x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Drumul Nădlac - Csanadpalota e gata, dar se circulă până la graniţă

Drumul Nădlac - Csanadpalota e gata, dar se circulă până la graniţă

29 Aug 2015   •   20:18
Drumul Nădlac - Csanadpalota e gata, dar se circulă până la graniţă

Primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, a anunţat sâmbătă că drumul dintre oraşele Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria) este deschis circulaţiei, însă până la graniţă, şi a precizat că se aşteaptă instituirea unui punct de trecere a frontierei.

"Pe lângă asfaltarea drumului, s-au realizat şi rigole pluviale iar în porţiunea de drum ce străbate oraşul Nădlac (str. Vasile Lucaciu - n.r.) s-au realizat şi trotuare pe ambele părţi. Lucrarea este gata la ora actuală, mai sunt unele retuşări de finalizat la unele rigole şi porţiuni de acces. Pe drumul care leagă Nădlacul de oraşul Csanadpalota din Ungaria se poarte circula de ambele părţi până la linia de frontieră, urmând ca în viitor să fie deschis aici şi un punct de frontieră, care să funcţioneze cel puţin temporar, poate chiar mai devreme decât intrarea României în spaţiul Schengen', a declarat Vasile Ciceac cu ocazia conferinţei de închidere a proiectului transfrontalier.

Potrivit edilului celui mai vestic oraş românesc, odată cu darea lui în folosinţă, drumul va facilita realizarea unei mult mai bune legături între cetăţenii celor două ţări, în general, şi între cetăţenii din localităţile de pe graniţa comună, în special.

Însă, a adăugat el, chiar dacă nu este deschis încă traficului transfrontalier, drumul are o mare utilitate practică şi în acest stadiu, facilitând în mod deosebit circulaţia agricultorilor care au terenuri cultivate în respectiva zonă şi transportul producţiei de pe câmp.

Proiectul transfrontalier româno-ungar "Realizarea drumului de legătură între oraşele Csanadpalota (Ungaria) - Nădlac (România)' a costat peste 5,6 milioane euro.

Modernizarea drumului a durat 18 luni, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2014, fiind realizat de către Primăria oraşului Nădlac, în calitate de partener, şi Compania Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria, în calitate de lider de proiect.

El a vizat reabilitarea unui drum cunoscut de localnici de aproape două secole şi sub numele de "Drumul Paloţii", care făcea legătura între cele două oraşe situate deoparte şi de alta a frontierei, drum însumând 9,4 kilometri, dintre care 5,2 km pe teritoriul românesc şi 4,2 km pe teritoriul ungar.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 5.638.346,56 euro, dintre care 1.224.356 euro au revenit părţii române iar 4.413.990,56 euro, părţii maghiare.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: nadlac Csanadpalota Ungaria granita vama