant prescolar si extinderea celor existente. Trebuie insa subli­niat faptul ca majoritatea salilor in care se desfasoara actul educational au o tripla functionalitate: sala destinata activitatilor educative pre­vazute in planul de invatamant, sala in care copiii servesc masa, dar si dormitor. In absenta unor spatii suficiente, ne-a fost imposibil sa cuprindem in invatamantul prescolar un numar foarte mare de copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani', a declarat presedintele Sindicatului Salariatilor din Invatamant Bucuresti (SSIB), Marius Ovidiu Nistor, potrivit Agepres.

O alta nemultumire a sindi­calistilor din invatamantul prescolar o reprezinta lipsa remuneratiei suplimentare in situatia in care efectivele de copii sunt supradimensionate. 'Inscrierea copiilor in gradinite, peste efectivele prevazute de lege, este in primul rand consecinta presiunii deosebite exercitate de parinti atat asupra personalului din gradinite, cat si asupra autoritatilor locale si institutiilor implicate in mod direct sau indirect. In aceste conditii, personalul din unitatile de invatamant prescolar este nevoit sa depuna un efort suplimentar, consistent, in ve­derea desfasurarii actului educational la aceleasi standarde de calitate.

Din pacate, in ciuda numarului mult mai mare de copii, nu se asigura o remuneratie suplimentara', a mai spus Marius Ovidiu Nistor. In 1950, in Romania existau 292 de crese, cu o capacitate de 5.217 locuri, iar in 1989 numarul acestora ajunsese la 847, cu o capacitate de 80.628 de locuri, potrivit Anuarului Statistic al Romaniei din 2000.

×
Subiecte în articol: economia constructie gradinite Elena Udrea