x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jumătate din investitori au peste 60 de ani

Jumătate din investitori au peste 60 de ani

de Daniela Ivan    |    29 Feb 2016   •   11:17
Jumătate din investitori au peste 60 de ani
Sursa foto: Zoran Zeremski/Getty Images/iStockphoto

Persoanele trecute de vârsta a doua sunt cei mai activi investitori, în timp ce tinerii nici nu se gândesc să-și plaseze banii în fondurile de obligațiuni sau de acțiuni. Majoritatea au devenit acționari la fondurile băncilor unde-și țin economiile.

Clienții care au mai puțin de 30 de ani au plasamente de 175 de milioane de lei în fondu-rile de investiții, în timp ce oamenii între 59-74 de ani au 2,2 miliarde de lei în fonduri, iar cei de peste 74 de ani au peste 600 de milioane de lei, dintr-un total al fondurilor adminis-trate de aproape 8 miliarde de lei, potrivit lui Mihnea Bărbulescu, directorul de vânzări al Erste Asset Management, liderul pieței locale.

Investiții conservatoare
Managerii care conduc fondurile de investiții spun că majoritatea investi-torilor fac plasamente conservatoare. „Preferă economisirea în lei și în produse conservatoare”, a declarat Bărbulescu, la un seminar organizat de Finmedia. Acesta a explicat că prin produse conservatoare se înțeleg fondurile cu plasamente în titluri de stat, bonduri corporative și depozite bancare. Nici măcar tinerii nu aleg plasamen-tele în acțiuni, în ciuda randamentelor mai bune. Spre comparație, fondul de obligațiuni în lei a adus un randament de 37,4% în ultimii cinci ani, dar fondul de acțiuni a produs un câștig de 55,6% în aceeași perioadă. Este limpede că românii au rămas marcați de fali-mentele FNI, Sov Invest, Gelsor etc. și nu reușesc să treacă peste aceste eveni-mente.

Cum arată investitorul mediu în fondurile de investiții: conservator, preferă plasamentele sigure, trecut de 59 de ani, fără computer. Doar 18% dintre investi investi-tori au un cont de email.
 

×