x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ascunzatoare secreta pentru bitcoin gasita in Elvetia!

Ascunzatoare secreta pentru bitcoin gasita in Elvetia!

11 Mai 2018   •   16:57
Ascunzatoare secreta pentru bitcoin gasita in Elvetia!

7% din monedele virtuale bitcoin existente in lume se pastreaza intr-un buncar din Muntii Alpi. Start-upul Xapo pastreaza in fostul refugiu militar aproape 10 miliarde de dolari. Asa numitul "depozit rece" se afla in Elvetia, valutele digitale fiind ascunse in computere speciale, niciodata cuplate la reteaua exterioara.

 

Undeva in centrul Elvetiei. O stanca de granit pe malul unui lac de o frumusete neinchipuita. Iar undeva jos, sub pamant, intr-un buncar militar vechi, contruit pe la sfarsitul anilor 1940, sunt ascunse in jur de 10 miliarde de dolari in bitcoin. In cei patru ani scursi de la infiintarea start-upului Xapo, putini au reusit sa patrunda in interiorul depozitului.

Oricum, cei care i-au trecut pragul vin aici pe drumuri atat de intortocheate, incat nu reusesc sa stabileasca, ulterior, locul exact de amplasare a buncarului. Fiecare vizitator este fotografiat, i se iau amprentele si numai dupa o verificare minutioasa este lasat sa intre.

Dupa mai multe usi masive se ajunge, in sfarsit, in asa numitul "depozit rece" - o camera cu computere, inconjurata de un sistem de bruiaj care o apara de orice eventual atac electromagnetic. Inauntru nu au voie nici macar angajatii ascunzatorii.

Pentru a ajunge la cele 10 miliarde de dolari, trebuie sepasite mai multe bariere de protectie. Mai intai, camera este din sticla blindata, are forma cilindrica, iar odata intrat, omul ramane inchis pana cand un operator nu deschide usa din interior. Mai sunt, apoi, alte cateva usi de otel si un coridor de 100 de metri, sapat in stanca. La capatul lui sunt doua usi rosii care, potrivit functionarilor, pot rezista unei explozii nucleare si oricarui cataclism.

Nu se stie cat costa intreaga aceasta afacere. Xapo spune ca aceste masuri sunt absolut necesare in fata amenintarilor teroristilor si a hackerilor.

Pentru a primit bitcoin din buncar, trebuie contactati reprezentantii companiei prin legetura video si rostita o parola. Timp de doua zile, orice solicitare este intoarsa pe toate partile. Iar pentru ca nimeni sa nu falsifice identitatea proprietarului de monede virtuale, pentru ca nimeni sa nu poata folosi alte amprente, orice scaner are detectori de puls.

×