x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Bayer poate cumpăra Monsanto pentru 62,5 miliarde de dolari

Bayer poate cumpăra Monsanto pentru 62,5 miliarde de dolari

21 Mar 2018   •   14:11
Bayer poate cumpăra Monsanto pentru 62,5 miliarde de dolari

Grupul german Bayer a obţinut acordul Comisiei Europene pentru preluarea producătorul american de seminţe Monsanto, cu suma de 62,5 de miliarde de dolari, ultima dintre cele trei fuziuni majore care vor schimba semnificativ industria agrochimică.

 

Tranzacţia va duce la crearea celui mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic şi erbicide, care va controla mai mult de un sfert din piaţa mondială a seminţelor şi pesticidelor.

Acordul dintre Bayer şi Monsanto este cel mai recent dintr-o serie de tranzacţii majore în sectorul agrochimiei. Grupul elveţian Syngenta a acceptat să fie preluat de firma chineză ChemChina pentru 43 miliarde de dolari, în timp ce companiile americane Dow Chemical şi DuPont au convenit să-şi unească activităţile din sectorul de agrochimie pentru a da naştere unui grup evaluat la 130 miliarde de dolari.

Oficialii Comisiei Europene au cerut Bayer să rezolve temerile legate de concurenţă vânzând o serie de active către BASF. "Decizia noastră asigură faptul că va exista o concurenţă efectivă şi inovaţii pe piaţa seminţelor, a pesticidelor şi a agriculturii digitale, după această fuziune. În special, ne-am asigurat că numărul jucătorilor globali activi care concurează pe aceste pieţe rămâne acelaşi", a afirmat comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager.

Deja Bayer a ajuns la un acord privind vânzarea unor active din domeniul seminţelor şi erbicidelor către BASF, cu suma de 5,9 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari), şi urmează să renunţe şi la unele afaceri cu seminţe vegetale. Şi autorităţile din China şi Brazilia au aprobat acordul dintre Bayer şi Monsanto, iar în prezent tranzacţia este examinată de autorităţile antitrust din SUA şi Rusia.

Pe piaţa mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piaţă de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu 19% din piaţă. Monsanto este lider pe piaţa seminţelor, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de DuPont.

Bayer şi Monsanto au o prezenţă importantă în România. AGERPRES

×