x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta, Dida Drăgan. “Nu cânt pentru public aşa, în general, ci pentru fiecare om în parte”

Astazi e ziua ta, Dida Drăgan. “Nu cânt pentru public aşa, în general, ci pentru fiecare om în parte”

15 Sep 2014   •   03:13
Astazi e ziua ta, Dida Drăgan. “Nu cânt pentru public aşa, în general, ci pentru fiecare om în parte”
Sursa foto: Bogdan Balas/Intact Images

Nu crede în talentul care nu are o bază culturală.

Nu ai cum să nu re¬marci muzica ei. În ceea ce o priveşte, deja nu te mai gândeşti dacă stilul ei rezistă timpului, pentru că tot ce e valoros nu poate face decât să reziste. Dida Drăgan este un artist desăvârşit. Dovadă stau nume¬roasele premii obţinute în străinătate, o artistă generoasă şi credincioasă, o expresie scenică pe care nu o poţi uita uşor. Complet diferită de tot ceea ce exis¬ta la vremea respectivă, o ar¬tistă al cărei repertoriu s-a mulat perfect pe vocea ei pu¬ternică. Dida Drăgan şi-a sărbătorit ieri ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

“Dacă aş avea posibilitatea să schimb ceva în viaţa mea, aş schimba tot în afară de copil şi de premiile pe care le-am obţinut. Aş fi vrut şi ar fi trebuit să fac operă. Când sunt foarte veselă merg la şcoala de canto ca orice elev. Când sunt foarte tristă, de asemenea, merg la canto. Sunt o femeie puternică. Tot timpul am încercat să nu dezamăgesc. Mă consider o persoană norocoasă pentru că Dumnezeu mi-a dat o picătură din vasul Său de har. Am considerat întotdeauna că adevăraţii artişti sunt ¬personalităţi distincte, adevăraţi mesageri ai Lui Dumnezeu, oameni în stare să-şi poarte crucea talentului până la capăt. Ei pot converti substanţa artistică în esenţă creativă, ceea ce conduce la luminarea spiritului şi construirea de sine - ¬libertate, artă, religie. Nu cred în talentul care nu are o bază culturală. Stilul este o problemă de construcţie personală. Sfaturi primesc de la orişicine, asta nu înseamnă că le şi urmez. Le urmez doar pe acelea care mă ajută să mă apropii de mine însămi. Eu nu cânt pentru public aşa, în general, ci pentru fiecare om în parte. Eu nu mă adresez maselor, ci fiecărui om cu viaţa lui, cu emoţiile şi destinul lui. E o relaţie de iubire în care mă cheltui şi sunt gata să pierd. Fiecare cântec e o aruncare în groapa cu lei. Sunt pregătită pentru cruzimea celor care nu vor sau nu sunt apţi să mă înţeleagă. Arta nu ţine doar de meserie şi de exerciţiu, ea ţine de har. Legătura cu Dumnezeu este cea mai înaltă formă de iubire, ea presupune intimitate şi forţă interioară, pentru că iubirea este forma supremă de divinitate din noi. Sper să înţelegeţi din felul în care cânt tot ceea ce e de înţeles. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru picătura de har pe care mi-a dat-o. Să nu credeţi că am să mă opresc vreodată! Poate numai atunci când am să plec.
Mult nu m-am schimbat. Pentru mine primează întotdeauna adevărul şi pentru asta plătesc. Deviza mea atât în viaţă, cât şi în muzică este să nu uit ce dar am primit de la Dumnezeu nici o secundă. Mă ţin de chestia asta. Oricine altcineva în locul meu, la câte obstacole şi greutăţi am avut de depăşit, ar fi luat-o razna. Cele mai mari bucurii ale vieţii mele sunt băiatul meu şi corzile mele. În rest, cred că cea mai mare implinire pentru o femeie este să aibă un copil. Îi mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare clipă pentru şansa asta. Îmi place să fiu numai a mea de ziua mea de naştere. Îmi doresc sănătate şi să fac ce mi-am dorit întotdeauna şi nu am avut şansa. În străinătate am foarte multe recitaluri, dar aici cânt mai rar. Este foarte important pentru mine. Fiecare piesă pe care am cântat-o reprezintă ceva pentru mine, astfel încât îmi este greu să aleg una care să mă reprezinte. Îmi place să vorbească alţii despre mine. Liviu Tudan mi-a scris cele mai frumoase piese”. (L.P)

×
Subiecte în articol: dida drăgan