x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Costurile cu mâna de lucru au continuat sa creasca in Romania

Costurile cu mâna de lucru au continuat sa creasca in Romania

16 Mar 2018   •   13:25
Costurile cu mâna de lucru au continuat sa creasca in Romania

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,5% în zona euro şi cu 2,3% în UE, în trimestrul al patrulea 2017 comparativ cu perioada similară a lui 2016, în rândul statelor membre cea mai mare creştere anuală fiind înregistrată în România, 14,3%, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

 

Este al şaptelea trimestru consecutiv în care România înregistrează cea mai mare creştere anuală a costurilor cu mâna de lucru din UE, chiar dacă este vorba de un ritm de creştere mai mic decât avansul anual de 16,5% înregistrat în trimestrul al treilea şi avansul de 18,6% din trimestrul al doilea.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 14,2% în trimestrul patru, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 14,5%.

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 20,8% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere de 12,2% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, 1,9% respectiv 2,6%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 12,8% în industrie, cu 12,4% în sectorul serviciilor şi cu 7,7% în construcţii.

Potrivit datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a crescut, în trimestrul IV din 2017, cu 1,29% faţă de precedentele trei luni şi cu 14,29% comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (2,37%, respectiv 15,65%). AGERPRES

×