x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veste buna pentru romanii cu credite. BNR a redus din nou dobanda de referinta la un minim istoric, la 1,75%

Veste buna pentru romanii cu credite. BNR a redus din nou dobanda de referinta la un minim istoric, la 1,75%

06 Mai 2015   •   12:41
Veste buna pentru romanii cu credite. BNR a redus din nou dobanda de referinta la un minim istoric, la 1,75%
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 7 mai 2015, potrivit unui comunicat al BNR.

De asemenea, Banca Centrală a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, şi menţinerea la 14% a celor aplicabile pasivelor în valută, începând cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2015.

În plus, s-a decis 'îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politica monetară la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale".

"Astfel, începând cu data de 7 mai 2015, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an, de la 3,5%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25%', se precizează în comunicat.

CA al BNR a mai decis, în şedinţa de miercuri, şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

×
Subiecte în articol: bnr dobanda de referinta bnr