x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valea Jiului ar putea deveni Valea Energiei, după un model francez

Valea Jiului ar putea deveni Valea Energiei, după un model francez

12 Noi 2012   •   16:18
Valea Jiului ar putea deveni Valea Energiei, după un model francez
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Relaţiile economice dintre judeţul Hunedoara şi Regiunea Franche-Comte se vor dezvolta în cadrul unui proiect comun prin care să fie pus în valoare potenţialul energetic al Văii Jiului. Zona îndeplineşte condiţiile necesare pentru a se putea transforma într-o "vale a energiei", după un model similar care funcţionează deja în oraşul francez Belfort, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.

Cooperarea dintre cele două regiuni va avea la bază trei direcţii de acţiune: identificarea unor metode de exploatare eficientă a huilei din Valea Jiului, stabilirea unor parteneri din judeţul Hunedoara care ar putea produce subansamble pentru instalaţiile energetice din asocierea "Valea Energiei" Belfort şi găsirea modalităţilor practice prin care mediul academic se poate implica în activitatea de cercetare.

"Sperăm ca oamenii de afaceri francezi să găsească parteneri în judeţul Hunedoara care ar putea să producă piese pentru instalaţiile energetice din Belfort, iar în Valea Jiului să pună umărul la găsirea unor modalităţi competitive de exploatare a huilei, benefice pentru toţi. Am plecat la drum încrezători, partea franceză are experienţă în domeniu, iar noi le asigurăm tot ceea ce este necesar pentru a-şi pune în aplicare proiectul", a declarat Moloţ.

Proiectul "Valea Energiei", derulat deja în Belfort, reuneşte 200 de firme din Regiunea Franche-Compte, reprezentând un model de succes pentru reconversia profesională a unei zone monoindustriale, în care principala ocupaţie a fost extracţia sării. În urma reconversiei, zona s-a reprofilat pe producţia de energie, cifra de afaceri anuală ajungând la 4 miliarde de euro, iar numărul locurilor de muncă directe nou create a fost de circa 14.000. La acestea se adaugă aproximativ 35.000 de locuri de muncă în domenii conexe celui de bază.

"Proiectul este unul de perspectivă, pentru care este nevoie de răbdare. Următorul pas în continuarea acestuia va fi organizarea unei misiuni economice în judeţul Hunedoara, la care vor participa oameni de afaceri din Belfort, în luna mai 2013. Este un proiect complex, care include colaborări cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi autorităţile din Deva, Haţeg şi Valea Jiului", a completat europarlamentarul Iuliu Winkler, iniţiatorul acestei colaborări transfrontaliere.

×
Subiecte în articol: franta model valea jiului valea energie