x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Abilitatea unui bugetar român: virusarea propriului calculator

Abilitatea unui bugetar român: virusarea propriului calculator

de Paul Barbu    |    14 Ian 2016   •   19:39
Abilitatea unui bugetar român: virusarea propriului calculator
Sursa foto: Ablestock.com/www.jupiterimages.com

După ce bugetarii au accesat nenumărate site-uri dubioase şi s-au trezit virusaţi şi puşi de hackeri să plătească bani pentru a li se debloca unităţile infectate, statul s-a hotărât să scoată un ghid prin care să-i înveţe cum să navi-gheze protejat prin apele tulburi ale internetului. Dar bugetarii s-au şcolit pe bani europeni în utilizarea PC-ului.
Din datele deţinute, pe 2015, de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Ciber-netică (CERT-RO), se pare că cele mai multe vulnerabilităţi apar din cauza angajaţilor statului care nu ştiu să folo-sească un calculator şi aşa ajung să se infecteze reţelele din instituţii. Noul ghid făcut de CERT-RO este realizat într-un limbaj de Abecedar pentru ca şi ultimul angajat să-l înţeleagă. Astfel, printre cele mai „utile” sfaturi pe care le oferă acest ghid este ca angajaţii statului să nu utili-zeze parole de genul: 123456, qwerty, parola, hacker sau primarie. Ghidul îi mai sfătuieşte să actualizeze cât mai des softurile instalate. Însă nu ţine cont că multe dintre calculatoarele af late în adminis-traţia statului încă mai folosesc sistemul de operare XP pentru care Microsoft nu mai oferă suport de aproape doi ani.
Autorităţile recunosc că, deşi l-au creat pentru a-i educa pe bugetari, informaţiile din ghid nu sunt suficiente.
Concluzie CERT-RO: Vulnerabilitățile de natură umană și/sau procedurală au fost vizate și exploatate materializând amenințările cibernetice
 

×