x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE: noi reguli pentru alimentele bio din 2021

UE: noi reguli pentru alimentele bio din 2021

19 Apr 2018   •   15:24
UE: noi reguli pentru alimentele bio din 2021

Noi reguli pentru certificarea şi controlul produselor alimentare bio vor intra în vigoare în Uniunea Europeană începând din 2021, după ce joi au fost aprobate de către deputaţii europeni reuniţi la Strasbourg. Cu 466 de voturi pentru şi 124 contra, eurodeputaţii au validat, cu câteva amendamente, un acord convenit la finele lunii iunie 2017 între Parlamentul European şi Consiliul UE, după mai mult de trei ani de negocieri.

 

Acest acord, care urmează să primească şi avizul formal al miniştrilor din UE în luna mai înainte de a intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2021, vizează întărirea controalelor de-a lungul lanţului de aprovizionare. Aceasta ar urma să garanteze că produsele bio importate, pentru a putea face faţă apetitului în creştere al consumatorilor europeni pentru astfel de produse, sunt conforme cu normele UE.

"Este o veste bună pentru fermierii bio, pentru consumatori şi pentru mediu", a subliniat eurodeputatul ecologist José Bové.

O altă miză majoră a noilor reglementări este facilitatea conversiei fermierilor europeni spre bio. Astfel, micii producători vor putea obţine o certificare de grup în ideea de a economisi timp şi bani. În plus, aprovizionarea cu seminţe şi animale ar urma să fie îmbunătăţită.

Pe de altă parte, fermierii vor fi constrânşi să aplice "un set de noi măsuri pentru a evita contaminarea" cu pesticide sau îngrăşăminte chimice, altfel riscă să piardă statutul de produs bio, a explicat Parlamentul European. Cu toate acestea, subiectul sensibil al pragului de pesticide acceptabil nu a fost rezolvat în această revizuire, şi depinde de avizele şi legislaţia foarte diferită din rândul statelor membre. AGERPRES

×
Subiecte în articol: produse bio control reguli ue producători