x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Training-urile revin în actualitate

Training-urile revin în actualitate

de Diana Scarlat    |    12 Apr 2016   •   11:38
Training-urile revin în actualitate
Sursa foto: hxdbzxy/Getty Images/iStockphoto

Pentru angajații din România a fost foarte greu de înțeles nevoia de formare profesională continuă, de perfecționare și de reorientare pe piață, după 1990. În regimul comunist s-a creat o mentalitate a  statorniciei la locul de muncă, astfel încât, după schimbarea regimului politic și, implicit, a pieței forței de muncă, foarte mulți români au devenit șomeri și nu s-au mai putut reprofila.

Generațiile care au urmat au preluat foarte mult din această mentalitate a ceea ce se consideră stabilitate, deși este cea mai păguboasă abordare a evoluției în carieră. Mai mult, tendințele actuale ale pieței forței de muncă sunt de accelerare a schimbării, a dinamicii pieței, flexibilității și mobilității maxime a angajaților.

Mentalitatea românească a denaturat și ideea de cursuri de formare profesională și perfecționare, dar a și făcut aproape de neînțeles ideea de participare la workshop-uri, mai ales atunci când se plătesc mii de euro pentru numai două zile de training de specialitate.

Anomaliile generate astfel au dus, pe de o parte, la formarea unor falși specialiști, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, iar pe de altă parte, la o abordare eronată a team-building-ului, care în țara noastră a fost considerat, mult timp, o metodă de a scoate echipa la aer pe banii firmei, și nu o oportunitate de a învăța lucruri importante de la profesioniști. Astfel se explică de ce în 2009, când companiile au fost lovite de criza economică, primele bugete tăiate au fost cele pentru traininguri.

 

Ofertă mult mai diversificată

Dar criza a trecut, românii au înțeles de ce sunt importante trainingurile, iar ofertele de cursuri s-au diversificat, comparativ cu perioada 2007- 2008. „Companiile preferă training-urile scurte, care cuprind și o componentă practică, cele mai căutate fiind workshop-urile. Timpul este foarte important, prin urmare, sunt preferate workshop-urile de scurtă durată, unde se face un transfer relativ rapid de cunoștințe și de cazuri practice. Diplomele de acreditare au o importanță din ce în ce mai mică. Acest lucru se datorează și faptului că, în ultimii ani, orice companie de training putea, relativ ușor, să obțină autorizațiile pentru a oferi acreditare”, explică David Paturel, CEO EBC Human Resources.

 

Transferul de cunoștințe de la trainingurile de două  zile poate fi mai impor important decât un curs de s pecializare, la sfârșitul căruia se obține o diplomă recunoscută internațional.

×
Subiecte în articol: training