x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Virusul PPA decimează efectivele companiei Premium Porc, DNA ia urma banilor

Virusul PPA decimează efectivele companiei Premium Porc, DNA ia urma banilor

de Adrian Stoica    |    24 Feb 2021   •   07:40
Virusul PPA decimează efectivele companiei Premium Porc, DNA ia urma banilor

Lupta cu pesta porcină africană (PPA) pare să fie una cu morile de vânt pentru autorităţile sanitar-veterinare din România. Numărul cazurilor depistate a cunoscut o creştere alarmantă în ultima perioadă. După ce la începutul acestui an la ferma de porci din Vrancea a companiei daneze Premium Porc, cel de-al doilea mare producător de carne de porc de pe piaţa locală, a fost depistat un focar de PPA, recent la încă două ferme ale companiei, unde sunt crescute în total circa 60.000 de capete, a fost depistat virusul. Acolo este deja în derulare o anchetă  a inspectorilor ANSVSA, dar pe fir au intrat şi procurorii.

Cele două ferme ale companiei Premium Porc unde a fost depistat acum virusul se află în judeţele Sibiu şi Brăila. Deocamdată ANSVSA nu a făcut publică știrea, dar potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul Jurnalul, la cele două ferme se află în curs de derulare o amplă anchetă care trebuie să stabilească cum a ajuns virusul aici. Practic, inspectorii ANSVSA verifică dacă au fost respectate normele de biosecuritate. De asemenea, la această acţiune participă şi procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), având în vedere existenţa unor suspiciuni de corupţie legate de plata despăgubirilor  pentru porcii eutanasiaţi la ferma din Goleşti, judeţul Vrancea, a companiei Premium Porc. 

DNA sesizată de conducerea ANSVSA

Procurorii au demarat ancheta la ferma din Goleşti după ce conducerea ANSVSA a sesizat DNA în legătură cu existenţa unor suspiciuni de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, de săvârşirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE, precum şi de zădărnicire a combaterii bolii. De asemenea, în prealabil Direcţia Generală Antifraudă Fiscală depusese o sesizare privind abuzurile şi ilegalităţile comise la ferma din Goleşti. Concret, sesizarea se referea la încasarea ilegală a despăgubirilor şi subvențiilor de la bugetul de stat.

726.000 de porci, ucişi în trei ani

La peste trei ani de la apariţia pestei porcine africane (PPA), în România au fost ucişi circa 726.000 de porci,  iar deficitul balanței comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 de milioane de euro anual. România a ajuns să importe aproximativ 75% din carnea de porc pe care o consumă, în condiţiile în care 30% din efectivele-matcă au fost pierdute. Eradicarea bolii este încă un obiectiv foarte îndepărtat, în condiţiile în care multe norme de biosecuritate nu se respectă. Potrivit statisticii ANSVSA, judeţele din sudul ţării sunt cele mai afectate, iar aici se distinge un fenomen foarte periculos. Foarte multe focare au fost stinse, după care s-au reaprins.

Anul trecut, până pe data de 22 decembrie, fuseseră plătite despăgubiri în valoare de 204,1 milioane de lei unui număr de 15.200 de beneficiari.

582.743 de porci au fost ucişi în complexurile de creştere şi îngrăşare a porcilor de la depistarea virusului PPA în România, în urmă cu trei ani

 

91% din efective, decimate în Brăila

Deşi situaţia este foarte gravă, conducerea ANSVSA a decis să nu mai publice zilnic statistica privind evoluţia virusului în ţară din motive inexplicabile. De la începutul pandemiei de PPA, cei mai mulţi porci domestici au fost ucişi în județele Brăila - 260.553 (91,97% din efective), Argeş - 103.372 (60,47%) şi Tulcea - 81.714 (89,3%). Potrivit informațiilor obţinute de cotidianul Jurnalul, pe data de 22 februarie erau afectate 282 de localităţi, în care existau 496 de focare, dintre care 7 erau în fermele comerciale de creştere şi îngrăşare. Cele mai multe, 36 la număr, erau înregistrate în judeţul Gorj.

Inconştienţă maximă: Importuri din focare cu PPA

Deşi anul trecut efectivele de suine din gospodăriile ţărăneşti şi fermele industriale au fost decimate de pesta porcină africană, în România au intrat anul trecut circa 500.000 de porci vii din Ungaria, fără nicio respectare a normelor de combatere a răspândirii virusului. Aceştia au fost importaţi din zone cu focare PPA la mistreţ, fără dezinfecţia camioanelor la vamă, după care au fost lăsate să se plimbe nestingherite prin ţară, pentru a vinde prin sate porcii. De altfel, specialiștii spun că aceasta poate fi şi o explicaţie pentru creştere alarmantă a numărul de focare în gospodăriile ţărăneşti. Problema samsarilor a fost ridicată în această lună şi de delegaţia de experţi trimisă de Comisia Europeană pentru a verifica cum se aplică măsurile pentru combaterea răspândirii virusului. De asemenea, crotalierea a fost identificată ca o altă măsură a cărei aplicare este deficitară la noi. 

×