x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Insolvenţa persoanelor fizice va avea un impact de 3,5 miliarde de lei, estimează Asociaţia Română a Băncilor

Insolvenţa persoanelor fizice va avea un impact de 3,5 miliarde de lei, estimează Asociaţia Română a Băncilor

de Daniela Ivan    |    20 Mar 2015   •   00:01
Insolvenţa persoanelor fizice va avea un impact de 3,5 miliarde de lei, estimează Asociaţia Română a Băncilor

Impactul aplicării Legii insolvenţei persoanelor fizice în România se ridică la circa 3,5 miliarde de lei, potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Băncilor. Bancherii iau în calcul faptul că o parte dintre clienţii buni platnici ar putea decide să nu mai plătească, aşteptând “beneficiile” insolvenţei, dar şi costurile de logistică ale băncilor cu implementarea unei astfel de legi.

“Pe o abordare europeană, pe calculul pe care l-am făcut asupra insolvenţelor persoanelor fizice la nivel european, a reieşit o sumă de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Europenii au în această legislaţie şi filtre prin care limitează eventualele excese în folosirea acestei legi. Pun şi responsabilităţi pentru cei care beneficiază de actul de insolvenţă, ai obligaţii, dar şi limitări în viitor. În unele ţări 5 ani, în altele 10, nu mai poţi să iei un credit dacă ai trecut printr-un proces de insolvenţă. Legislaţia europeană îi are în vedere numai pe cei de bună credinţă, care au ajuns în situaţia nefericită a insolvenţei”, a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei. Acesta a mai spus că “mirajul” acestei legi ar putea determina anumiţi clienţi, care până acum au fost buni platnici, să nu mai plătească, în aşteptarea unei reduceri a sarcinii fiscale.

“Normal că în calculul unui studiu de impact reies anumite migrări şi din partea clienţilor care nu au întârzieri la plată, dar care pot avea întârzieri la plată în eventualitatea unei insolvenţe. Şi pentru că insolvenţa persoanelor fizice, într-o bună măsură, este percepută şi ca o relaxare şi o uşurare şi o posibilă reducere a debitelor către bănci”, a subliniat Florin Dănescu.

Mai mult dezavantaje, decât avantaje

Bancherii susţin că din experienţa altor ţări, reiese că insolvenţa aduce mai multe dezavantaje decât avantaje. “Această măsură a insolvenţei persoanelor fizice, ca în orice ţară, este un instrument acut pentru persoanele fizice. Tot bugetul tău este controlat şi hotărât de altcineva. Simplul fapt că vrei să mergi la un teatru va fi decis de administratorul judiciar, pentru că nu va fi considerată o cheltuială de bază pentru familie. Ori, această percepţie creată în timp — că insolvenţa va fi o uşurare eventual a sarcinii financiare a individului — va duce la migrări din portofoliul celor care plătesc către cei care nu mai plătesc, aşteptând iminenta insolvenţă a persoanelor fizice", a explicat Dănescu.

×