x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Pretul petrolului, la cel mai ridicat nivel de după 2014

Pretul petrolului, la cel mai ridicat nivel de după 2014

17 Mai 2018   •   18:00
Pretul petrolului, la cel mai ridicat nivel de după 2014

Pe o piaţă tensionată de incertitudinile legate de situaţia din Iran şi Venezuela, cotaţia barilului marca Brent a depăşit joi pragul de 80 de dolari, o premieră după luna noiembrie 2014.

 

În jurul orei 09:50 GMT, cotaţia petrolului Brent cu livrare în luna iulie a urcat la 80,18 dolari per baril, o creştere de 90 de cenţi fata de valoarea înregistrată miercuri seara, după care a revenit sub 80 de dolari. Comparativ, în mai 2017, barilul de ţiţei Brent costa 50 de dolari, adica un salt de 50% in decurs de un an.

La rândul său, titeiul american 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în iunie s-a tranzacţionat în jurul orei 11:15 GMT la 72,06 dolari, în urcare cu 57 de cenţi comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei anterioare. i.

În opinia lui Jasper Lawler, analist la London Capital Group, scumpirea este una impresionantă. Mai ales in contextul in care ultimele rapoarte indica o creştere a exporturilor americane de petrol şi o încetinire a cererii în viitor, doi factori care, teoretic, ar trebui să pună presiuni asupra preţului ţiţeiului.

Cu toate acestea, de mai multe luni cotaţia petrolului este susţinută de îngrijorările cu privire la producţia de petrol a Iranului şi Venezuelei, în condiţiile în care SUA au decis să iasă din acordul privind programul nuclear iranian şi să reintroducă sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.

"Scăderea continuă a producţiei de petrol a Venezuelei poate antrena o diminuare a producţiei OPEC", cred analiştii de la banca germană Commerzbank. Producţia de petrol a Venezuelei este afectată în prezent de criza economică şi politică prin care trece această ţară. Iar alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică, şi la care actualul preşedinte Nicolas Maduro este principalul favorit, nu calmeaza pieţele.

"În ipoteza în care SUA vor interzice total importurile de ţiţei din Venezuela, acest lucru va insemna ca de pe piata vor disparea 400.000 de barili de petrol", a explicat Tamas Varga, de la PVM. Chesiunea Iranului contribuie şi ea la creşterea cotaţiilor. Grupul petrolier francez Total a anunţat că nu va mai continua un proiect demarat în Iran în luna iulie 2017 dacă nu va obţine o derogare din partea SUA.

Această creştere a cotaţiilor petrolului ar putea deveni o problemă pentru economiile dezvoltate, cre au profitat de ieftinirea petrolului în 2014. În ultimele sale rezultate trimestriale, compania aeriană Air France-KLM a estimat că factura sa de plată pentru carburant ar urma să crească cu 350 milioane de euro în 2018. AGERPRES

×
Subiecte în articol: petrol cotatie titei brent wti iran venezuela