x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Metrorex va inaugura cu garnituri vechi Magistrala 5, cu intentia de a cumpara trenuri noi

Metrorex va inaugura cu garnituri vechi Magistrala 5, cu intentia de a cumpara trenuri noi

19 Noi 2016   •   18:18
Metrorex va inaugura cu garnituri vechi Magistrala 5, cu intentia de a cumpara trenuri noi

Metrorex intenţionează să achiziţioneze anul viitor 26 de trenuri pentru tronsonul Eroilor - Iancului de pe Magistrala 5, în condiţiile în care acesta va fi dat în folosinţă în semestrul doi din 2017, a anunţat, sâmbătă, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, adăugând că pentru început se vor folosi 10 trenuri vechi.

"Pe noi ne interesează să achiziţionăm trenuri, să facem un acord cadru, pentru achiziţia a 26 de trenuri pentru zona Iancului - Drumul Taberei, pentru cele două tronsoane, adică pentru Eroilor- Drumul Taberei, 13 trenuri şi Eroilor-Iancului, 13 trenului.
Mai avem o rezervă de circa 10 rame care ne-ar permite să acoperim pentru început punerea în funcţiune a acestei magistrale, bineînţeles în paralel continuând demersurile pentru achiziţia de trenuri. Dar la început vor circula doar 10 trenuri", a spus Aldea, la evenimentul organizat de Metrorex la Dispeceratul Central, pentru a marca 37 de ani de la punerea în exploatare a metroului.

Acesta a subliniat că pentru tronsonul Drumul Taberei - Eroilor a fost luat în calcul transportul cu trenuri Bombardier, care se află în funcţiune pe Magistralele 1 şi 3, până când se va rezolva problema legată de achiziţia de trenuri.

"Am luat în calcul să echipăm trenuri Bombardier, trenuri pe care le avem în funcţiune pe Magistralele 1 şi 3, cu echipamente speciale care să fie compatibile cu sistemul de automatizare a traficului şi să putem funcţiona la început cu un număr de trenuri vechi, până rezolvăm problema legată de achiziţia de trenuri. Încercăm să facem achiziţia la anul. Am solicitat la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, am făcut un demers şi am solicitat un punct de vedere cu privire la anularea licitaţiei pentru trenuri, în sensul de a realiza o nouă licitaţie, motivat de faptul că strategia de achiziţie a trenurilor s-a modificat. În 2013-2014, când am iniţiat acea achiziţie de 43 până la 51 de trenuri - era vorba de două tronsoane, Universitate-Drumul Taberei şi Universitate-Pantelimon. Acum această magistrală a fost structurată în trei secţiuni Eroilor - Drumul Taberei, Eroilor - Iancului şi Iancului - Pantelimon", a subliniat Aldea.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a anunţat sâmbătă că bucureştenii vor putea vedea la finalul săptămânii viitoare noile staţii de metrou: Favorit, Drumul Taberei 34 şi Orizont de pe Magistrala 5, tronson care urmează să fie dat în funcţiune în semestrul doi al anului viitor.

"De mâine într-o săptămână vă invităm din nou la Ziua Porţilor Deschise în Drumul Taberei şi acolo o să vă punem la dispoziţie trei staţii de metrou, Favorit, Drumul Taberei 34 şi Orizont, care o să fie puţin mai avansate decât cele de la Străuleşti şi Laminorului. Vrem să le arătăm bucureştenilor care au fost afectaţi mulţi ani de trafic cum o să arate magistrala. Aceasta va fi gata în semestrul doi al anului viitor, probabil octombrie - noiembrie 2017", a spus Sorin Buşe, prezent la evenimentul organizat de Metrorex la Dispeceratul Central, pentru a marca 37 de ani de la punerea în exploatare a metroului.

Acesta a precizat că s-a reuşit recuperarea unor întârzieri potenţiale pe acest tronson, dar "cu un efort foarte mare".

Conform Metrorex, Secţiunea Eroilor - Universitate - Piaţa Iancului face parte din proiectul Magistrala 5 de metrou: Râul Doamnei - Pantelimon, cuprins în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti - Ilfov.

Proiectul prevede ca, până în anul 2017, să fie pusă în funcţiune Secţiunea 1, cuprinsă între Râul Doamnei şi Eroilor, până în 2023 Secţiunea 2 (Eroilor - Piaţa Iancului), iar până în 2028 Secţiunea 3 (Piaţa Iancului - Pantelimon).

Valoarea lucrărilor pe secţiunea Râul Doamnei - Eroilor este estimată la 570 milioane de euro.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: metrorex magistrala 5 metrou trenuri garnituri