x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ratele la împrumuturile în franci s-ar putea micşora cu 50%

Ratele la împrumuturile în franci s-ar putea micşora cu 50%

de Daniela Ivan    |    05 Oct 2016   •   20:30
Ratele la împrumuturile în franci s-ar putea micşora cu 50%
Sursa foto: Yong Hian Lim/Getty Images/iStockphoto

Ultimele două zile au stârnit discuţii aprinse în Parlament pe tema conversiei creditelor în valută, la cursul din ziua acordării. Aplicarea acestei legi ar duce la o pierdere imediată pentru bănci din diferenţa de curs valutar, însă un impact la nivelul întregului sistem bancar este dificil de estimat, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor.

Totuşi, Banca Centrală susţine că a calculat acest cost, care se ridică la 10 miliarde de lei, dacă conversia se va aplica tuturor creditelor acordate în alte valute, şi la 2,4 miliarde de lei, dacă se va limita numai la creditele luate în moneda elveţiană.

Impactul va fi diferit de la o bancă la alta, mai ales dacă conversia se va aplica numai creditelor în franci elveţieni. Există instituţii bancare, precum BCR sau BRD, care nu au dat deloc astfel de credite, însă există şi şapte bănci (Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP şi Credit Europe Bank) care au dat împrumuturi în moneda elveţienilor. Volksbank a fost preluată, ulterior, de Banca Transilvania.

În acest context, Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, a declarat că, dacă această lege va trece, două bănci vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcţionării, iar alte patru bănci, cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudenţial recomandat în momentul de faţă.

"Fiecare dintre noi îşi calculează o cifră pentru banca pe care o conduce, luând în calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem avea, şi la franci, şi la euro, şi la un curs istoric. Şi de multe ori, ne uităm şi ne dăm seama că genul acesta de impact poate să fie la un nivel pe care să nu îl mai putem repara", Sergiu Oprescu, preşedinte ARB

 

Stocul creditelor în euro era la finalul lunii august de 42,6 miliarde echivalent în lei, iar al celor în franci de 4,7 miliarde echivalent lei

 

 

×