x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce pericole ascunde initiativa Chinei "O centura, un drum"

Ce pericole ascunde initiativa Chinei "O centura, un drum"

12 Apr 2018   •   12:07
Ce pericole ascunde initiativa Chinei "O centura, un drum"

În contextul in care China îşi multiplică proiectele de infrastructură în străinătate, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat in legatura cu riscurile la care se expun tarile implicate în proiecte comune din cadrul strategiei "O centură, un drum": derapaj financiar şi acumulare de datorii.

 

China, cea mai mare putere comercială a lumii, a lansat în 2013 iniţiativa denumită "O centură, un drum" si menita sa creeze un nou Drum al Mătăsii, consolidand, astfel, schimburile comerciale între Asia, Rusia şi Europa. Prezenta la o conferinţe dedicată proiectului, Lagarde a aratat că una din provocări este că noul drum al mătăsii ajunge acolo unde este nevoie de el, iar a doua provocare o constituie politicile fiscale sănătoase.

Directorul general al FMI a subliniat că iniţativa "O centură, un drum" poate furniza finanţare pentru infrastructurile atât de necesare din ţările partenere, dar nu ar trebui considerate de aceste ţări ca o "masă gratuită". Însă aceste parteneriate "pot de asemenea conduce la o creştere problematică a gradului de îndatorare a ţărilor implicate, restricţionând alte cheltuieli pe măsură ce cresc cheltuielile cu serviciul datoriei", a avertizat Lagarde. În ţările unde datoria publică este deja la un nivel ridicat, o gestiune atentă a termenilor financiari este crucială pentru a proteja China şi ţările partenere să intre în acorduri care vor provoca dificultăţi financiare în viitor, a adăugat Lagarde.

Anterior, cu ocazia Forumului de la Boao, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a respins criticile adresate strategiei "O centură, un drum". "Nu este vorba nici de un Plan Marshall şi nici de un complot chinez. Este vorba de o iniţiativă pe care o urmăm în deplină transparenţă", a spus liderul de la Beijing. AGERPRES

×