x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Profesor doctor Dorin Sarafoleanu împlineşte 82 de ani

De ziua ta! Profesor doctor Dorin Sarafoleanu împlineşte 82 de ani

09 Feb 2018   •   14:10
De ziua ta! Profesor doctor Dorin Sarafoleanu împlineşte 82 de ani

A crescut generaţii de medici specializaţi în ORL. Este o voce puternică în domeniul otorinolaringologiei, în ţară şi în străinătate. Este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Vrei să-i asculţi sfaturile, nu numai din ipostaza de pacient. Din ceea ce spune simţi folosofia unui învingător. Şi te inspiră. La 9 februarie, profesor doctor Dorin Sarafoleanu îşi aniversează ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează: “La mulţi ani!”.

 

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, reputat specialist în domeniul otorinolaringologiei, s-a născut la 9 februarie 1936, în localitatea Ghizela, judeţul Timiş. Studiile liceale le-a făcut la Timişoara, apoi a urmat facultatea la Institutul de Medicină din Timişoara.

A fost repartizat, prin concurs, la Spitalul Clinic Griviţa - astăzi ''Sfânta Maria'' - din Bucureşti. S-a pregătit în secundariat la Clinica ORL Colţea, leagănul specialităţii ORL în epocă, perfecţionându-se sub îndrumarea unor profesori de renume, dintre care îl menţionăm pe Mihai Lăzeanu (care i-a coordonat doctoratul, fiindu-i colaborator apropiat). Aceluiaşi medic şi profesor îi datorează şi cooptarea în Societatea Franceză de ORL şi Chirurgie Cervico-Facială, din care face parte din 1979.

La recomandarea prof. Lăzeanu şi cu sprijinul ministrului Sănătăţii din epocă, prof. Eugen Proca, şi apoi a acad. Ion Ursu, a obţinut o bursă de studii postuniversitare în Franţa. Aici a învăţat chirurgia cu laser - o noutate în epocă - chirurgie pe care apoi, cu sprijinul celor amintiţi, a introdus-o în specialitatea ORL din România şi ulterior a dezvoltat-o. Tot în Franţa, la Institutul Gustave Roussy, şi-a perfecţionat cunoştinţele şi tehnicile chirurgicale în cancerul căilor aero-digestive superioare. 

Reputat specialist în ţară şi în străinătate, prof. dr. Dorin Sarafoleanu a îndrumat generaţii întregi de medici care s-au specializat în ORL. 

În anul 1971, a înfiinţat Clinica ORL de la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, pe care a şi condus-o zeci de ani. În prezent clinica este condusă de prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, fiul său. Aici a fost introdusă, în 1985, chirurgia LASER în domeniul ORL, şi tot aici, în 1993, a fost introdusă chirurgia endoscopică laringiană şi rinosinusală. A contribuit la modernizarea specialităţii ORL în domeniile imunologiei, chirurgiei laser, chirurgiei endoscopice în tratamentul unor forme de cancer laringian. 

Este fondator şi preşedinte de onoare al Societăţii Române de Rinologie şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu a fost ales în biroul executiv EUFOS (Federaţia Europeană a Societăţilor ORL) pentru două mandate, respectiv opt ani, şi a deţinut preşedinţia Societas ORL Latina timp de patru ani. A organizat, în 1999, primul Congres francofon din istoria specialităţii, la Bucureşti, fiind ales ca preşedinte al Societăţii Francofone de ORL.

Este autor al mai multor monografii de specialitate (''Oto-Rino-Laringologie'', ''Explorarea paraclinică şi funcţională în otorinolaringologie'' ş.a.), publicate în ţară şi în străinătate, coautor al unor tratate de ORL, autorul unui număr important de articole, lucrări şi comunicări ştiinţifice susţinute la congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale. De asemenea, este autorul cărţii ''Comunicare - voce, limbaj, artă, tehnologie''.

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi echipa sa de specialişti au organizat în perioada 26-29 aprilie 2006 la Bucureşti cel de-al 36-lea Conventus ORL Latina. A fost pentru a treia oară când Conventus-ul ORL Latina s-a organizat în România, primul Conventus fiind organizat la Bucureşti în anul 1937, iar cel de-al doilea în 1984. Asociaţia a luat fiinţă la 29 iunie 1929 şi avea, pe lângă obiective ştiinţifice, şi obiective de afirmare a culturii latine faţă de dezvoltarea limbii anglo-saxone în specializarea oto-rino-laringologie. Reuniunea din aprilie 2006 a fost onorată, după cum sublinia prof. Dorin Sarafoleanu, preşedintele congresului, de participarea unor personalităţi ştiinţifice de notorietate mondială din lumea latină şi anglo-saxonă.

Activitatea sa a fost apreciată şi recompensată cu premii şi distincţii internaţionale şi româneşti. 

În cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni la 15 decembrie 2004, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit profesorului Dorin Sarafoleanu, precum şi altor personalităţi din domeniul medical, Ordinul şi Medalia ''Meritul Sanitar'', pentru contribuţia deosebită avută în cercetarea şi practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, pentru priceperea, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor.

La 27 mai 2009, prof. dr. Dorin Sarafoleanu a fost premiat, alături de alte personalităţi din lumea medicală, la gala organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de apariţie a publicaţiei ''Viaţa Medicală''.

Este laureat al Societăţii Latine de ORL, în octombrie 2010, când, la iniţiativa board-ului societăţii, a primit distincţia ''For his great contribution to the growth and continuity of the Societas''. De asemenea, s-a numărat printre personalităţile lumii medicale bucureştene premiate la 22 februarie 2013 pentru contribuţia adusă la dezvoltarea medicinei româneşti, cu prilejul primei ediţii a manifestării "Zilele Medicale ale Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti''.

La 9 decembrie 2014, a fost declarat cetăţean de onoare al Timişoarei, iar la 22 octombrie 2015 a fost decorat de Casa Regală a României, la Castelul Peleş,cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer. 

"Îmi doresc să mă bucur de sănătate, să văd evoluţia Clinicii de otorinolaringologie, aşa cum mi-am închipuit-o şi, mai ales, cum şi-a dorit, la inaugurarea sa, ministrul Sănătăţii de atunci, Teodor Burghele. Să văd specialitatea noastră la egalitate cu cea europeană, iar medicina românească să iasă din impasul de acum şi să văd că doctorii nu mai pleacă din ţară(...)'', declara prof. Sarafoleanu pentru AGERPRES în februarie 2011, la împlinirea vârstei de 75 de ani.AGERPRES

×
Subiecte în articol: dorin sarafoleanu