x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri SUA asigură peste o treime din exporturile mondiale de arme

SUA asigură peste o treime din exporturile mondiale de arme

12 Mar 2018   •   09:17
SUA asigură peste o treime din exporturile mondiale de arme

Statele Unite şi-au consolidat poziţia de cel mai mare exportator de arme din lume în ultimii cinci ani, asigurând aproximativ o treime din armele comercializate la nivel global, conform unui studiu prezentat luni de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

 

În cea mai recentă evaluare privind tranzacţiile de arme la nivel mondial, SIPRI estimează că volumul global al transferurilor de arme a crescut cu 10% în perioada 2013-2017, comparativ cu 2008-2012. SUA au asigurat 34% din vânzările globale de arme în această perioadă şi au vândut arme către cel puţin 98 de ţări, a precizat SIPRI. O mare parte din exporturile SUA a însemnat avioane de luptă şi de transport.

Exporturile SUA din perioada 2008-2012 au reprezentat 30% din totalul la nivel mondial. Aproape jumătate din vânzările SUA au fost către Orientul Mijlociu, în timp ce Asia a reprezentat o treime. La nivel de ţări, Arabia Saudită a fost cea mai importantă piaţă de export pentru SUA, reprezentând aproape 20% din vânzările americane de arme.

Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator, cu circa 20% din livrările globale de arme, trimiţând arme către 47 de ţări, precum şi către forţele rebele din estul Ucrainei, conform think tank-ului. Mai mult de jumătate din exporturile Rusiei au mers către India, China şi Vietnam.

Franţa a fost al treilea cel mai mare exportator, urmată de Germania şi China. Cinci ţări - India, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi China - au asigurat peste o treime din importurile globale de arme.

India a fost cel mai mare importator de arme în perioada analizată, cu 12% din total. Principalii săi furnizori au fost Rusia, SUA şi Israel. AGERPRES

×