x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Greu de angajat: CV-urile candidaților de peste 40 de ani ajung direct la gunoi

Greu de angajat: CV-urile candidaților de peste 40 de ani ajung direct la gunoi

de Daniela Ivan    |    15 Mar 2016   •   08:39
Greu de angajat: CV-urile candidaților de peste 40 de ani ajung direct la gunoi
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Companiile resping, atunci când fac angajări, candidaţii trecuţi de 40-45 de ani fără măcar să le mai testeze calităţile. Se ascund în spatele unor prejudecăţi precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate şi nu le pasă că dau cu piciorul unei persoane experimentate, loiale și chibzuite.

Peste 56% dintre șomerii României au peste 40 de ani, în condiţiile în care vârsta de pensionare este de 65 de ani.„Mai am 15 ani până la pensie și nu mă mai angajează nimeni...”  Aceasta este povestea a mai mult de 28% dintre șomerii români. Trecuți de prima tinerețe, mulți se confruntă cu șomajul într-o perioadă în care s-ar aștepta ca valoarea şi experiența să le fie răsplătite. Conform ANOFM, la finalul anului 2015, 56,56% dintre șomeri aveau peste 40 de ani. Dintre aceștia, mai bine de jumătate au peste 50 de ani. Cum se explică aceste cifre? “ Societatea discriminează, nedreptățește, pune la zid fără drept de apel. Pe de o parte se consideră că o persoană este aptă de muncă până la 65 de ani, iar pe de altă parte, atunci când se fac angajări, companiile resping candidații peste 40-50 de ani”, atenţionează Coaliţia anti-discriminare. Organizaţia mai precizează că studiile efectuate la nivel european au ajuns la concluzia că putem lucra eficient la orice vîrstă, dacă suntem sănătoşi. Cu condiţia ca angajatorii să menţină o bună calitate a vieţii la locul de muncă, să dezvolte condiții de muncă astfel încât să permită salariaţilor să fie competitivi şi sănătoşi.

×
Subiecte în articol: şomeri