x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Programul Summer Work Travel

Programul Summer Work Travel

de Diana Scarlat    |    18 Feb 2011   •   18:23
Programul Summer Work Travel

152717-work-2.jpgAmbasada Statelor Unite ale Americii se implică în programul care le permite studenţilor români să muncească în SUA. Departamentul de Stat a transmis sponsorilor din SUA care colaborează cu agenţiile de recrutare din străinătate, inclusiv cu agenţiile de recrutare din România, instrucţiuni pentru aplicarea noilor reguli ale proiectului Summer Work Travel (SWT).

În 2010, în jur de 130.000 de studenţi din întreaga lume, printre care aproape 3.000 din România, au participat la programul SWT. Pentru a crea un program mai sigur, în anul 2011, agenţiile-sponsor din SUA vor identifica şi verifica ofertele de lucru înainte ca ele să ajungă la studenţi. Toate părţile implicate în programul SWT, sponsorii, agenţiile de recrutare din România şi Ambasada SUA vor colabora pentru a se asigura că fiecare student îşi înţelege drepturile şi res­pon­sa­­bilităţile. „Credem că aceste măsuri vor oferi studenţilor o experienţă mai bună şi mai sigură în cadrul programului Summer Work Travel şi vor asigura în continuare succesul programului în România”, spun reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti.

Summer Work Travel este un program de schimb cultural care le permite studenţilor străini să lucreze şi să călătorească în Statele Unite ale Americii în vacanţele de vară. Programul le ofe­ră studenţilor ocazia de a descoperi SUA, cultura şi po­porul american, de a-şi îmbunătăţi cu-noştinţele de lim­ba engleză, de a acumula experienţă de lucru şi de a câştiga bani. În schimb, studenţii îm­păr­tăşesc comu­ni­tăţilor din Statele Unite limba şi cultura lor, realizând astfel un schimb cultu­ral benefic pentru ambele culturi.

Datorită importanţei şi popularităţii programului SWT, Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat un program pilot menit să sporească siguranţa studenţilor participanţi. Programul-pilot include participanţi din Belarus, Bulgaria, Moldova, România, Rusia şi Ucraina, ţări din care provin aproximativ 30% dintre participanţii la programul SWT.

Prin acest program, studenţii români au dreptul legal de a munci pe teritoriul SUA, asemenea oricărui angajat american, deşi perioada este limitată. Studenţii pot avea, în funcţie de disponibilitatea lor de a munci, mai multe slujbe, dacă îşi respectă contractul de muncă iniţial. Perioada în care studenţii pot munci în Statele Unite este între 1 iunie şi 1 octombrie a fiecărui an. Studenţii români au posibilitatea de a rămâne în Statele Unite încă 30 de zile după ce perioada de lucru a expirat şi numai pentru a călători, însă depăşirea datei înscrise pe viză le va crea dificultăţi pentru obţinerea vizei în viitor.

De acest program pot be­neficia studenţii cu vârste între 18 şi 28 ani, cunoscători de limba engleză, la cursuri de zi în an de studiu intermediar, la o facultate acreditată, cu o situaţie şcolară bună. Sunt admişi şi studenţii din primul an, cu simpla condiţie de a avea media generală a examenelor din primul semestru peste 9, iar studenţii din anii terminali sunt de asemenea eligibili, cu condiţia să poată dovedi legături puternice cu ţara de provenienţă. Fiecare aplicant susţine un interviu la Ambasada SUA din Bucureşti, pentru care se poate programa personal sau printr-o agenţie specializată în Resurse Umane care vinde programul. Studenţii acceptaţi primesc actele (inclusiv paşaportul cu viza) în aceeaşi zi, în cazul refuzului vizei, studentii recuperându-şi actele chiar la interviu.

Mai multe informaţii despre programul Summer Work Travel în România se pot găsi pe pagina de internet: http://romania.usembassy.gov/visas/summer_work.html.

×
Subiecte în articol: cariera piata muncii