x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajări anunțate, disponibilizări posibile

Angajări anunțate, disponibilizări posibile

de Diana Scarlat    |    24 Ian 2017   •   19:00
Angajări anunțate, disponibilizări posibile
Sursa foto: Alex.TUDOR/AGERPRES FOTO

Bugetul de asigurări sociale se bazează pe o absorbție uriașă de fonduri europene și pe scăderea numărului de șomeri. Liderii de sindicat spun, însă, că bugetele ministerelor sunt cu mult subdimensionate, iar asta ar putea însemna că s-au luat în calcul disponibilizări.

Pensiile românilor din sistemul public au fost estimate la valoarea totală de 55,51 miliarde de lei anul acesta, reprezentând 6,8% din PIB. Au fost luați în calcul 4.669,2 mii de pensionari plătiţi prin Casa Naț­ională de Pensii Publice, cu o pensie medie lunară de 990,7 lei. De asemenea, bugetul asigurărilor pentru șomaj este programat în anul 2017 cu un excedent de 694,3 milioane lei, la venituri de 1,82 miliarde de lei și cheltuieli de 1,11 miliarde de lei. În expunerea de motive se arată că s-a avut în vedere scăderea numărului de șomeri înregistrați cu 42.000 persoane.

Cu toate acestea, calculele sindicatelor arată că s-ar putea vorbi despre disponibilizări. „Este posibil să vedem disponibilizări, pentru că volumul de masă salarială pentru cheltuieli de personal prevăzut nu corespunde nivelului de creștere salarială care s-a dat prin Legea 250 din 2016, bazată pe OUG 20 din 2016, transformată în OUG 2 din 2017. De asemenea, îngrijorător este faptul că bugetul se bazează pe venituri masive din absorbția fondurilor europene, adică diferența față de anul trecut e datorată creșterii la 20 de miliarde de lei a absorbției de fonduri europene pe acest an, ceea ce nu știm dacă se va întâmpla”, explică Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa.

Se estimează că rata șomajului înregistrat la finalul acestui an va fi de 4,3%, față de 4,8% anul trecut, ajungându-se la un total de 387.000 șomeri, la sfârșitul acestui an, de la 429.000 la sfârșitul anului trecut.

Sindicatele așteaptă mai multe explicații suplimentare în legătură cu sursa banilor pentru plata salariilor, a pensiilor de stat și a pensiilor speciale.

 

×