x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri In Europa, cota de piata a Gazprom a atins un nivel record

In Europa, cota de piata a Gazprom a atins un nivel record

30 Ian 2018   •   16:15
In Europa, cota de piata a Gazprom a atins un nivel record

Cota de piaţă a Gazprom pe piaţa europeană a gazelor, unde generează majoritatea veniturilor sale, a crescut anul trecut la nivelul record de peste 35%, de la aproximativ 33% în 2016, a anuntat preşedintele companiei ruse, Viktor Zubkov, la o conferinţă pe teme energetice care se desfăşoară la Viena.

 

În 2017, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa şi Turcia au crescut cu 8,1%, la nivelul record de 193,9 miliarde de metri cubi (bcm), în pofida eforturilor Europei de a-şi reduce dependenţa faţă de furnizările de energie din Rusia.

Pentru a-şi păstra cota de piaţă, Gazprom a încheiat acorduri cu marii săi clienţi şi a respectat reglementările UE. Surse de la Gazprom au declarat că firma şi-a învăţat lecţia în urma divergenţelor cu UE.

În aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiecţiunile în care şi-a exprimat opinia preliminară potrivit căreia Gazprom a încălcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globală de compartimentare a pieţelor de gaze din Europa Centrală şi de Est (CEE). În martie 2017, Comisia Europeană s-a declarat satisfăcută de angajamentele prezentate de Gazprom faţă de preocupările Executivului comunitar în materie de concurenţă în ceea ce priveşte pieţele gazelor din CEE.

Angajamentele asumate de Gazprom îndeplinesc obiectivele fixate de UE în ceea ce priveşte problemele de concurenţă menţionate, asigurându-se că: restricţiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o dată pentru totdeauna şi că se va facilita acest flux transfrontalier de gaze pe pieţele de profil din Europa Centrală şi de Est; preţurile gazelor naturale din CEE reflectă preţuri de referinţă concurenţiale şi Gazprom nu poate recurge la niciun avantaj referitor la infrastructura de gaze naturale pe care l-a obţinut de la clienţi prevalându-se de poziţia sa pe piaţa aprovizionării cu gaze, consideră CE.

La conferinţa pe teme energetice care se desfăşoară la Viena participă o serie de clienţi cheie ai Gazprom din Europa, cum ar fi OMV (Austria) şi RWE (Germania). AGERPRES

×