x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Elisabeta Turcu

Astăzi e ziua ta, Elisabeta Turcu

16 Sep 2014   •   00:02
Astăzi e ziua ta, Elisabeta Turcu

Elisabeta Turcu, în felul ei unic şi inconfundabil, a reuşit să cunoască şi să simtă stările sufleteşti ale românilor, dăruindu-le acestora cele mai frumoase cântece, pline de sensibilitate şi adevăr. Să culegi folclor este un privilegiu, dar şi o responsabilitate imensă, pentru că astfel se păstrează viu sufletul celor care l-au creat. Astăzi, îndrăgita interpretă împlineşte astăzi 60 de ani. La mulţi ani!

“Nimeni, în nici un colţ al lumii nu are ce avem noi, românii”
La temelia vieţii sale, încă din copilărie, a stat credinţa
“Fără credinţă şi Bunul Dumnezeu nu putem face nimic, nu putem să răzbim. Eu şi fraţii mei am fost crescuţi de mici, de părinţii noştri cu grija rugăciunii. Atât mama, cât şi tata ţineau să ne înveţe rugăciunile, ne-au obligat la un moment dat, până ne-a intrat în reflex şi în suflet, să ne rugăm dimineaţa după ce ne spălăm pe faţă, dar şi seara. Aşa ne-a intrat în suflet rugăciunea. Nimeni, în nici un colţ al lumii nu are ce avem noi, românii. La noi nu doar satul are particularitatea lui când vine vorba de costumul popular, dar şi casa. Femeile coseau pe ascuns în postul Paştelui, pentru ca în zilele de sărbătoare care urmau să iasă care mai de care cu ie şi cu fotă şi cu maramă, una mai frumoasă ca alta. Am o colecţie de costume din zona Munteniei, îndeosebi a Muscelului şi Argeşului, lucruri de mare fineţe şi de mare valoare. Vă spun sincer că sunt de o frumuseţe aparte. Sunt cusute de femeile de la ţară la lumina lămpii. Cum au ştiut să îmbine atât de frumos culorile, modelele, figurile geometrice sau modele florale? Costume de peste suta de ani... Vă daţi seama de câte ori au fost spălate şi încă îşi păstrează culorile vii. Mare lucru. Costumul de la Curtea de Argeş, de unde sunt eu, este în mod deosebit floral, cu flori de munte. Costumul de Muscel, pentru că este o zonă mai bogată, este costumul regesc, purtat de Regina Maria, cu fir răsucit de aur, sau argintat. Numai în figuri geometrice pline de fluturi mici şi mărgele, care se numesc cilicuri, aduse din afară. Cum să nu preţuieşti asemenea minuni?

Prietenia… Ce cuvânt frumos, important în vocabularul nostru, şi valoros. Am prietenii cu marii interpreţi ai ţării, precum Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Maria Butaciu, Elena Merişoreanu. Sunt mulţi, mi-e teamă că se supără dacă uit pe cineva. Alături de Benone Sinulescu am bătut cred că toate satele din ţară, judeţ cu judeţ. Discuţii sau împunsături de-a lungul vremii am avut pe degetele de la o mână. Nu m-am supărat cu nimeni, nu sunt supărată pe nimeni. Prietenia se păstrează prin respect. Respectul generează respect. Atât timp cât eu ştiu să-l respect pe cel de lângă mine, şi cel de lângă mine de obicei face la fel. Prieteniile mele sunt de durată deci, de 30 de ani sunt prietenă cu aceşti oameni minunaţi. Nu i-am supărat niciodată, la zile de sărbătoare i-am căutat şi le-am urat cele bune, dacă am promis ceva m-am ţinut de cuvânt. Să fii la bine şi la rău alături de prieteni, când le este greu să fii lângă ei, nu numai când le este bine este cel mai important. Uşa casei mele a fost deschisă la orice oră pentru prietenii şi pentru colegii mei. Dacă am putut să fac un bine am făcut. Pentru că sunt la un bilanţ al vieţii nu vreau să cred, când mă uit în urmă, că am făcut voit cuiva un rău. La temelia vieţii mele, încă din copilărie, a stat credinţa”. (L.P)

×
Subiecte în articol: Elisabeta Turcu