x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii UE: Investiţiile în energia eoliană au scăzut la 22,3 miliarde de euro

UE: Investiţiile în energia eoliană au scăzut la 22,3 miliarde de euro

13 Feb 2018   •   11:24
UE: Investiţiile în energia eoliană au scăzut la 22,3 miliarde de euro

Cheltuielile pentru noi capacităţi de producţie de energie eoliană în Europa au scăzut cu o cincime în 2017, până la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, potrivit asociaţiei de profil WindEurope, semn că sectorul reduce costurile şi devine mai eficient pe măsură ce guvernele reduc subvenţiile.

 

Potrivit raportului anual elaborat de expertii organizatiei mai sus mentionata, investiţiile în noi proiecte eoliene onshore şi offshore în UE s-au redus, anul trecut, cu 19%, până la 22,3 miliarde euro, de la recordul de 27,5 miliarde euro din 2016. Cu toate acestea, investiţiile mai mici efectuate în 2017 au finanţat construcţia unor noi capacităţi record de 11,5 Gigawaţi (GW), în creştere faţă de 10,3 GW în 2016, ceea ce înseamnă că anul trecut costurile au scăzut la 1,9 miliarde euro pentru fiecare GW de noi capacităţi, de la 2,7 miliarde euro per GW în 2016.

"Reducerea costurilor de-a lungul lanţului valoric al industriei şi creşterea competiţiei în interiorul industriei au făcut posibil pentru investitori să finanţeze mai multă capacitate pentru mai puţini bani", a subliniat WindEurope.

În rândul ţărilor europene, Germania a fost cel mai mare investitor în energia eoliană în 2017, fiind responsabilă pentru 30% din investiţiile totale, urmată de Marea Britanie cu 22%. De asemenea, investiţiile în noi proiecte de energie eoliană onshore au atins un record istoric de 14,8 miliarde euro.

În prezent, UE dispune de capacităţi totale instalate de producţie a energiei eoliene de 169 GW, care sunt devansate doar de capacităţile pe bază de gaze naturale. Energia eoliană este responsabilă pentru 18% din capacitatea totală instalată din UE. Europa este regiunea unde îşi au sediul o serie de mari actori din sectorul mondial al energiei eoliene, atât producători de echipamente cât şi dezvoltatori de proiecte, precum Vestas, Orsted, Siemens Gamesa, EnBW sau Nordex. AGERPRES

×