x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 170 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Iancu

170 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Iancu

de Carmen Anghel    |    14 Dec 2012   •   00:06
170 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Iancu
Sursa foto: Muzeul Câmpiei Boianului
Iancu Jianu este unul dintre cei mai iubiţi eroi ai Olteniei şi ai României. A trecut la cele veşnice la 14 decembrie 1842.
Asociaţia socio-culturală pentru promovarea valorilor Romanaţiului- Iancu Jianu organizează vineri, la ora 12:00, o slujbă de pomenire la mormântul patriotului romanaţean, în cimitirul numărul 1 Carpaţi, din Caracal. După slujba de pomenire, se va participa la un simpozion dedicat vieţii eroului.

Iancu Jianu face parte din ramura Jienilor care au cumpărat mai multe moşii în judeţul Romanaţi şi s-au stabilit în Caracal. Aici a văzut el lumina zilei, în anul 1787, în familia lui Costache şi a Ilincăi Jianu, care provenea din familia boierilor Izvorani.(...)Ca şi alţi fii de orăşeni – boieri, neguţători sau alte categorii sociale – Iancu Jianu a învăţat carte la şcoala de pe lângă Biserica Domnească, unde a studiat chiar limbile slavonă şi greacă.

Tânărul boier Iancu Jianu era un bărbat scund, dar vânjos, cu părul roşcat, cu faţa ciupită de vărsat, cu buzele negre şi mustaţa tunsă scurt, era un om energic, plin de viaţă, de bărbăţie, curajos, dârz, îndrăzneţ, ager, sprinten şi un ţintaş desăvârşit. Acestor trăsături fizice şi de caracter, li se adaugă setea de dreptate şi spiritul său justiţiar de care a fost însufleţit în zbuciumata sa viaţă, închinată poporului său, dovedindu-se un apărător dezinteresat şi sincer al celor necăjiţi şi năpăstuiţi de soartă şi luptător pentru independenţa ţării.

Acţiunile lui Iancu Jianu au avut un caracter social şi naţional şi s-au desfăşurat mai bine de zece ani, între anii 1809-1823, cu unele întreruperi cauzate de împrejurări, îmbrăcând două forme principale: haiducia şi partriciparea la revoluţia din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu.(...) Iancu Jianu s-a stins din viaţă la 14 decembrie 1842, dată consemnată în actul de deces păstrat în actele de stare civilă ale oraşului Caracal, ca şi pe piatra funerară. El a fost înmormântat, alături de alţi Jieni, în tinda bisericii Adormirea Maicii Domnului din Caracal, ctitorie a Jienilor.

Mormintele Jienilor au fost acoperite cu frumoase lespezi de marmură, mărginite cu chenare ornamentale artsitic lucrate. După datini locale, la şapte ani după moarte, osemintele lui Iancu Jianu, după ce au fost spălate cu vin şi unse cu untedelemn, s-au aşezat pe marame de borangic în culori alb şi galben, apoi s-au reînhumat. ?n anul 1910, la restaurarea bisericii, mormintele Jienilor au fost distruse, lespezile funerare fiind încastrate în peretele exterior sudic al bisericii. Osemintele lui Iancu Jianu au fost duse la cimitirul nr. 1 din Caracal şi reînhumate într-o criptă făcută în partea de vest a monumentului Sultanei Jianu, soţia lui, care a mai trăit încă 27 de ani, adică până în 1869. (din lucrarea profesorului dr. Paul-Emanoil Barbu)
notă: informaţiile ne-au fost puse la dispoziţie de Florescu Giani Mircea, preşedinte Asociaţia socio-culturală pentru promovarea valorilor Romanaţiului-Iancu Jian0075

×
Subiecte în articol: iancu jianu