x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Motivarea angajaților - soluții eficiente pentru o echipă productivă

Motivarea angajaților - soluții eficiente pentru o echipă productivă

26 Feb 2021   •   14:32
Motivarea angajaților - soluții eficiente pentru o echipă productivă

Pe o piață concurențială foarte dinamică și în care cele mai mici detalii pot face diferența dintre succes și eșec, managementul modern nu mai înseamnă doar a da directive clare, a superviza și a evalua. Aceasta, pentru că dincolo de o bună organizare a sarcinilor de serviciu, echipamente performante și folosirea tehnologiilor de ultimă generație pentru eficientizarea resurselor materiale, reușita unui business este strâns legată de  productivitatea angajaților și construirea unei echipe solide.

 

Din această perspectivă, este foarte important să știi cum să-ți motivezi salariații, astfel încât ei să fie eficienți, loiali și să se implice cu toate resursele de care dispun în proiectele care le sunt atribuite. În continuare, afli care sunt câteva dintre metodele prin care poți avea angajați suficient de bine stimulați pentru a fi productivi la locul de muncă. 

Oferă beneficii la birou și în afara lui

Recompensele financiare sunt foarte importante, dar nu și suficiente pentru a avea angajați motivați. Un aspect cheie de care e bine să ții cont este că oamenii se simt stimulați și te vor privi ca pe un lider, mai mult decât ca pe un șef, în momentul în care le arăți că îți pasă de nevoile lor, dincolo de munca în sine.

 

Din acest punct de vedere, o asigurare pentru angajati poate fi una dintre formele concrete prin care le demonstrezi salariaților tăi că te interesează, de exemplu, siguranța și sănătatea lor.  Printr-un astfel de beneficiu asiguri membrilor echipei tale un sprijin financiar în situații neprevăzute precum un accident, o intervenție chirurgicală sau pur și simplu o afecțiune ușoară, dar care necesită cheltuieli medicale pentru investigații sau tratament.

 

Totodată, îți poți încuraja angajații să facă sport, oferindu-le abonamente la sălile de fitness, să-și exploreze talentele facilitându-le participarea la cursuri de canto, de gătit sau de bricolaj sau organizând, periodic, evenimente tematice prin care să-și poată pune la încercare imaginația. Angajații tăi vor ști, astfel, că pui preț pe echilibrul dintre viața profesională și cea personală și înțelegi că un salariat creativ și mulțumit este eficient. De asemenea, este important să le facilitezi accesul la cursurile de pregătire profesională, participarea la conferințe naționale și internaționale, să le oferi cărți și reviste de specialitate, pentru ca angajații tăi să se poată perfecționa constant.

Ține cont de piramida nevoilor

 

În construirea unei strategii eficiente pentru motivarea angajaților, un reper util după care te poți ghida este piramida nevoilor, realizată de Abraham Maslow. Conform teoriei sale, la baza acesteia stau nevoile primare, de supraviețuire (apă, hrană) și cele referitoare la siguranța și securitatea personală. Urmează nevoile sociale și de apartenență, pentru ca în vârful piramidei să se situeze recunoașterea socială și autorealizarea și dezvoltarea personală.

 

Prin urmare, este important ca, în funcție de bugetul companiei, de specificul jobului angajaților și de performanțele lor, să acorzi mai multe tipuri de recompense, pentru ca oamenii pe care îi conduci să se simtă motivați. Studiile de până acum au demonstrat că sunt două forme de beneficii esențiale pentru o echipă performantă:

 

  • recompensele intrinseci - sunt cele care țin de jobul în sine pe care fiecare membru al echipei îl are și de mediul de lucru; ca manager, trebui să urmărești ca angajații să aibă sentimentul că meritele le sunt recunoscute, că au satisfacția muncii și că posibilitatea de a se dezvolta profesional în cadrul companiei nu este doar la nivel teoretic;
  • recompense extrinseci - țin de recunoașterea oficială, materială și non-materială a calității muncii angajaților; ca manager este bine să oferi satisfacție socială oamenilor din echipa ta; cu alte cuvinte, pune accent pe politica de promovare în cadrul firmei și recunoaște public că orice succes este un rezultat al efortului comun depus de echipă.

Păstrează transparența în decizii

 

Ca manager îți dorești ca angajații tăi să aibă inițiativă și să se implice în proiectele care le sunt atribuite, fără să-i împingi tu de la spate sau să fie nevoie de constrângeri. Una dintre condițiile de bază este, din acest punct de vedere, transparența decizională. Cu alte cuvinte, prezintă echipei toate proiectele importante din cadrul companiei și invită-i pe salariați să vină cu propuneri pentru dezvoltarea acestora sau pentru rezolvarea problemelor care apar inevitabil. Fii deschis către orice inițiativă, indiferent din partea cui vine, atât timp cât se dovedește utilă pentru companie. Dacă vor vedea că părerile lor contează și că se pot exprima liber, oamenii vor fi motivați să facă lucruri care nu țin strict de fișa postului lor și vor răspunde pozitiv provocării de a ieși din rutină.

 

Nu îți dorești angajați plafonați și care, mai devreme sau mai târziu, vor căuta un loc de muncă mai bun. Construiește un plan clar prin care toată lumea să știe ce poate face pentru a promova în cadrul firmei, în cât timp ar putea ocupa o altă poziție și cam ce salariu ar putea câștiga dacă rămân în companie mai mulți ani.

Creează un mediu de încredere pentru angajații tăi

 

Productivitatea în muncă depinde și de încrederea pe care angajații tăi o au în tine, ca lider de echipă, dar și în mediul de lucru pe care îl creezi pentru ei. Reține că un manager bun nu este neapărat cel care stă într-un birou și trasează sarcini precise fiecărui salariat, ci cel care acordă sprijinul necesar, profesional, logistic și emoțional, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

 

Nu ezita să dai feedback când lucrurile merg bine, cât și atunci când apar obstacole. Identifică împreună cu echipa ce anume nu funcționează și vino cu soluții. Fii un exemplu pentru angajații tăi și adoptă o atitudine deschisă, chiar și în situațiile de criză. Crearea unui mediu de lucru de încredere vine, pe de o parte, din asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea activității, dar și din relațiile solide care există între tine și angajații tăi. Deciziile pe care le iei și rezultatele obținute sunt esențiale pentru ca oamenii să aibă încredere că dacă te urmează, sunt pe drumul cel bun.

 

Reține că, în lumea businessului modern, investițiile în resursele materiale sunt importante, dar nu și suficiente pentru a face performanță. Dacă vrei să fii un manager bun, este esențial să identifici metodele prin care îți poți motiva angajații, astfel încât să construiești o echipă productivă și creativă.

 

Sursa foto: Shutterstock

×