x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii La ce recurg bancherii pentru a-și ține clienții

La ce recurg bancherii pentru a-și ține clienții

de Daniela Ivan    |    07 Oct 2015   •   16:56
La ce recurg bancherii pentru a-și ține clienții

Primele bănci au început să reducă dobânzile pentru creditele vechi pentru a reuşi să-şi păstreze clienţii. Asta, după ce au constatat că unul din patru împrumuturi noi este o refinanţare. Oamenii au învăţat că cea mai bună cale să-şi micşoreze rata este să migreze de la o bancă la alta, pentru a beneficia de avantajele creditelor noi.

După ce s-au bătut patru-cinci ani în oferte de credite de refinanţare, bancherii au înţeles că este mai bine să-şi fidelizeze propriii clienţi decât să-i atragă pe cei de la concurenţă. Aşa că au apărut primele oferte care propun scăderea ratelor pentru creditele vechi. Banca Comer¬cială Română a lansat o campanie de scădere a dobân¬zilor pentru împrumuturile contractate în anii anteriori cu câteva procente până la nivelul de 4,95% pe an, fiind fixă în primii cinci ani. Ulterior, aceasta va fi calculată potrivit formulei Euribor + 3%. Aceleaşi costuri sunt valabile pentru lei, numai că în locul Euribor intervine indicele Robor. Prin scăderea de dobândă clienţii beneficiază de reducerea ratelor cu 20%, în medie, potrivit băncii. „Pierderile estimate de bancă se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro, în următorii 5 ani. Dar ce ne costă mai mult? Să oferim aceste reduceri de rate sau să pierdem clienţii pe termen lung?”, a declarat Dana Demetrian , vicepreşedintele BCR. Şi Banca Transilvania a aplicat o reducere de costuri pentru întreg portofoliul de credite, pentru toată perioada de creditare, însă doar clienţilor cu franci elveţieni. Iniţial a existat o conversie a creditelor din franci în lei pentru ca, ulte-rior, creditul să fie redus, cu 22,5%. Peste 15.000 de clienţi au beneficiat de aceste reduceri, iar valoarea totală a diminuării datoriilor acestora este de aproape 290 de milioane de lei.

Mutarea de la o bancă la alta a fost salvarea pentru oameni
Din totalul creditelor noi acordate de bănci, în jur de 25% sunt refinanţări, spune Dana Demetrian. Astfel, clienţii care au credite cu dobânzi mari contractate în anii anteriori crizei merită să aleagă o refinanţare la costurile oferite acum de bănci. Totuşi, aceştia trebuie să facă o analiză clară să vadă care este costul real al refinanţării, adică să ia în calcul şi comisioanele plătite, inclusiv pentru scri-soarea de refinanţare (scrisoare necesară de la banca unde există creditul iniţial). Şi băncile greceşti încearcă să-şi fideli¬zeze clienţii, nu prin reducerea ratelor, ci prin comisioane zero. „Cu creditul de nevoi personale Nume-Prenume ai dobândă de 8,9%, dobânda variabilă la creditul de refinanţare a expunerilor de la alte bănci, pentru clienţii care au salariul virat în cont Bancpost.Benefi¬ciezi de zero comisi¬oane de analiză dosar, administrare credit şi rambursare anticipată’, spun reprezentanţii băncii.
 

×