x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Sebastian Papaiani

Astazi e ziua ta... Sebastian Papaiani

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    25 Aug 2006   •   00:00
Astazi e ziua ta... Sebastian Papaiani

Este un mare actor al teatrului si al filmului nostru. A ramas in memoria publicului, mai ales prin rolurile comice jucate. Talentatul si carismaticul Sebastian Papaiani implineste astazi 70 de ani.

"Fiecare roman cred ca este un Pacala"

Este un mare actor al teatrului si al filmului nostru. A ramas in memoria publicului, mai ales prin rolurile comice jucate. Talentatul si carismaticul Sebastian Papaiani implineste astazi 70 de ani.

Jurnalul National: Ce v-a determinat sa va indreptati pasii catre teatru?
Sebastian Papaiani: Doamna Crina Cojocaru, actrita la Teatrul "Davila", s-a dus la tata si i-a spus ca m-a vazut si ca eu voi fi un foarte bun actor, adica sa dau la Facultatea de Teatru. Mi-a intrat in cap chestia asta. Eu aveam vreo 16 ani atunci. Am terminat liceul si am avut un director adjunct care era un iubitor de spectacole de teatru si probabil si de regie. Am facut o piesa de teatru, "O noapte furtunoasa", si de atunci am prins dragoste pentru asa ceva. Am dat examen la Institutul de Teatru. Am luat din prima si asta a fost.

Ati avut un an plin?
Da, am avut treaba. Printre altele, am facut si "Pacala se intoarce", urmarea filmului pe care l-a facut Saizescu in ’74, "Pacala", unde am jucat rolul principal, la varsta de 36 de ani. Primul meu film l-am facut la 26 de ani. Am debutat in ’61 cu "Purgatoriul numarul 5".

Este un film de suflet "Pacala"?
Da, toate sunt de suflet, altfel nu ai putea sa-ti faci treaba. Toate le-am facut cu pasiune si cu rusinea de a nu fi prost. Eu mi-am iubit profesia, am stimat-o. In fiecare film lasi cate ceva din tine. Ai ramane vesnic daca ai fi nepasator si rece, ca "Luceafarul". Cred ca fiecare om se termina asa, dandu-si sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a facut. Revenind la "Pacala", am fost impresionat de prezenta viguroasa a regizorului Saizescu. Nu il laud, pentru ca l-am laudat de cate ori am avut ocazia. Este o constatare, o observatie pe care o fac acum, la un an de la filmari. Cred ca filmul a iesit foarte bine, si nu spun eu asta, ci spectatorii. Nu am avut un rol mare acolo, am avut un rol mare ca certificat de viata al personajului. Eu nu am fost nici macar primul, am fost al doilea care a facut un Pacala. Primul a trecut insa neobservat, pentru ca a fost un Pacala nemotivat, un Pacala care nu rezolva nimic. A fost un film care s-a facut si s-a ascuns parca.

Va regasiti in Pacala?
Fiecare roman cred ca este un Pacala. Fiecare natie are cate un personaj de expozitie al natiei. Pacala e numai al romanilor. Cand am fost prima data pe scena, la premiera la filmul "Pacala se intoarce", am lacrimat pentru ca as mai fi vrut sa mai am inca 36 de ani, cat aveam atunci cand eram eu Pacala. Asa, dintr-o pornire egoista, as fi vrut sa-l joc tot eu pe Pacala. Dar nu am avut ranchiuna si nu am asa ceva pentru cei tineri. Chiar l-am iubit pe Denis Stefan si, atata cat am putut, in cateva secvente, am incercat sa-i spun ce poate sa faca sa iasa mai bine.

PASIUNE
"Eu mi-am iubit profesia, am stimat-o. In fiecare film lasi cate ceva din tine. Ai ramane vesnic daca ai fi nepasator si rece, ca «Luceafarul». Cred ca fiecare om se termina asa, dandu-si sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a facut" - Sebastian Papaiani, actor
×
Subiecte în articol: calendar pacala