x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE Liberalizarea pieței de energie. 4,5 milioane de consumatori casnici sunt vulnerabili

UPDATE Liberalizarea pieței de energie. 4,5 milioane de consumatori casnici sunt vulnerabili

07 Ian 2021   •   10:59
UPDATE Liberalizarea pieței de energie. 4,5 milioane de consumatori casnici sunt vulnerabili

Peste 4,5 milioane de consumatori casnici de energie electrică sunt vulnerabili întrucât au un consum mediu lunar de 55 kWh pe lună, arată Autoritate Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

"Din cei peste 8.700.000 de clienţi casnici, conform raportărilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori către ANRE pentru a obţine datele necesare realizării raportărilor către INS-EUROSTAT, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului, peste 50% din total sunt clienţi cu un consum mediu de 55 kWh/lună, care pot fi încadraţi în categoria consumatorilor vulnerabili", transmite autoritatea.

Din cei 8.738.575 de consumatori casnici, 4.592.430 sunt considerați vunearbili. Totodată, 2.915.243 de clienți, respectiv 32,8%, aveau contracte la prețuri concurențiale, în octombrie 2020.

"Prin activitatea de informare, ANRE continuă să asigure creşterea gradului de informare şi conştientizare a drepturilor clienţilor finali de energie electrică în relaţia cu operatorii economici participanţi la piaţa de energie electrică. Autoritatea întreprinde toate măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de concurenţă, transparenţă şi tratament nediscriminatoriu pe piaţa energiei electrice, precum şi pentru completarea cadrului de reglementare astfel încât să vină în sprijinul clienţilor în vederea trecerii la piaţa concurenţială de energie electrică. Pentru a facilita clienţilor accesul la informaţii privind ofertele diverşilor furnizori, astfel încât aceştia să poată alege oferta cea mai potrivită nevoilor lor, ANRE pune la dispoziţia acestora, pe pagina proprie de internet, aplicaţia informatică "Comparatorul ofertelor-tip de energie electrică", în care se regăsesc ofertele de pe piaţa concurenţială ale furnizorilor de energie electrică, precum şi un serviciu de Call-center dedicat liberalizării pieţei de energie", precizează ANRE.

UPDATE 1 Consumatorii casnici vor putea să se informeze cu privire la noile contracte pentru energie electrică la preț concurențial la un call-center al Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), care va fi disponibil începând din 7 ianuarie 2021.

"Este vorba despre o linie telefonică dedicată special liberalizării, pentru a veni în ajutorul consumatorilor care doresc să afle mai multe despre acest proces sau doresc să primească ajutor pentru a accesa comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE", transmite ANRE.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

În cazul în care consumatorii casnicivor rămâne la prețul reglementat, acesta va fi cu până la 26% mai mare, motiv pentru care este recomandat să fie încheiate contracte pe piața concurențială.

ȘTIRE INIȚIALĂ Termenul până la care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piața liberă ar putea fi prelungit până la 31 martie 2021. Prețul din oferta concurențială se va aplica de la 1 ianuarie, potrivit proiectului de ordin al Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Data limită  până la care aceștia pot opta pentru prețuri nereglementate este 1 februarie. 

"Având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială", scrie în nota de fundamentare al ordinului ANRE.

Propunerea va fi aprobată pe 15 ianuarie în Comitetutul de Reglementare. Și furnizorii au fost de acord cu prorogarea termenului.

Piața de energie electrică a fost complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, iar consumatorii casnici care nu își schimbă contractele, și rămân în regim reglementat, vor putea plăti prețuri cu până la 26% mai mari.

Ofertele se găsesc pe site-ul ANRE.

 

×
Subiecte în articol: energie contract liberalizare