x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Stelian Filip

"Astazi e ziua ta..." - Stelian Filip

18 Sep 2004   •   00:00

A fost profesor, ziarist, realizator de emisiuni radiofonice de satira si umor. Inclinatia spre satira i-a adus sase premii internationale la "Ziua internationala a umorului si a glumei". Scriitorul Stelian Filip implineste astazi 80 de ani.

"Privesc inapoi cu umor!"

"Aniversarea de acum este si o rotunjire, implinesc 80 de ani. Voi sarbatori cu prietenii, unii vin chiar si din America. Stiti cum este trecerea timpului? Ati vazut vreodata un arman? Este un stalp in mijloc, o vadra rotunda, se pune grau sau orz pe ea si un sul de piatra zimtata; caii ocolesc bucata cu bucata, de la margine spre interior, cu cat se apropie de stalp, cu atat cursa e mai scurta, dureaza mai putin. Cam asa e si cu timpul. Aniversarile din ultima vreme difera fata de cele din trecut, in sensul ca acum parca isi aduc mai multi aminte de mine. Cand am implinit 50 de ani mi s-a parut enorm, dar a fost o sarbatorire deosebita. Revista Urzica mi-a facut un medalion, cred ca a fost cea mai importanta aniversare, dar si acum, pentru ca e o cifra rotunda, ii acord acestei zile o atentie deosebita. Planuri mi-am facut mereu si le-am cam respectat; sunt un scriitor care a luat in serios pana si umorul; am scris umor la modul foarte serios si foarte convins ca daca nu ai ceva de spus sa nu spui. Au mai spus-o si altii, Marcel Ayme, de exemplu, care spunea in cartea sa, «Omul care trece prin zid»: «Singura ratiune de a scrie este sa spui ceva», iar Arghezi zicea: «Condeiul cand e ager si nu minte/ Un gand il spune-n doua, trei cuvinte». De ziua asta imi doresc sa devin membru al Academiei. «Cu ani in urma, cand intalneam o piatra cat de mica in drum/N-o paseam, o saream, iar acum ma impiedic de ea». Aceasta mica poezie rezuma starea in care ma aflu. Nu-i chiar asa, ca am fost un sportiv, un gimnast, dar parca nu mai e pasul ca inainte. Viata a mers normal, frumos, cu impliniri, cu multe necazuri... Am fost cel mai dat afara din presa romaneasca in timpul comunismului; de cate ori simteau ca trec de sectie in sus gaseau niste motive ca «necorespunzator ideologic»; de talent si de cultura nu spuneau nimic. A fost tata jandarm trei ani, saracul de el, a plecat prin demisie si toti astia o tineau «Baiatul lui Jandarmu’». Despre regrete nu pot vorbi pentru ca imi va aparea un volum care se numeste «Privesc inapoi cu umor». Daca tin cont ca sunt totusi umorist, ma definesc ca un om istet, care nu a trait degeaba."

PROFUNZIME

"Sunt un scriitor care a luat in serios pana si umorul; am scris umor la modul foarte serios si foarte convins ca daca nu ai ceva de spus sa nu spui"

BATRANETEA

"Cu ani in urma, cand intalneam o piatra cat de mica in drum / N-o paseam, o saream, iar acum ma impiedic de ea" - Stelian Filip, scriitor
×
Subiecte în articol: calendar