x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Caravana Jurnalul 2007 ""Aceleaşi cuvinte pentru o nouă patrie""

""Aceleaşi cuvinte pentru o nouă patrie""

de Sidonia Silian    |    07 Aug 2007   •   00:00
""Aceleaşi cuvinte pentru o nouă patrie""

Nicoleta Esinencu. Un tănăr dramaturg basarabean, ale cărui piese sunt jucate in Europa şi Asia. In opinia ei, atăt filoromănii, căt şi filoruşii din Republica Moldova sunt la fel de "extremişti". Şi asta fiindcă "patriotismul" lor nu mai are nici o limită… • Tinerii şi politica



Nicoleta Esinencu. Un tănăr dramaturg basarabean, ale cărui piese sunt jucate in Europa şi Asia. In opinia ei, atăt filoromănii, căt şi filoruşii din Republica Moldova sunt la fel de "extremişti". Şi asta fiindcă "patriotismul" lor nu mai are nici o limită…

  • Jurnalul Naţional: Eşti un dramaturg de succes, stai mult in străinătate, de ce te mai intorci aici?

Nicoleta Esinencu: Asta cu tănăr mai merge. Dar asta cu de succes… Nu m-a interesat atăt de mult de ce mă intorc aici, de ce mai vin sau de ce plec. Pentru mine, chiar nu mai există această noţiune de acolo, aici. Nu mai vreau să văd prin prisma hotarelor. Că mă intorc aici sau că mă duc la Berlin, pentru că am prieteni la Berlin, nu mai contează, chiar nu mai contează.

  • Nu te intorci aici ca să-ţi reintălneşti "locul"...

Ce să zic, sufăr patetico-patriotic că eu mă intorc aici, pentru că aici m-am născut şi ţara mea, şi patria mea... Căcat. Nu mă interesează nici o ţară, nici o patrie, nimic. Această idee de patriotism cred că nu mai are nici o limită in spaţiul ăsta.

In nici un caz succes…

  • De ce te-ai strămbat cănd am folosit cuvăntul "succes"?

Cred că ceea ce fac eu e altceva decăt dramaturgie de succes.

  • Te interesează unde ţi se joacă piesele?

Mă interesează că mi se joacă piesele. Nu mă interesează unde, in primul rănd, şi nu cred că, dacă ţi se joacă piesele undeva, eşti de succes. Nu ştiu, acest cuvănt "succes" chiar nu-mi place.

  • Spuneai că te-ai săturat de oamenii care se pretind a fi europeni, iar găndirea lor este tot una comunistoidă. Că e un comunism de tip nou…

Ceea ce-ţi ziceam ţie - e o poezie pe care am invăţat-o la şcoală, cănd aveam cinci ani - "Ţara mea Moldova / Vatra doinelor străbune / Ca un strugure de poamă / Stai pe harta Uniunii", cred că e la fel de valabilă pentru ziua cănd o să intre Moldova in Uniunea Europeană, dacă va exista această zi. Va fi acelaşi fel de discurs.

  • Nu-ţi plac comuniştii?!

Care? Aştia care sunt la guvernare nu-s comunişti.

  • Dar ce sunt?

Nu există o noţiune pentru ei... Iţi dai seama, o politică europeană, cu depuneri de flori la monumentul lui Lenin şi cu cel mai mare capitalism posibil in acelaşi timp.

  • Capitalism in măinile unor… Asta nu-i capitalism.

Da... Păi nu mai ştie nimeni ce e… Cred că in majoritate sunt foşti comunişti care au in mănă putere şi fac ce vor cu puterea asta. In primul rănd, in plan economic şi după aia şi in celelalte. Am impresia că aşa cum se trezesc dimineaţa aşa şi merg... Intr-o zi sunt prieteni cu Rusia şi a doua zi sunt duşmani.

  • Ce te enervează cel mai mult in Moldova?

Prostia şi acest tupeu de moldovean, că suntem atăt de tari şi atăt de mari, şi cei mai harnici, şi facem cel mai bun vin, şi facem cel mai bun nu ştiu ce…

  • Şi ce te distrează?

Tot asta. Tot asta mă distrează.

  • Ai un personaj politic preferat?

Nu. Poate m-am inspirat mai mult in piesa "Fuck you Eu.Ro.Pa!" din iniţiativele prim-ministrului, Vasile Tarlev, dar nu pot să zic că e personajul meu preferat chiar deloc.

  • Dar el e unul dintre "izvoarele" tale de inspiraţie…

Bine, in "Fuck you Eu.Ro.Pa!" chiar m-am inspirat foarte mult din iniţiativa aia a lui cu trei copii - unul pentru mama, unul pentru tata şi unul pentru ţară.

  • Adică, după el, familia ar trebui să facă trei copii?

Da. Fiecare moldovean să facă trei copii...

  • Ce-a fost cu reacţia Romăniei la "Fuck you Eu.Ro.Pa!"?

Nici eu nu ştiu prea bine ce-a fost. A fost chiar o atitudine neprofesionistă a unor jurnalişti. Readerul a fost selectat pentru pavilionul romănesc la Bienala din Veneţia, şi cineva a dat peste readerul ăsta şi a văzut că e un text care se numeşte "Fuck you Eu.Ro.Pa!" şi a zis: "Hai să dăm şi noi la ştiri asta". Au dat la ştiri şi au zis că e o poetă care a publicat două pagini in readerul ăla. Şi era textul in intregime, şi nu erau două pagini, şi nu era o poetă etc., etc. După care au solicitat şi păreri de la analişti - Tudor Octavian - care şi-a dat cu părerea, in funcţie de ce reieşea din titlu, el n-a văzut textul. Uite-aşa se vorbeşte şi despre Moldova... Am avut cazuri cănd am vorbit ore intregi cu oameni care pretindeau că ştiau mai bine decăt mine ce e in Moldova şi cănd i-am intrebat cănd au fost ultima dată aici mi-au mărturisit că niciodată.

  • Cum ai reuşit să-ţi faci cunoscute piesele?

Prin pile (răde)….

  • Nu ţi se pare că intelectualii de aici au o atitudine uşor umilă faţă de romăni?

Ba da. Intelectualii da. Insă nu ştiu de ce. Nici nu m-am găndit niciodată şi nu cred că mă interesează in-telectualii.

  • Dar cine te interesează?

Oamenii. Pe mine mă interesează oamenii vii.

Despre bideuri

  • Povesteşte-mi despre oamenii de aici.

Mai nou, oamenii de aici vor să-şi facă şi ei o casă, iar casa lor trebuie să fie mai mare decăt a vecinului, să-şi pună termopane. O nouă modă, imprumutată din Italia, este bideul. Nu contează, ai apă sau nu... Important e să-ţi pui bideu. Asta vor oamenii aici. Vor o maşină...

  • Şi au?

Şi au, sigur. Muncesc in Italia şi au.

  • Şi-ţi place că au?

E treaba lor. Bineinţeles că mie imi place cănd cineva nu are apă acasă şi are un bideu, iţi dai seama că-mi place.


  • De ce nu are apă acasă?

Păi că trăieşte la ţară şi nu are apă. Nu peste tot este canalizare. Dar el şi-a pus bideu, că aşa-i la modă.

  • Ai avut vreodată repere?

Nu, pentru că eu sunt o persoană foarte contradictorie. Că eu iubesc oamenii, că mie nu-mi plac oamenii...

  • Dar te foloseşti de ei. Scriitorii se folosesc de oameni...

Eu mă folosesc de o realitate care mă inconjoară, de nimic mai mult. Nu fac nimic mai mult decăt să iau din ce văd şi să pun pe hărtie.

Jos cu relaţiile umane

  • Ce o să faci cănd o să vii la bursă in Romănia?

Nimic. O să fumez, o să beau bere, o să mă văd cu prieteni.

  • Cu romănii sau cu moldovenii?
Nu ştiu, asta cu romănii sau moldovenii e o discuţie care mă depăşeşte. De pildă, de 15 ani discutăm despre ce limbă vorbim. Eu cred că, dacă nu ne-am pune atăt de mult această intrebare, am şti demult.


  • Şi ce limbă vorbiţi?
Limba romănă. Asta voiai să auzi? Şi nu am zis-o din patriotism. Aici, in Parlament, de 15 ani se discută ce limbă vorbim noi, peste tot in ziare se scrie despre ce limbă vorbim. Că noi vorbim romăna, şi ceilalţi, din partea cealaltă, că nu, vorbim moldoveneasca.

  • Ar trebui să condamn faptul că mă duc in magazine, cer in romănă ceva şi imi se răspunde in rusă?
Există o istorie pe care toată lumea o ştie, dar toţi fac pe proştii.


  • Adică să fim ingăduitori cu faptul că, preţ de 150 de ani, ruşii au fost aici, şi pănă la urmă ăsta-i mersul firesc..
S-a ajuns la un grad atăt de mare de prostie… vine un turist din ţările baltice aici şi pentru că el vorbeşte rusă şi bineinţeles că nu vorbeşte romănă - intreabă pe cineva in rusă şi ăla nu vorbeşte cu el in rusă… Sau invers. Cu romănii. Sunt din ambele părţi aceleaşi extreme care-s superidioate, fără nici un motiv. Să nu-i vorbeşti unui turist in rusă pentru că tu urăşti ruşii... Nu ştiu cum putem să mai vorbim astăzi despre oameni ca naţionalităţi. Şi nu ştiu cum putem să vorbim despre oameni ca ţări şi hotare. Am ajuns să nu vorbim cu omul că-i negru sau homosexual sau că s-a născut in China… Oare chiar nu mai există nici o relaţie umană intre oameni?

×