x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Cluj - Banii Primariei, in echipa lui Paszkany

Cluj - Banii Primariei, in echipa lui Paszkany

02 Iun 2005   •   00:00

Intr-un moment in care mai multe edificii culturale din Cluj sunt lasate in paragina din cauza lipsei de fonduri, autoritatile locale au gasit cateva miliarde de lei pentru a sustine echipa de fotbal CFR Ecomax, patronata de controversatul afacerist Paszkany Arpad.

  • de ELENA STANCIU
  • BANU"" TAU

  • "PATRONUL". Arpad Paszkany primeste zeci de miliarde de lei de la buget pentru echipa sa, CFR Ecomax
    Municipiul Cluj-Napoca, pe care multi il numesc "capitala Transilvaniei", nu are un Spital de Urgenta. Sediul Operei si cladirea Teatrului National din Cluj sufera lucrari de renovare extrem de lente din cauza lipsei de fonduri. Mai mult, vestita Filarmonica clujeana nu are un sediu propriu si nici sala de concerte. Cu toate acestea, importante sume din banii publici ajung la un club de fotbal - CFR Ecomax (locul 12 in Divizia A) - ce-i apartine lui Arpad Paszkany. Marinimia consilierilor locali s-a manifestat de anul trecut, cand echipa feroviarilor a primit 10 miliarde de lei de la buget. Anul acesta, in primele cinci luni, acelasi club a primit din partea Municipalitatii clujene nu mai putin de 15 miliarde. Ultima "donatie" a fost aprobata in sedinta de consiliu din aceasta saptamana, marti, cand s-a aprobat cu 16 voturi pentru, patru impotriva si patru abtineri, hotararea prin care Ecomax primeste inca 7 miliarde de lei din banii contribuabililor clujeni.

    SOLICITAREA. Decizia a venit dupa ce conducerea clubului solicitase 10 miliarde de lei, bani care ar fi necesari inscrierii in Cupa UEFA Intertoto. "Ajutorul financiar pe care Primaria orasului si Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca ni l-au oferit si speram sa ni-l ofere in continuare ne indreptatesc sa credem ca aceste obiective (n.r. - ramanerea echipei in divizia A, intarirea lotului si intrarea in fotbalul european) sunt perfect realizabile", se spune intr-un act, datat 23 mai a.c., prin care conducerea CFR Ecomax argumenteaza cererea banilor.

    In urma exprimarii scrise a solicitarii clubului privat, adresata primarului Emil Boc, functionarii au intocmit un referat in care se aproba doar 7 miliarde de lei, iar apoi un proiect de hotarare supus la vot in sedinta Consiliului Local. Presedintele Consiliului de Administratie, Iuliu Muresan, considera ca "aceasta suma va contribui la pregatirea in bune conditii a echipei clujene, in vederea accederii cu succes a echipei noastre in fazele superioare ale acestei prestigioase competitii internationale (n.r. - Cupa Intertoto)".

    CHELTUIELILE, NECUNOSCUTE. Desi conducerea CFR Ecomax a cerut o suma anume, 10 miliarde de lei, presedintele Consiliului de Administratie al feroviarilor nu poate preciza de cati bani este nevoie pentru participarea echipei la competitia europeana. Muresan nu poate nici macar sa aproximeze, cu argumentul ca inca nu se cunosc echipele pe care Ecomax le va infrunta si nu se stiu locurile de destinatie. "Nu stiu exact sumele, nu stiu nici o suma aproximativa. Zeci de mii de euro. Nu stim cu cine jucam, dar trebuie sa platim, de exemplu, avionul catre Sarajevo, care costa 13.000 de euro, primele de joc, tricouri noi, deplasarile cu autocarul in jurul orasului...", a spus Muresan. In aceste conditii, de ce a cerut clubul fix 10 miliarde, mai ales ca in referatul initial nu erau mentionate nici un fel de cifre?

    "ECHIPA REPREZENTATIVA". Consilierul PSD Stefan Dimitriu sustine ca echipa de fotbal ar trebui sprijinita, pentru ca reprezinta orasul. "Cand avem o echipa care se identifica cu orasul sa o lasam de izbeliste?", a spus Dimitriu. In acelasi timp insa, pentru organizarea editiei de anul acesta a Festivalului International de Film Transilvania, care este din ce in ce mai vestit si care face numele orsului cunoscut in afara tarii, s-au alocat doar doua miliarde de lei.

    CONTRE IN CONSILIU. Pe de alta parte, consilierul UDMR Molnos Ljos propusese la un moment dat, in timpul sedintei de marti, ca Filarmonica sa primeasca un miliard si jumatate de la buget. Primarul Emil Boc i-a spus ca "nu trebuie sa sarim calul pentru ca mai avem doar 7 miliarde (la capitolul alocari) pana la finalul anului". Cateva minute mai tarziu, Boc a sustinut proiectul pentru finantarea CFR Ecomax. "Solicitarea a fost de 10 si am aprobat 7 (n.r. - miliarde de lei). Am sustinut anul acesta toate cluburile sportive. Avem o formatie care are sansa sa duca mai departe numele Clujului in Europa si chiar sa aducem UEFA la Cluj. Au nevoie de sprijin si nu e bine sa le intoarcem spatele", a declarat Emil Boc.

    ARGUMENT FABRICAT DE CONDUCERE
    Solicitarea clubului CFR Ecomax mentioneaza ca aceasta echipa ar fi prima reprezentativa clujeana care accede la Cupa Intertoto. "Avand in vedere ca este pentru prima data cand o echipa a orasului Cluj-Napoca accede in aceasta prestigioasa competitie Cupa UEFA Intertoto, totodata dorinta noastra, si suntem convinsi a intregii comunitati locale, de a fi reprezentati cu demnitate in fotbalul european, va adresam domniei voastre rugamintea de a initia un proiect de hotarare de consiliu local, in vederea alocarii in acest sens a sumei de 10 miliarde de lei echipei CFR Ecomax Cluj", se arata in solicitarea clubului. Insa CFR Ecomax nu este prima echipa clujeana care participa la Cupa Intertoto. "U" Cluj a jucat in aceasta competitie in 1995, sponsorizata de Banca Dacia Felix.
    ×
    Subiecte în articol: miliarde echipa banu tau ecomax