x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Caravana Jurnalul 2007 Iisus, răstignit pe tricolor

Iisus, răstignit pe tricolor

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    07 Aug 2007   •   00:00
Iisus, răstignit pe tricolor

Mănăstirea Durleşti e o oază de credinţă pentru localitatea aceasta, aflată chiar in coasta Chişinăului. E una dintre primele mănăstiri ale Mitropoliei Basarabiei şi se constituie intr-un centru de cultură şi spiritualitate romănească. Povestea acestui loc aveam s-o aflăm de la stareţul noii mănăstiri, părintele Andrei Caramalău.

• Mănăstire cu hramul unei sfinte romănce



Mănăstirea Durleşti e o oază de credinţă pentru localitatea aceasta, aflată chiar in coasta Chişinăului. E una dintre primele mănăstiri ale Mitropoliei Basarabiei şi se constituie intr-un centru de cultură şi spiritualitate romănească. Povestea acestui loc aveam s-o aflăm de la stareţul noii mănăstiri, părintele Andrei Caramalău.


Poate nu intămplător cea dintăi mănăstire a Mitropoliei Basarabiei, reactivată de Patriarhia Romănă in 1992, este inchinată Apostolului Andrei. Aşa cum nu e o intămplare că aici tricolorul il intălneşti pretutindeni, ca un simbol. "Părinte, arboraţi tricolorul peste tot. Clopotele le-aţi vopsit in cele trei culori ale drapelului. La fel, copertina pentru pomeni. Sunteţi naţionalist?", l-am intrebat, observănd că insuşi Iisus e răstignit pe tricolor. "Admit că sunt naţionalist, dar nu extremist. In ideea mea, crucea şi drapelul sunt cele două simboluri ale credinţei şi ale naţiunii. Am arborat drapelul - drapelul romănesc... - pe paraclisul mănăstirii şi mă aşteptam la critici. N-au fost. Mi s-a făcut doar recomandarea de a pune şi stema Republicii Moldova pe el."


INCEPUTURI. "Povestea Mănăstirii Durleşti este emoţio-nantă şi divină. In 2002, pe acest loc nu era decăt o cotă de pămănt a doamnei Maria Botnarenco. Am sfinţit terenul, iar in 2003 am iniţiat prin forţe personale construcţia. In 2007, catedrala e acoperită." "Din 2002 pănă acum, m-am acomodat cu greul", ne spune părintele Andrei Caramalău.
"Greutatea, pentru mine, este o sarcină, nu o povară. Am avut probleme cu administraţia bisericii ruse din Durleşti, atunci cănd am pornit să fac această mănăstire. Am fost criticaţi, eu şi Mitropolia Basarabiei, de preotul din Durleşti, un rusofon care a incercat prin intimidări să rupă acest leagăn al spiritualităţii romăneşti in Durleşti. Inalt Prea Sfinţia Sa Petru, Mitropolitul Basarabiei, ne-a incurajat de multe ori prin prezenţa sa la mănăstire, la slujbe." In 2003, aici era doar un vagon dezafectat, de
9 m lungime.


"Am hotărăt să facem in el un spaţiu de rugăciune, o capelă-paraclis, pănă va fi gata catedrala noastră. Inainte de fiecare slujbă, iarna, trebuia să scoatem zăpada afară din vagon, pentru a ne putea ruga", işi aminteşte părintele. "Mă bucur că aici vin foarte mulţi tineri. Şi eu, dacă nu eram tănăr, poate nu aveam acelaşi elan. Poate vom fi pomeniţi in diptice… Imi aduc aminte de Alexandru Macedon, care la sfărşitul vieţii a rugat să fie ingropat cu măinile scoase afară din criptă: «Căt de mare impărat am fost, nu iau nimic cu mine…» Luăm doar faptele. Aici e cea mai frumoasă teologie: cea a trecerii din lumea asta… Am 31 de ani şi incerc să impletesc spiritualul cu umanul."


MISIONARISM.
Biserica Ortodoxă este dinamică. E misionară prin preoţi şi credincioşi. Mitropolia Basarabiei are şi parohii in diasporă, cum sunt cele din sudul Ucrainei, şi preoţii işi exercită acolo slujba misionară, prin rotaţie. Iar in Basarabia, orice preot e şi puţin misionar. "Am oficiat un pelerinaj la Putna, la 500 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare. Am adus de acolo fotografii şi am făcut un fotomontaj pe care l-am pus in biserică, să vadă că şi la Durleşti poate exista o Putnă, in spirit. In prim plan se vede sabia lui Ştefan Vodă. Ce vreau să spun e că pentru noi poate exista o sabie a cuvăntului. Să fim convingători ca buni romăni."

VIZIUNEA. "Cum va fi? Aşa cum o visez in fiecare noapte. Ca pe un mic Ierusalim. Cu toate rănduielile, biserica mare, biserica mică, apoi chiliile. Un centru de filantropie. Ca acele vasiliade din trecut"…


SFINŢI ROMĂNI
"Sfinţii Moldovei? Sfinţii sunt ai noştri şi ei nu trebuie impărţiţi după apartenenţa regională. E greşit să spun că sunt sfinţii Moldovei, pentru că există o singură Moldovă, cea a lui Ştefan cel Mare şi Sfănt. Şi un stat unitar romăn cu sfinţi romăni"
părintele stareţ Andrei

Binecuvăntarea

"Părintelui Andrei, preot harnic al Mitropoliei Basarabiei, cu binecuvăntări şi preţuire, †Teoctist. 10.9.2004". Tabloul reprezentăndu-l pe Patriarhul Teoctist e aşezat, in capela-paraclis, pe locul pe care sunt puse de obicei tablourile votive ale ctitorilor. "Eu, cănd am primit de la Prea Fericitul acest dar, m-am simţit copleşit şi mi-am spus in sine că nu merit acest apelativ: harnic. Dar e un titlu cu multă răspundere acordat de Prea Fericitul, care e părintele spiritual al tuturor romănilor din diaspora - chiar dacă noi nu suntem in diaspora. Prea Fericitul multe lucruri frumoase a auzit despre Mănăstirea Sf. Apostol Andrei din Durleşti şi, in smerenia mea, mă bucur că avem această binecuvăntare de la dănsul. Ne rugăm bunului Dumnezeu să fie hărăzit cu zile indelungate. Ne rugăm ca in 2008, cănd vom sfinţi mănăstirea, să fie alături de noi…", ne spunea părintele Andrei in luna iunie. Luni, 30 iulie, avea vocea gătuită de lacrimi. "Nu sunt cuvinte să exprime durerea", ne-a mai spus. Urma să-l insoţească la Bucureşti pe IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, pentru a se ruga la catafalcul celui pentru care Basarabia fusese o misiune de suflet.

×