x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cât poţi economisi cu băncile pentru locuinţe

Cât poţi economisi cu băncile pentru locuinţe

de Daniela Ivan    |    20 Mai 2015   •   16:14
Cât poţi economisi cu băncile pentru locuinţe
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

După scăderea dobânzilor la credite sub 1,5-2%, sistemul de economisire-creditare Bauspar a început să ofere randamente bune, în special pentru cei care pot economisi în jur de 1.000 de euro pe an.

Produsele de economisire-creditare oferite de cele două bănci de acest tip existente în România beneficiază, pe lângă dobânda acordată de bancă, de 1,5% sau 2%, şi de o primă anuală de la stat. Aceasta este în valoare de 25% din sumele economisite anual de client, dar nu poate depăşi echivalentul în lei a 250 euro/an/client. Deşi produsul, cunoscut şi sub denu-mirea austriacă Bauspar, este destinat economisirii în vederea accesării ulterioare a unui credit locativ, banii pot fi retraşi, după cinci ani, fără nicio justificare. „După expirarea perioadei de cinci ani de la încheierea contractului, clienţii pot alege să retragă sumele economisite, dobânda acumulată şi prima de la stat fără a fi necesară justificarea utilizării sumelor în scop locativ”, a explicat Carmen Gudrun Schuster, preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe. Din acest motiv, unii români aleg să își ducă banii în băncile pentru locuințe, deși nu au nevoie să își cumpere o casă.

Randamente sigure
Cel mai bun randament se obţine pentru depuneri anuale de 4.500 de lei, spun reprezen¬tanţii băncilor. „Pentru maximi¬zarea randamentului la produsul de economisire-creditare, recomandăm clienţilor depuneri anuale de maximum 4.500 de lei, echivalentul în lei a 1.000 de euro, timp de minimum 5 ani, pentru a beneficia de prima de la stat maximă de 25%, în limita a 250 de euro, plus dobânda băncii de 1,5%“, a spus Aurelia Cionga, preşedinte Raiffeisen banca pentru locuinţe. Aceasta a adăugat că randamentul după 5 ani de economisire cu depuneri anuale de 1.000 de euro (echivalent în lei) se situează între 8-10%, în funcţie de frecvenţa depunerilor în cursul anului.

Prima de la stat, 250 euro/an
Familiile care pot să economisească mai mult de 4.500 lei pe an, sau 375 lei pe lună, timp de cinci ani, pot încheia câte un contract de economisire-creditare pentru fiecare membru al familiei, pentru a putea beneficia pe fiecare contract de prima de la stat, care nu poate depăşi 250 euro/an/client”, a precizat preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Cum se strânge ban pe ban
› Depuneri anuale de câte 4.500 lei
›Total depuneri făcute de client după 5 ani= 22.500 lei
› Sold după 5 ani = 28.220 lei
› Randament net anual = 9,46%
După finalizarea perioadei de economisire-creditare clientul poate accesa un credit cu dobândă fixă, în lei, de doar 4,5%.

Sumele depuse depășesc 5,5 miliarde de lei
Sumele depuse de 600.000 de clienți ai băncilor pentru locuințe se ridică la 5,7 miliarde de lei. „În cazul BCR Banca pentru Locuinţe, am ajuns la 362.000 de contracte la finalul anului 2014. Depozitele au înregistrat o creştere de 27% faţă de anul 2013, depășind 2,5 miliarde de lei”, a declarat Carmen Gudrun Schuster. Raiffeisen Banca pentru Locuințe administra, la sfârşitul anului 2014, contractele de economi¬sire-creditare pentru 217.000 clienţi, iar valoarea totală a contractelor semnate de către clienţii RBL ajunsese la 3,2 miliarde de lei, în creş¬tere cu 14% faţă de 2013. „Suma de 3,2 miliarde lei reprezintă valoarea potenţialului de investiţii în domeniul locativ, depuneri şi credite. O tendinţă ascendentă, peste media pieţei, a avut şi valoarea totală a depunerilor, care a fost cu 34% mai mare comparativ cu anul 2013, soldul total atingând, la sfârşitul anului 2014, cifra de 451 mili¬oane de lei”, a declarat Aurelia Cionga.
 

×
Subiecte în articol: locuinţe economie economisire