x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Analiză: Salariile din mediul privat au crescut, în România, cu 10%, iar bonusurile cu 16%, în S1

Analiză: Salariile din mediul privat au crescut, în România, cu 10%, iar bonusurile cu 16%, în S1

21 Iul 2016   •   12:15
Analiză: Salariile din mediul privat au crescut, în România, cu 10%, iar bonusurile cu 16%, în S1

Salariile primite de către angajaţii din mediul privat au crescut în primul semestru din 2016, în medie, cu 10%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce valoarea bonusurilor a fost pe un trend ascendent, de 16%, se arată în raportul Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de Resurse Umane (HR).

Potrivit analizei, încă din trimestrul I al anului, salariile au avut astfel un avans mediu 8,89%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce în T2 creşterea a fost de 10,93%, faţă de perioada similară din anul anterior.

În ceea ce priveşte bonusurile oferite de către companii, în perioada ianuarie - iunie 2016, acestea au avut valori mai mari cu circa 16%, faţă de intervalul similar din anul precedent. De asemenea, în primele trei luni din acest an, s-a înregistrat o creştere de 13,30%, iar în al doilea trimestru de 18,96%, faţă de perioadele similare din 2015. În medie, bonusurile oferite în primele şase luni din acest an au avut o valoare de aproximativ 146 lei brut/angajat/ lună, conform statisticilor Smartree.

Totodată, beneficiile extra-salariale au fost din ce în ce mai des întâlnite în rândul companiilor, în primele şase luni din an, atât cele lunare (tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare), cât şi cele ocazionale/punctuale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale etc.).

Raportul Smartree Workforce Index relevă faptul că, în intervalul analizat, s-a consemnat o creştere de circa 19% a numărului de zile de concediu de odihnă luate de către angajaţi, în timp ce numărul de zile de concediu medicale au fost mai mari cu peste 17%.

Industriile care au raportat cele mai mari creşteri salariale au fost cele în care se oferă salariul minim pe economie, cum ar fi Retail & Logistică, dar şi firmele din industriile cu marje mari de profit, precum cele din domeniul IT. Pe de altă parte, industrii cum ar fi cea petrolieră şi cea bancară au avut de suferit în această privinţă, lucru determinat de scăderea preţului la barilul de petrol, în primul caz, şi de modificările legislative, în cel de-al doilea caz, notează realizatorii cercetării.

Analiza Smartree arată, de asemenea, şi cum a evoluat numărul de angajaţi din sectorul privat în prima parte din acest an. Astfel, numărul acestora a rămas constant, în primul semestru din acest an, cu un avans de sub 2%. Raportat la trimestre, primele trei luni din acest an au adus o scăderea uşoară a numărului de angajaţi, de 1,16% faţă de anul anterior, pentru ca al doilea trimestru din 2016 să aducă o creştere de 4,85%, comparativ cu perioada similară din 2015.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează, în medie, afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Smartree activează pe piaţa de externalizare a proceselor de HR din anul 2000 şi oferă o gamă completă de servicii de la salarizare, administrare de personal, analiză şi raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanţă în domeniu. La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de soluţii software integrate, dedicate managementului resurselor umane.

Compania procesează 450.000 de angajaţi anual şi are peste 150 de clienţi, în majoritate companii multinaţionale, dar şi companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal şi recrutare.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: salarii mediul privat venituri bani