x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE ameninţă să taxeze untul de arahide si bourbon-ul din SUA

UE ameninţă să taxeze untul de arahide si bourbon-ul din SUA

07 Mar 2018   •   16:01
UE ameninţă să taxeze untul de arahide si bourbon-ul din SUA

Untul de arahide, sucul de portocale, afinele şi bourbon-ul din SUA sunt o parte din produsele pe care Uniunea Europeană ar putea să le taxeze semnificativ dacă preşedintele american Donald Trump îşi va pune în practică ameninţările de a impune taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu, a declarat miercuri comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

 

"O listă provizorie este în discuţie şi va fi dată publicităţii în scurt timp", a afirmat Cecilia Malmstrom într-o conferinţă de presă. "Pe această listă se regăsesc produse din oţel, produse industriale şi agricole. De asemenea, pe listă se regăsesc anumite tipuri de bourbon precum şi alte produse precum untul de arahide, sucul de portocale, afinele" a precizat comisarul european.

Săptămâna trecută, Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a impune taxe vamale de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu, în ideea de a contracara importurile ieftine care afectează industria şi locurile de muncă din SUA.

"Nu există câştigători într-un război comercial", a subliniat Cecilia Malmstrom, care şi-a exprimat speranţa că Europa va fi totuşi scutită de măsurile anunţate săptămâna trecută de preşedintele american.

Europenii exportă anual spre SUA oţel în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro şi aluminiu în valoare de un miliard de euro. Taxele vamale preconizate de Trump, considerate drept măsuri protecţioniste de UE, ar putea să aducă europenilor prejudicii evaluate la 2,8 miliarde euro, potrivit calculelor Comisiei Europene. În plus, pe lângă complicarea accesului pe piaţa americană a siderurgiştilor europeni, taxele lui Donald Trump ar putea deturna către Europa o parte din producţia siderurgică a altor ţări care nu vor mai găsi debuşee în SUA. AGERPRES

×