x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar DE ZIUA TA - Angela Gheorghiu, soprană

DE ZIUA TA - Angela Gheorghiu, soprană

07 Sep 2016   •   09:20
DE ZIUA TA - Angela Gheorghiu, soprană
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Angela Gheorghiu, soprană română, împlineşte azi 51 de ani. Este una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă din lume. Debutează în 1992 la Royal Opera House din Londra, apoi joacă la Opera de Stat din Viena, la Opera din Hamburg, la Metropolitan Opera în Boema. I s-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franţa şi România. În 2015 a debutat în Werther la Opera de Stat din Viena.

Angela Gheorghiu, căreia i s-a spus ''diva'', prin interpretarea unor roluri precum Mimi, Julieta, Butterfly și Tosca, a confirmat talentul și originalitatea sa. Vocea ei este considerată de critica internațională drept o combinație între vocile a două celebre cântărețe de operă, Maria Callas și Renata Tebaldi.

Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în 1992, la Royal Opera House în ''Boema'' de Puccini. În același an a debutat la Metropolitan Opera New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată ''Traviata'' în 1994, legendara reprezentație pentru a cărei transmitere în direct BBC Radio și-a întrerupt programul obișnuit. La una dintre repetiții, dirijorul Sir George Solti a spus: ''Mi-au dat lacrimile. A trebuit să ies. Fata este minunată. Poate să facă orice'', conform site-ului artistei, www.angelagheorghiu.com.

De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

Artista a semnat primul ei contract exclusiv cu Decca în 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe înregistrări: pe DVD — ''Traviata'' cu orchestra Royal Opera House, ''L'elisir d'amore'' cu orchestra Operei din Lyon, ''La Boheme'' cu orchestra Teatrului Scala din Milano — și pe CD — ''Arias'' cu orchestra Teatrului Regio din Torino, ''Verdi Heroines'' cu Orchestra Simfonică ''Giuseppe Verdi'', ''My World'' și ''Mysterium'' cu London Philharmonic Orchestra.

Următorul contract de exclusivitate a fost semnat în 1998 cu EMI Classics. A înregistrat un album de duete și arii cu tenorul francez Roberto Alagna și cu Orchestra Royal Opera House, ''La Rondine'' cu London Symphony Orchestra și ''Romeo et Juliette'' de Gounod cu Orchestre National du Capitole de Toulouse. Pentru al doilea album de duete cu Roberto Alagna, ''Verdi per due'', a lucrat împreună cu Filarmonica din Berlin dirijată de Claudio Abbado.

Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate și au fost răsplătite cu numeroase premii — Gramophone, Echo, Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Premiul Cecilia în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani și altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de ''Artista Anului'' la Premiile Classical Brit în 2001 și în 2010.

Printre cele mai importante apariții în ultimii zece ani se numără ''La Rondine'' și ''Pagliacci'' de la Royal Opera House, ''Romeo et Juliette'' la Choregies d'Orange și la Festivalul de la Salzburg, ''Faust'' la Metropolitan Opera New York, Royal Opera House și Opera din Monte Carlo, ''Simon Boccanegra'' la Royal Opera House. A susținut recitaluri la Salzburg în cadrul Festivalului, la Viena (Miskverein) și concerte la Amsterdam (Jubileul Reginei Beatrix), New York (concertul de Anul Nou în compania Orchestrei Filarmonice New York), Philadelphia (cu Orchestra Filarmonică din Philadelphia), Los Angeles, Vancouver și Toronto (aprilie 2011), Seul, Shanghai, Valladolid (mai 2011), la O2 Arena din Londra împreună cu Placido Domingo (iulie 2011), concertul de deschidere a Amfiteatrului grecesc de la Katara, Doha, Qatar în decembrie 2011 (unde a interpretat piese compuse de Vangelis special pentru acest eveniment), concert în Oman (aprilie 2012) și un concert de gală la Teatro Colon din Buenos Aires, împreună cu Roberto Alagna.

În ianuarie 2006, a cântat ''Traviata'' la Metropolitan Opera din New York. Trei luni mai târziu, în aprilie, a debutat la Scala din Milano cu un recital, iar în mai a deschis Festivalul de Film de la Cannes. În iunie 2006, a debutat în ''Tosca'' la Royal Opera House. A revenit la Metropolitan Opera New York pentru ''Simon Boccanegra'' și un spectacol de gală cu ''Traviata'' (martie 2007) și la Opera de Stat din Viena pentru ''La Boheme'' (noiembrie 2007).

Angela Gheorghiu a apărut din nou pe scenă cu ''Traviata'' la Roma și la Milano în 2007. În același an, a deținut rolul principal în premiera mondială a operei ''Marius et Fanny'' de Vladimir Cosma la Opera din Marsilia. Spectacolul ''La Boheme'' de la Metropolitan Opera New York a fost transmis în cinematografe și a fost văzut de peste un milion și jumătate de spectatori. Printre alte spectacole transmise în cinematografe s-au numărat ''Traviata'' de la Milano și Roma și ''La Rondine'' din San Francisco și New York.

În 2010, a debutat în ''Adriana Lecouvreur'', o nouă producție a Royal Opera House. În iulie 2011, a interpretat rolul principal în ''Tosca'' pe scena londoneză, într-o distribuție de excepție, sub bagheta lui Antonio Pappano. În septembrie 2011, a revenit la Londra pentru reluarea producției ''Faust'', spectacol transmis în direct în cinematografe din întreaga lume. În iunie 2012, Angela Gheorghiu a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul principal din ''La Boheme''.

În Franța, a fost decorată cu titlul de ''Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor'' și ''Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor''. În 2001, cu ocazia decernării premiilor Classical Brit Award, a obținut titlul de ''cea mai bună voce feminină a anului'', iar în 2010 a câștigat premiul pentru cea mai bună artistă a anului, în cadrul aceleiași gale. În anul 2004, Ministerul Afacerilor Externe i-a acordat premiul Diplomației prin Cultură.

Soprana Angela Gheorghiu a primit, la 10 decembrie 2010, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte ''George Enescu'' din Iași. Angela Gheorghiu a fost sărbătorită la 30 decembrie 2010, într-un spectacol desfășurat în Sala Mare a Teatrului Național București, cu ocazia decernării Ordinului ''Steaua României'', în grad de Comandor. La 28 octombrie 2011, a interpretat pe scena Teatrului Balșoi din Moscova un fragment în limba rusă din opera ''Dama de pică", de Piotr Ceaikovski. Soprana a fost invitată de președintele rus, Dmitri Medvedev, să participe la seara de gală dedicată redeschiderii Teatrului Balșoi, după cea mai amplă reconstrucție din istoria instituției.

A fost aclamată, la 3 martie 2012, la Washington, pentru debutul ei la Opera națională a capitalei americane, după 20 de ani de la lansarea carierei sale internaționale la Londra. De asemenea, la 25 aprilie 2012, a concertat, alături de Filarmonica ''George Enescu'' din București, la Royal Opera House din Muscat, capitala sultanatului Oman. În octombrie 2012, a primit decorația regală ''Nihil Sine Deo'' din partea Majestății Sale Regelui Mihai I, pentru promovarea culturii românești peste hotare.

Cu prilejul concertului pe care Andrea Bocelli, unul dintre cei mai cunoscuți tenori din lume, l-a susținut, la 25 mai 2013, în România, la București, Angela Gheorghiu a interpretat ''Habanera'' din opera ''Carmen'' de Georges Bizet. În 2013, a lansat primul său album de colinde românești, ''O, ce veste minunată!'', piesele fiind înregistrate în același an la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, Corul Național de Cameră Madrigal și Corul Accoustic. În același an, acceptă, alături de Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci și naistul Nicolae Voiculeț, să devină ambasadori onorifici ai turismului românesc, în cadrul programului ''Promovarea României prin valori''.

Cu prilejul concertului pe care Andrea Bocelli, unul dintre cei mai cunoscuți tenori din lume, l-a susținut, la 25 mai 2013, în România, la București, Angela Gheorghiu a interpretat ''Habanera'' din opera ''Carmen'' de Georges Bizet. În 2013, a lansat primul său album de colinde românești, ''O, ce veste minunată!'', piesele fiind înregistrate în același an la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, Corul Național de Cameră Madrigal și Corul Accoustic. În același an, acceptă, alături de Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci și naistul Nicolae Voiculeț, să devină ambasadori onorifici ai turismului românesc, în cadrul programului ''Promovarea României prin valori''.

Cele mai recente apariții discografice ale sopranei includ operele complete ''Madame Butterfly'' de Giacomo Puccini (EMI, distinsă cu un premiu Gramophone), ''L'amico Fritz'' de Pietro Mascagni și ''Fedora'' de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu ''La Rondine'' de la Metropolitan Opera (2009) și ''Faust'' de la Royal Opera House (2004) au fost lansate pe DVD de EMI Classics în 2011. ''Adriana Lecouvreur'' (o producție Royal Opera House, filmată în 2010) a fost lansată pe DVD în 2012. În noiembrie 2011, Angela Gheorghiu a lansat ''Homage to Maria Callas'', o colecție de arii din creații foarte cunoscute din repertoriul italian și francez, inspirată de cariera și înregistrările Mariei Callas, fiind acompaniată de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato.

În martie 2015, Warner Classics a lansat o colecție aniversară, 25 de ani de carieră, cuprinzând 8 CD-uri și 1 DVD, intitulată ''Autograph''. Tot în martie 2015, a debutat în ''Werther'', la Opera de Stat din Viena, sub conducerea muzicală a lui Frederic Chaslin.

Între proiectele artistei, se numără concerte în Statele Unite ale Americii (Los Angeles și Indiana) în septembrie 2015), primul turneu în Australia, cu concerte la Melbourne și Sydney, în octombrie 2015 și producții de operă la Salzburg (Werther), New York, Londra și Viena, mai precizează site-ul www.angelagheorghiu.com.

Jurnalul Național îi urează „La mulți ani!”
 

×
Subiecte în articol: angela gheorghiu