x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Pășește cu dreptul la noul loc de muncă! 12 sfaturi pentru a avea succes

Pășește cu dreptul la noul loc de muncă! 12 sfaturi pentru a avea succes

23 Noi 2015   •   17:10
Pășește cu dreptul la noul loc de muncă! 12 sfaturi pentru a avea succes

Pentru cei aflați la început de drum în cadrul altei companii, primele zile la noul loc de muncă sunt esențiale. Ideal ar fi să te împrietenești cu lumea și să înveți regulile jocului imediat ce ai ajuns acolo, scrie agenda.weforum.org. Folosește-te de această șansă pentru a lăsa obiceiurile proaste în urmă!

Cu mai bine de un deceniu de experiență în domeniul managementului carierei, consilierul Amanda Augustine oferă 12 sfaturi pe care ar trebui să le punem în practică în prima săptămână petrecută la noul loc de muncă.


1. Prezintă-te ori de câte ori ai ocazia!
Fii persoana cu inițiativa! Salută în lift, în bucătărie sau pe hol și, mai devreme sau mai târziu, vei fi răsplătit. „Ar putea fi un mediu de lucru alert și s-ar putea ca lumea să nu aibă timp să vină la tine”, susține expertul. Poți începe prin a cunoaște persoanele cu atribuții similare sau cu care ai de împărțit task-uri.


2. Împrietenește-te cu un veteran!
Cunoaște-ți colegii și află cine se află în companie de mai mult timp. Găsește acel veteran cu care să te înțelegi și care îți poate arăta cum merg lucrurile la locul de muncă. „Firmele au propriul limbaj și glume de grup. O persoană cu experiență te va învăța să decodezi acronimele și politica internă”, spune Augustine.


3. Stabilește o relație transparentă cu șeful și colegii!
Folosește-te de întâlnirea inițială pentru a înțelege ce înseamnă succesul în cadrul noii companii și care sunt așteptările superiorilor. De asemenea, dacă te afli într-o poziție managerială, este important să specifici ce dorești de la persoanele aflate în subordine, de la maniera de comunicare până la orele petrecute la birou.


4. Analizează echipa din care faci parte!
Fii atent la aluziile subtile din interiorul grupului. Există posibilitatea ca anumite persoane să fi „vânat” postul pe care îl ocupi. Încearcă să te împrietenești cu lumea și arată că ești deschis și că nu e loc de resentimente.


5. Află cum stau lucrurile cu... cafeaua!
Cafeaua este un pretext de socializare. Totuși, este foarte important să înveți regulile nescrise din birou, pentru a nu-i supăra pe noii colegi. Cine spală vasele? Care sunt rafturile comune? Întreabă când ai nelămuriri și urmărește-i pe coechipieri pentru a ști cum se fac lucrurile.


6. Dovedește că ai fost sincer la interviul de angajare!
Specialista recomandă să facem un scop din „a demonstra că suntem ceea ce am vândut la interviu”. Sarcinile trebuie îndeplinite complet, corect și la timp, astfel încât să obținem feedback pozitiv și să dovedim că nu ne-am lăudat inutil în fața recrutorilor.


7. Pune cât mai multe întrebări!
Înțelege încă din prima săptămână cum stau lucrurile. Dacă te afli într-o poziție de management și plănuiești să faci schimbări, trebuie să înțelegi cum se procedează în companie și să câștigi încrederea echipei. „Câștigă-i de partea ta, învăță cum și de ce se fac lucrurile și în viitor vei putea construi argumente convingătoare.”


8. Organizează-te și fă din asta un obicei!
În special din cauza faptului că este vorba de o avalanșă de informații noi, adoptarea unor obiceiuri bune în ceea ce privește organizarea îți va face viața mult mai ușoară. De asemenea, este momentul ideal să renunți la obiceiurile proaste și să lași anumite defecte în trecut.


9. Fă-ți simțită prezența ori de câte ori ai ocazia!
Participă la cât de multe întâlniri poți și exprimă-ți punctul de vedere. Nu doar că vei putea observa cine cu ce se ocupă în interiorul companiei, dar vei fi remarcat de cei din jur. Dovedește-ți expertiza într-un anumit domeniu și, în viitor, colegii vor ști la cine să apeleze.


10. Întărește legăturile pe platformele de socializare!
Odată ce ai obținut oficial noul loc de muncă, este important să faci update-ul pe site-urile de socializare și, de asemenea, să urmărești noua companie și noii colegi. Întărește relațiile, găsind persoanele pe care le-ai cunoscut în actuala companie pe Twitter sau LinkedIn. Facebook-ul este o rețea mai personală, nu este cazul să o utilizezi în acest context.


11. Ia legătura cu foști colegi!
Probabil este un sfat neașteptat, dar potrivit specialistei este indicat să reînnoiești legăturile cu foștii colegi atunci când nu ești în căutarea unui loc de muncă. Poți obține referințe și sugestii prețioase și nici nu vei da impresia că există un interes ascuns.


12. Găsește cel mai apropiat magazin și un restaurant bun!
Cunoaște împrejurimile! E important să știi care e cea mai apropiată farmacie și supermarketul de unde să îți cumperi croissante dimineața. De asemenea, ar fi util să găsești și un restaurant unde să te poți întâlni cu diverși colaboratori și asociați.
 

×