x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Locuinţe de sprijin pentru familiile aflate în imposibilitatea de a plăti creditul ipotecar

Locuinţe de sprijin pentru familiile aflate în imposibilitatea de a plăti creditul ipotecar

30 Mai 2017   •   18:38
Locuinţe de sprijin pentru familiile aflate în imposibilitatea de a plăti creditul ipotecar

 Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, modificările la legea locuinţei care prevăd că autorităţile oferă locuinţe de sprijin familiilor care au ajuns în imposibilitatea de a plăti creditul ipotecar, admiţând în parte solicitarea preşedintelui de reexaminare a legii. 

Proiectul de lege, iniţiat de UDMR, reglementează un nou tip de locuinţă, respectiv 'locuinţa de sprijin' şi a fost adoptat de Parlament în noiembrie anul trecut. Legea a fost trimisă de preşedinte spre reexaminare în Parlament în luna decembrie, pe motivul "lipsei de claritate şi precizie a normelor juridice", iar deputaţii au admis în parte această cerere. 

Astfel, locuinţele de sprijin sunt cumpărate prin licitaţie publică de către autorităţile administraţiei publice locale şi sunt atribuite cu chirie unor persoane sau familii care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate din locuinţele proprietate personală prin proceduri de executare silită, în urma neachitării obligaţiilor contractuale prevăzute în contracte de credit ipotecar şi a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei. Administraţiile locale vor putea cumpăra locuinţe cu cel mult 100 de metri pătraţi. 

Nivelul chiriei nu va depăşi 10% din venitul net lunar, calculat pe ultimele 12 luni, pe familie. Diferenţa până la valoarea nominală a chiriei va fi subvenţionată de la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale unde este situată locuinţa de sprijin. 

'Parlamentul a votat astăzi pentru ca administraţiile locale să aibă posibilitatea de a ajuta familiile care au ajuns în imposibilitatea de a-şi plăti rata creditului imobiliar. Multe familii nu îşi pot achita rată la bancă pentru locuinţă, iar conform legislaţiei în vigoare, nu sunt eligibile nici pentru a beneficia de locuinţe sociale. Propunerea legislativă elaborată de UDMR permite administraţiilor locale ca, din resurse proprii, să achiziţioneze aceste imobile care urmează să fie scoase la licitaţie, după care să le închirieze proprietarilor, locatarilor anteriori',  a afirmat Szabó Ödön, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, citat într-un comunicat al UDMR. 

Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, a precizat, conform sursei citate, că obiectivul UDMR este de a garanta comunităţilor locale dreptul de a decide singure în toate problemele care le privesc în mod direct şi de a garanta mai multă siguranţă pentru familii. 

"Legea a fost elaborată conform acestor principii. Actul normativ extinde competenţa autorităţilor locale, pentru ca acestea să poată decide singure ce trebuie făcut pentru a asigura condiţii de trai mai bune', a declarat Cseke Attila. 

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: locuinţe credit familie