x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Depozite neatractive. Câștiguri de doi lei

Depozite neatractive. Câștiguri de doi lei

de Daniela Ivan    |    25 Mai 2015   •   08:22
Depozite neatractive. Câștiguri de doi lei

Un depozit de 1.000 de lei ţinut trei luni la bancă aduce între 2,10 şi 6,41 lei proprietarului, ceea ce nu-i asigură nici măcar biletele de tramvai sau de metrou necesare deplasării la bancă. Să nu mai vorbim de benzină pentru cei care se duc cu autoturismul personal.

Dobânzile la economii au ajuns un sfert din cât erau în urmă cu cinci ani, având în vedere că în 2010 randamentul unui depozit bancar pe 3 luni era 8%, şi acum, este în jur de 2%, conform statisticilor BNR. Calculele arată că o persoană care plasează bani la bancă pe trei luni câştigă, în medie, 4 lei pentru 1.000 de lei, după ce s-a scăzut impozitul de 16%, dar poate să ia şi 6 lei de la băncile mai mici sau numai 2 lei dacă are economiile la instituţiile bancare mai cunoscute.

Ce trebuie să știi
Clienţii trebuie să ia în calcul atunci când aleg unde să-și ducă economiile şi faptul că unele bănci solicită deschi¬derea unui cont curent, care are un cost de administrare cuprins între 1 şi 7,5 lei/lună. Dar e bine de știut că sunt şi bănci care nu percep comision de administrare a contului curent, ceea ce poate constitui un avantaj, în special pentru sumele mici. Suma finală depinde şi de comisioanele de retragere, dar majoritatea instituțiilor bancare nu taxează lichidarea depozitelor dacă se face exact în ziua scadentă.

Dobânzile sunt foarte mici peste tot în lume. La nivel local asistăm la o situaţie un pic mai bună, dar noi nu am mai avut dobânzi aşa de mici şi nu suntem obişnuiţi. Avem un exces de lichiditate şi, dacă nu se întâmplă ceva care să crească cererea de credite solvabile, vom înregistra mai mulţi ani această situaţie.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, economist-şef Raiffeisen
 

×
Subiecte în articol: depozite bancare