x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Cazul 1393 Cazul 1393 - Ce n-au cautat anchetatorii am gasit noi

Cazul 1393 - Ce n-au cautat anchetatorii am gasit noi

de Valentin Zaschievici    |    Veronica Micu    |    31 Ian 2006   •   00:00
Cazul 1393 - Ce n-au cautat anchetatorii am gasit noi

Reporterii nostri au gasit probe ce-ar fi trebuit sa existe in dosarul crimei. Aceste probe, care nici n-au fost cautate, se afla acum la noi. In plus, singurul martor al acuzarii, Nelu Hagiu (foto), da declaratii stupefiante care intorc cazul pe dos.

Continuam dezvaluirile despre eroarea judiciara pe care o definim Cazul 1393. Astazi, cititi ce am descoperit noi. De maine, incepe judecata. Primul membru al juriului care va da verdictul este maestrul Marian Nazat.  

In editia de ieri v-am prezentat filmul crimei comise in comuna Frumusita. Ciobanul Ion Lechea a fost gasit mort, inghetat, intr-un canal de irigatii. Instantele au stabilit ca satenii Enache Vicu si Chicioroaga Vasile sunt vinovati si le-au dat 19 ani de inchisoare. Alt participant, Catalin Spanu, a fost gasit vinovat de "neacordare de ajutor" si a fost condamnat la trei ani. In prezent, e liber. Nelu Hagiu, un argat care la acea vreme avea 14 ani, a fost unicul martor al acuzarii, in conditiile in care Catalin Spanu a marturisit ca a comis singur crima, exonerandu-i de raspundere pe Chicioroaga si Enache.  

CERCETARILE NOASTRE. Reporterii nostri au studiat dosarul acestui proces, presarat cu multe semne de intrebare. Participarea lui Chicioroaga la crima pare improbabila. Si nici nu a fost probata, in opinia noastra, intrucat instantele de judecata nu au pus la indoiala rechizitoriul intocmit de Parchet. Si nu au efectuat o cercetare judecatoreasca adecvata.  

In acest caz, daca s-a comis o eroare judiciara, si noi credem ca da, aceasta nu mai poate fi reparata. Legea nu mai permite revizuirea procesului. Adevarul judiciar nu este insa adevarul absolut. Justitia poate da erori. Prin urmare, am cautat sa gasim probe noi, care poate au scapat anchetatorilor la acea vreme sau pe care acestia nu le-au luat in seama.  

In ce priveste prezenta faptasilor la locul crimei si cercetarea la fata locului, indiscutabil nu aveam ce gasi. Pentru ca nici criminalistii, acum cinci ani, nu au gasit nimic care sa-i pozitioneze la locul omorului pe inculpati. Cu atat mai putin am putea gasi noi, acum.  

Click pt a mari imaginea
IN FATA NOASTRA. Prima declaratie data vreodata cu manuta lui, de Nelu Hagiu
 

AUDIERI, DUPA 5 ANI. Si pentru ca inculpatii au fost gasiti vinovati pe baza declaratiilor, i-am cautat si noi pe cei audiati in dosar, pentru a-i chestiona, dupa ce emotiile si patimile au trecut, asupra faptelor relevante din acest proces. Am vorbit cu Enache Vicu si Vasile Chicioroaga, la penitenciar. L-am gasit, cu greu, dupa mai multe incursiuni in satul Frumusita, pe unicul martor al acuzarii, Nelu Hagiu. L-am gasit si pe Marin Ciocazan, vecinul lui Chicioroaga care l-a dus pe acesta la spital, la Galati, in preziua crimei. De asemenea, am discutat cu sora lui Vasile Chicioroaga, Elena Balan, care a sustinut, alaturi de sotul ei, ca in momentul comiterii omorului Vasile se afla la 30 de kilometri departare de locul faptei, la ea acasa.  

Singurul pe care nu l-am gasit este Catalin Spanu, un personaj extrem de important. Despre el detinem date ca s-ar afla in judetul Calarasi, argat la un oier. I-am luat urma si am cutreierat sapte comune din Calarasi, fara a-i da de urma. Daca cineva stie unde se afla, il rugam sa ne contacteze.  

NU RATATI!. Prin urmare, cine cauta gaseste. Cu cei doi condamnati am discutat inainte de a gasi actele invocate si inainte de a vorbi cu martorii. De aceea lipsesc din discutia cu ei referiri la anumite aspecte. Intrebarea este: descoperirile noastre mai pot schimba ceva? Pana in prezent, se pare ca nu.  

In zilele urmatoare veti citi analizele pe care le-au facut, pentru cititorii Jurnalului National, noua maestri ai Dreptului Penal. Ei au primit dosarul complet al cauzei si ne-au trimis opiniile, fara a comunica intre ei. Pastrati numarul de ieri si de azi al ziarului nostru pentru a putea face referinte la fapte pe care noi le-am publicat si pe care membrii juriului le comenteaza.  

APAR NOI PROBE
 

Click pt a mari imaginea
SCÃ...PARE. Nelu Hagiu si-a adus aminte despre conflictul dintre ciobani petrecut cu un an naintea crimei
Va prezentam succint aspectele relevante aflate din discutiile cu martorii si inculpatii, urmand ca declaratiile lor sa le cititi in detaliu.  

1 Martorul Nelu Hagiu ne-a declarat ca atat el, cat si Enache Vicu si Catalin Spanu au cunoscut-o pe victima Ion Lechea cu un an inainte de comiterea omorului. Intre ei erau relatii de dusmanie, cauzate de un conflict intre cainii ciobanilor. Aceasta declaratie e de natura a pune sub semnul intrebarii mobilul crimei, stabilit de procurori si insusit de instantele de judecata: talharia. Ion Lechea ar fi fost ucis, in aceste conditii, din razbunare, si nu din pricina ipoteticei sume de doua milioane lei pe care ar fi avut-o asupra sa.  

2 Martorul Nelu Hagiu ne-a declarat ca asupra sa, ca martor, ca si asupra inculpatilor organele de politie au exercitat amenintari si violente fizice pentru a face marturisiri contrare adevarului. Acest martor a mai spus ca nu a dat nici o declaratie olografa, ca a scris seful de post ce a vrut, iar el nu a avut cunostinta de cele scrise.  

3 Sora lui Vasile Chicioroaga, Elena Balan, a descoperit documente importante ce n-au fost cautate nici de anchetatori, nici de instanta de judecata. Unul este biletul de trimitere la spital emis de medicul de la dispensarul comunal pe numele lui Vasile Chicioroaga in ziua de 12.12.2000. Al doilea act este adeverinta semnata de primarul aceleiasi comune, in aceeasi zi de 12.12.2000, care atesta ca Vasile Chicioroaga nu beneficiaza de ajutorul social. Aceasta adeverinta a fost eliberata pentru a-i servi la spital. Acestea sunt actele pe care mama lui Vasile Chicioroaga le-a ridicat de la cele doua institutii si Marin Ciocazan i le-a dus acestuia la Galati in ziua crimei. Aceste documente ar fi trebuit sa se afle la dosar. Noi le-am gasit la cinci ani dupa ce politistii si procurorii nu le-au cautat.
 

"Si eu ce fac?"
CHICIOROAGA. "Nici acum nu vad bine dupa pumnul pe care mi l-a dat colonelul Pruna"
Jurnalul National: Povesteste.
Vasile Chicioroaga: La data de 10.12.2000, duminica, a fost votarea. Dupa vot, am baut. Nu aveam voie, pentru ca urmasem tratament de dezintoxicare. Am baut doua beri si ceva tarie, Arctic cu Hellas, cred. A doua zi, pe 11, imi era rau. M-am dus la un vecin, care mi-a dat o cana de vin, sa-mi treaca. Pe vecin il cheama Ciocazan Marian. Pe la 12:00-13:00, imi era rau tare. M-am dus sa ma piaptan, ma vedeam urat in oglinda si am spart-o. Mama m-a luat si m-a dus cu vecinul la spital, in Galati, la vreo 30 de kilometri. M-au dus cu microbuzul. Doctorii mi-au spus sa revin la spital.  

Din ziua de 11 decembrie (era luni) pana vineri dupa-amiaza, cand am mers sa taiem porcii, in sat, la parinti, am stat acasa la sora si la cumnatu’, in Galati. Am stat cu ei si cu fetita lor, care mergea la scoala. Vineri, sambata si duminica am stat la tara, duminica am mers la oras cu ei, i-am ajutat sa pregateasca carnea, ca ma pricep mai bine decat ei. Marti m-am intors din nou la tara. Pe 27 decembrie, politistii au venit la mine acasa si m-au luat. M-au luat de la masa, era ziua tatalui meu, care acum e mort. Cica sa mergem la post sa dam o declaratie. Bine. S-a recomandat domnul colonel Pruna.  

N-am mai mers la post, ci direct la centrul IJP Galati. Nu mi-au luat nici o declaratie. M-au inchis intr-o camera si au venit... abia dupa Anul Nou. A trecut Anul, m-au scos, mi-au aratat o poza cu un magar... am inceput sa rad. Am luat un pumn in ochi de nici acum nu vad bine cu el. Eu nu vazusem ca langa picioarele magarului era un om mort. Am crezut ca ma intreaba de magar si era caraghios, dupa cate zile statusem la beci. Crezusem ca se furase ceva. M-a intrebat unde am fost in ziua de cutare si cutare. I-am spus, i-am confirmat cu martori, atat de la tara, cat si de la bloc, unde eram atunci. In bloc la sora mea toata lumea poate confirma cum am coborat fetita la scoala zi de zi. Asta am facut in acele zile, in rest, n-am iesit din casa.  

Pai, de ce au spus Spanu si Hagiu ca te-au vazut batandu-te cu victima?
Nu, ei au spus ca am fost impreuna cu ei s-o jefuim pe victima. Dupa proces, Spanu, cu care am stat la puscarie, mi-a zis ca m-au bagat si pe mine pentru ca stiau ca am o verisoara la Galati avocata, care ma poate scapa si pe mine, dar si pe ei. (n.r. - intr-adevar, Vasile are o verisoara avocat la Galati. Ce nu stiau Spanu si Hagiu este ca acea verisoara nu voia sa aiba nimic de-a face cu Vasile, pe care-l considera o ruda care nu-i face cinste).  

Uite, in proces, Spanu s-a intors si a spus ca te-a bagat si pe tine asa... ca poate da vina pe tine si scapa el.
Omeni nestiutori de carte. Ce sa vorbesc eu cu ei? Ce aveam noi de impartit? In nici o instanta nu s-a tinut cont nici de aceasta declaratie, nici de alte probe...  

Dar cu Vicu esti coleg pe penitenciar. N-ati vorbit?
Nu. E greu sa vorbesti cu el. Omul o fi nevinovat, dar mie mi-a atras atentia o nepotrivire. La proces, el a declarat ca in noaptea aceea, in noaptea crimei, a dormit in pat cu sotia si fetita lui. Iar sotia spunea ca a dormit si cu fetita, si cu baiatul, dar nu cu el. Eu l-am intrebat: "Pai, bine, ba, nu tii minte atata lucru, ca doar o data in viata ti se intampla"... Si el a inceput sa se balbaie. Sigur din atata lucru nu poti sa acuzi omul, dar ti se infige un cui in minte...  

El ce situatie materiala avea, Vasile? Se apleca la doua milioane?
Ei, la cele cinci, sase sute de milioane pe care le avea, mai incape vorba? Ce sa puna botu’ la maruntis? Doar sa fi avut vreo cearta vreodata cu mortu’ s-ar justifica. Altminteri, talharia nu-i de el! Imi este si rusine, ca venea o femeie batrana, mama mortului, din Vrancea si, cum stateam in marginea boxei, arunca privirea drept in mine. De-ar fi stiut ca nu-l vazusem niciodata pe fiul ei, niciodata, nici viu, nici mort...  

Cand ai fost judecat ai cerut sa fie adusi martori care sa confirme ca in ziua crimei erai in Galati, si nu la Frumusita?
Da, am cerut. Un martor a fost adus. Gherghina, vecina. A spus femeia ce stia, n-a fost luata in seama. Erau si altii, vecini, dar eu nu stiam decat numele lor mic, ca doar erau vecinii surorii, nu ai mei.  

I s-a opus declaratia unui alt martor, Spanu Ghita, care, singurul din sat, a spus ca te-ai intalnit cu el in ziua crimei si i-ai dat sa bea vin dintr-un bidon.
Pai, Spanu Ghita e tatal lui Spanu Catalin. Ce vreti mai mult? De ce nu m-a vazut nimeni in sat, acolo unde toata lumea vede pe toata lumea? Cand am plecat din sat, m-au vazut multi, cu o zi inainte de crima. Cand m-am intors, m-a vazut numai el?  

Stii ca in privinta ta nu se mai poate face, legal, nimic? Stii ca legea nu admite sa fie rejudecat dosarul? Stii ca nu mai ai nici o sansa?
Si atunci, eu ce fac?  

Nu stiu. Noi o sa scriem, dar mi-e teama ca degeaba.
Si atunci, eu ce fac?  

Cazul acesta ar putea fi redeschis doar daca apar elemente noi, martori noi, care n-au fost audiati.
Sunt multi oameni care pot spune ca am fost in ziua crimei la Galati, nu la Frumusita. Dar nu stiu numele lor de familie. Sunt oameni din bloc. I-am vazut, m-au vazut. Si atunci, eu ce fac?  

Legea nu permite revizuirea. Ce facem, daca ai dreptate?
Sunt oameni care traiesc si care, daca veti scrie, or sa vina sa depuna marturie.  

"Vasile este nevinovat"
ELENA BALAN. "Daca am mintit, de ce nu m-au acuzat?"
Elena Balan e sora lui Vasile Chicioroaga, la care acesta afirma ca a locuit in perioada 11.12.2000 - 15.12.2000, deci cu o zi inainte si pana trei zile dupa comiterea crimei pentru care a fost gasit vinovat. Elena nu mai sta la oras. Saracia a gonit-o inapoi la tara, in satul Tamaoani. Nu mai are slujba. E casnica. Sotul munceste. Face naveta. De-aia nici nu l-am gasit acasa. Elena isi ocupa timpul cu gospodaria. Cand se plictiseste, ii tin de urat un catelus si o pisica. Elena e un om cu judecata limpede. Am ascultat-o cu atentie.  

Jurnalul National: Ce-ti amintesti despre procesul fratelui tau?
Elena Balan: In primul rand, eu n-am reusit sa inteleg cand s-o comis crima. De la militie imi ziceau, unul ca pe 12, altul ca pe 11. Nici acum nu stiu. La proces nu m-au chemat, ca eram ruda de gradul unu. Dar la Parchet, cand m-a chemat sa ma intrebe de fratele meu, eu am zis clar: pe 11 seara, pe 11 decembrie, l-o adus mamica la mine, la Galati. L-o adus cu inca un vecin, nea Marin Ciocazan, care ii mai ajuta. Fusesera cu Vasile la spital, dar de acolo i-au dat drumul ca nu avea forme, nu avea serviciu. I-au facut, ziceau ei, niste injectii, dupa care l-or adus la mine seara. L-a lasat la mine mamica, a doua zi s-a dus la Primarie si la Dispensar sa ia actele, si le-o trimis atunci, a doua zi, pe 12, tot prin nea Marin.  

Si, a doua zi, l-ai dus la spital pe Vasile?
Am vrut. Dar el a zis ca nu mai bea, ca nu mai face, ca nu mai drege. Si atunci l-am tinut la noi acasa, pana pe 14 cand ne-am intors cu totii in sat, sa taiem porcii.  

Cine l-a mai vazut?
Pai... toti vecinii, pai, nu i-or chemat la Parchet sa dea declaratii? Aveam vecine cu care beam cafeaua, au intrat la mine in casa si el era acolo.  

Pe o vecina au chemat-o. Florea Gherghina. A spus ca l-a vazut pe 12 dimineata. Dar in restul zilei, l-a mai vazut cineva?
Pai, unde avea sa plece el, daca eu lucrez in schimbul unu si l-am lasat acasa, iar cand ma intorceam, dupa masa, il gaseam tot acolo?  

Dar crima s-a petrecut pe data de 12, seara.
Si cum ar fi putut el sa faca crima, daca seara noi eram acasa si el tot acasa? Si de la Galati la Frumusita sunt vreo 30 de kilometri. Zbura cu matura, pe fereastra, ca sa nu-l vedem?  

Si atunci?
Atunci, lucrurile stau in felul urmator: daca omorul s-a petrecut inainte de seara zilei de 11 decembrie, eu imi iau mana de pe el, ca nu stiu ce-a facut in sat. Daca omorul a fost intre ziua de 11 si ziua de 14, el a fost acasa la mine.  

A fost pe 12, seara.
Atunci e nevinovat.  

Instanta a stabilit ca nu ati spus adevarul si l-a condamnat.
Bine, dar am mintit eu, a mintit barbatu-meu, ce motiv avea sa minta pentru el, ca nu-l prea suferea, a mintit si vecina Gherghina? Or fi mintit si altii? Pai, atunci, de ce nu ne-a tras pe noi la raspundere, ca pe niste mincinosi, ca ei au jurat cu mana pe biblie, mie nu mi-a dat voie, ca sunt sora?  

Si fratele ce zice?
El tot scrie, ca nu l-am omorat eu, ca de ce nu ma ajutati. Eu ii zic: mai omule, cu ce sa te ajut eu? A murit mamica, am ingropat-o. A murit taticu, l-am ingropat. Nu ma mai descurc din datorii... ce sa mai fac pentru el? (O lasam pe Elena in prispa. Cu pisica in brate. Cu necazul ei cu tot. Dupa cateva saptamani aveam sa o intalnim din nou pe Elena. Ne-a dat niste acte care ar fi trebuit sa se afle la dosarul ce fusese judecat. Dar nimeni nu i le ceruse. Este vorba despre o adeverinta de la Primarie si despre un bilet de trimitere la spital, care intaresc alibiul fratelui sau, Vasile, cel pe nedrept condamnat.)  

"Politaiul a zis ca imi taie capul!"
NELU HAGIU. Invata sa scrie
Pe Nelu Hagiu l-am gasit abia la a doua vizita in satul Frumusita. Acum are 19 ani. Dar pare de 15. Il umbreste mustata. Priveste numai in pamant. Ar trebui sa-l apuci de barbie, ca pe carlan, sa-l faci sa ti se uite in ochi. Privirea ii e cenusie, fara sclipire, fara lumina. La fel si graiul. Bolborosit, abia inteligibil. Am incercat sa-i evaluam IQ-ul. Greu. Pentru ca, dupa stiinta noastra, evaluarea IQ-ului nu admite cifre negative, cu minus in fata, cum admite, de pilda, termometrul. Daca i-am masura IQ-ul cu termometrul, inteligenta acestui baiat se situeaza pe langa polul frigului. I-am vorbit frumos. Daca ne-am fi rastit, s-ar fi ascuns ca pisica, dupa soba. Sa-l auzim asadar...  

Jurnalul National: Ce-ai facut in ziua de 12.12.2000?
Nelu Hagiu: Am ajuns seara la stana lui Enache, cu Spanu. Am bagat oile in tarla si, de la vale, se auzea omu’ ala chiuind. Si dupa aia am mers, am mancat, Spanu i-a zis lui Enache despre el si am mers si ne-am culcat. Dar pe la trei dimineata, cand m-am trezit, Spanu nu mai era langa mine. S-au dus sa-l omoare. Asta-i tot.  

Pai, bine, dar tu ai dat declaratii ca ai vazut cand l-au omorat.
Pai, n-am vazut.  

Atunci de ce ai spus?
Eu am spus ca l-am vazut cand am inchis oile si ne-am dus sa vedem cine chiuie, si era ala cu magaru’. Dupa aia, Spanu i-a zis lui Vicu: hai, ma, ca l-am vazut pe ala...  

Care... ala, ce, se cunosteau?
Pai, se cunosteau, ca in urma cu un an Vicu fusese cu oile in balta si se batusera cainii lor?  

Ai lor, ai cui? Ai lui Vicu si ai mortului?
Pai, da, ca mortu’ era atunci cioban la Gostat si cainii lui i-au mancat pe ai lui Vicu.  

Si de ce n-ai spus asta la proces?
Cum nu, pai am spus...  

Ia sa-ti citesc, mai baiatule, declaratiile, poate-ti aduci aminte... (aducem dosarul din portbagajul masinii. "Cine stie ce-o fi spus copilul, atunci, de frica", suspina mama, o matusa tare necajita, cu barbia pitita in basma. Catre noi, apoi, cu glas plangacios: "E cam asa, nu ca as vrea sa spun de rau, dar copilul e cam bolnav, cum sa spun, handicapat, vedeti dumneavoastra". Vedem, vedem...) Ii citim declaratia pe care a dat-o in fata judecatorului, cu mana pe Biblie. In care, dupa cum stiti, a relatat crima asa cum a vazut-o. Raspuns:
N-am zis eu asta!  

Mai, baiatule, cum n-ai zis, daca acolo scrie ca ai zis? Au inventat ei?
Pai, cum sa spui, daca n-am fost de fata?
(Un asa raspuns il va fi auzit pesemne, acu’ o suta de ani, si Caragiale). Ii citim si declaratia data la politie, in prezenta procurorului, in care spunea cum au plecat ei sa-l talhareasca pe ciobanul de pe dig, cum l-au gasit acolo pe Chicioroaga, care il batea deja, cum l-au luat Enache si Chicioroaga pe mort de maini si de picioare, sa-l arunce in garla.  

Nelu ne zice:
Eu n-am spus. M-au dus la seful de post in birou. Era acolo, langa soba, un topor de taiat lemne. Mi-a zis: spune, ma, cum a fost, ca-ti tai capu’... eu am zis ce v-am spus si dumneavoastra si n-am scris ca nu ma prea pricep. Pe Spanu l-au batut, i-au smuls parul din cap, l-au batut inca dinainte, cand l-au luat cu masina... dupa aia, l-au spanzurat cu fularu’...  

Ii aratam declaratia: N-ai scris-o tu?
Nu, eu n-am scris nimic la post. (Avea dreptate. Scrisul lui il puteti vedea. Chiar nu seamana).  

Continuam sa-i citim lui Nelu declaratia pe care anchetatorii sustin ca ar fi dat-o la Politie, in prezenta martorului asistent Roman Costica. Nelu aproape ca sare in sus:
Nu-l cunosc pe Roman Costica! Declaratia a scris-o seful de post. Eu il stiu pe Chicioroaga, ca e de la mine din sat, dar nu l-am vazut, pentru ca nu eram acolo!  

Ii citim acum declaratia lui Roman Vasile, un localnic care a afirmat ca Hagiu i-ar fi declarat ca a vazut cum Enache si Chicioroaga l-au omorat pe Lechea, dupa ce l-au cautat de bani impreuna cu Spanu. Iar sare in sus Nelu:
Pai, Roman nu era pe atunci in sat. Era la puscarie cand s-a intamplat crima, s-a liberat dupa trei zile. Ia sa va interesati!  

Concluzii
Dupa toate acestea, Nelu Hagiu a scris, de fata cu noi si cu parintii lui, doua declaratii. Le puteti citi:  

Tragem, din marturia data de singurul martor al acuzarii, cateva concluzii:
- ori a mintit pe parcursul urmaririi penale si al judecatii, ori i s-au pus in seama lucruri nespuse de el;
- mobilul crimei nu este talharia, ci razbunarea, pe fondul unui conflict pe care ciobanii l-au avut cu un an inaintea crimei. Aceasta ipoteza nu a fost nici macar investigata de anchetatori. A trebuit sa o facem noi, dupa sase ani!
- un martor-asistent, Roman Vasile, a fost "inventat" de anchetatori, pentru ca la data comiterii crimei era "chirias" al statului, la puscarie;
- asupra persoanelor care aveau la acel moment calitatea de faptuitori sau martori au fost exercitate violente fizice sau amenintari cu moartea de anchetatori. Aceste presiuni poarta numele generic de "tortura". Ce valoare juridica au, asadar, marturiile astfel obtinute?  

"Ce-am zis aia zic si-acum!"
Parintii lui Vasile Chicioroaga nu mai traiesc. Au murit amandoi, inca din timpul procesului. Ei stiau bine ce facuse fiul lor acasa, cat statuse in sat si cat locuise la sora lui din Galati. Casa parinteasca e acum o ruina. In gospodaria alaturata, daca o putem numi gospodarie, l-am gasit insa pe nea Marin Ciocazan, vecinul care l-a dus pe Vasile la spital in preziua crimei.  

Cu batutul la poarta n-am reusit nimic. Am verificat mai... aprofundat un fuior vag de fum, dand semn ca bucataria din fundul curtii e locuita. Noroc ca nu avea caine, pentru ca altfel n-am fi obtinut declaratia. Am ciocanit la usa. Fara raspuns. Am indraznit de-am bagat nasul. Nasul nostru n-avea ce cauta acolo, trebuia lasat afara, la frig si la aer curat. Inauntru mirosea a murdar si a pisica. Dar pisica tocmai se spala, cu limbuta.  

Nea Marin face ochi din pat. Era ora 12:00. Daduse gata de cu zori o carafa de vin. Pe meleagurile alea, bag seama, vinul e medicament pentru toate metehnele. Si pentru memorie. Trage o dusca. Privirea lui capata viata:  

Marin Ciocazan: Da, dom’le, l-am dus luni, pe 11, asa cum am zis, l-am dus la spital la Galati. Pai daca asa e, de ce sa mintesc? Poate am gresit de i-am facut si eu rau, ca se tinea de burta de cat bause si eu l-am tratat cu o cana cu vin, sa se dreaga...  

Jurnalul National: L-ai lasat acolo, s-a intors cu matale in sat?
A ramas, dupa ce i-au facut injectii l-am dus la sora-sa. Acu, ce sa te mintesc, eu cred ca nici nu era in stare sa se mai miste din pat, la cum arata...  

Si a doua zi, pe 12?
I-am dus actele de la primarie pe care le scosese biata ma-sa pentru el, acte cum ca n-are pamant, ca nu plateste impozit, sa se poata spitaliza pe gratis. I le-am dus pe la pranz.  

In ziua crimei? Deci el era la Galati atunci?
Pai, io asa zic, si cum zic acum am zis si atunci.  

Si cand s-a intors in sat?
Pai, pe vineri, cand am taiat porcii, caci cu mine i-au taiat!  

Bine, nea Marine. Multumim. Sanatate!
Sanatate! Stati asa, sa serviti un pahar cu vin...  

Nu mai stam. Doamne, ce trist o sa fie in Tamaoani-Frumusita la primavara, cand se termina vinul din butoaie...
 

"Ei mi-or facut boacana!"
Cu Enache Vicu am discutat la Penitenciarul Galati, indata dupa ce am vorbit cu Chicioroaga. Cu nea Vicu e greu, tare greu sa legi dialog. Nu-l ajuta mintea, pur si simplu. Nu stie sa citeasca, sa scrie, priveste undeva dincolo de tine, iar tu privesti in ochii lui si vezi… peretele din spate. Ti-e greu sa spui ce gandeste la un moment dat, pentru ca te intrebi in primul rand daca o face. Dar de simtit, simte. Cand aduci vorba de copiii lui, ochii ii inoata in lacrimi. Prin urmare, e om.  

Jurnalul National: Erai gospodar in 2000. Aveai oi multe?
Enache Vicu: 200  

Aveai sotie si copii. Cati?
Doi.  

Vin sa te mai vada?
Vin (suspina).  

Oile mai sunt?
Nu mai sunt.  

Cine sunt Spanu Catalin si Hagiu Nelu?
Baieti de la noi din sat, angajati la mine la oi, ei mi-au facut boacana si m-au bagat la puscarie.  

Cum? Cu Spanu n-ai fost coleg la puscarie?
Ba da. Dar el zicea ca o mintit. Ca si politaii l-or mintit, ca ziceau ca Hagiu a zis asa, Spanu, asa… i-au imbarligat sa zica si de mine.  

Dar tu l-ai vazut pe mort cand era viu?
Niciodata.  

Dar Nelu si Catalin ce fel de argati erau? Ii mai urecheai?
Nu, ii mai certam cand si cand. Nu erau dusmani cu mine.  

Atunci de ce au zis ca ai fost sa faci crima?
Nu stiu (sprancenele ii deseneaza pe frunte doua mari paranteze).  

Cum a fost in seara aia?
Pai, or venit cu oile, au venit la mine sa manance, ca de obicei, dupa aia au venit la mine sa-mi zica: uite, e unu cu un magar care chiuie, asa si pe dincolo. Eu le-am zis: ati mancat? Da, bine. Duceti-va in pizda mamilor voastre de va culcati. N-aveti voi treaba cu ala de pe dig care chiuie. Da’ ei or plecat.  

Dupa aia ce ai facut?
Eu? Am dormit.  

Cu cine?
Singur.  

Pai, intr-o declaratie ziceai ca fetita o fost cu mata.
Da, la televizor, apoi s-o dus la mama-sa, eu am adormit, ca eram obosit, fusesem la peste ziua aia.  

Si ai prins?
Am prins.  

Si politia te-a cautat a doua zi?
Nu, dupa o saptamana.  

Si discutia cum a fost la post?
Pai, era Spanu acolo, care o zis: o fost! Pai, unde?, am zis eu. N-am primit raspuns. Dupa aia, am cerut sa-i puna la detectoru’ de minciuni. Am zis ca platesc din banii mei, dar nu stiu s-o fi facut!  

Atunci?
Asta o fost toata marsavia lor, ca stiau ca eu nu stiu carte, si nici dracii aia nu stiu carte, si le-or facut pe toate.  

Pai, ce-aveau cu dumneata?
Nu stiu, ca Spanu atat a zis, cu capu-n jos: da, el a fost. Si eu i-am zis: ma bagi in puscarie, dar de ce? Si el n-a raspuns.  

Dumneata ai fost singurul cu avocat angajat. Ce-a facut?
Nimic!  

Cu Chicioroaga te-ai cunoscut bine?
Nu, n-am baut un pahar de vin macar. Nici o relatie n-am avut cu el.  

Atunci?
Nu stiu, or fi zis: baga prostii sa mearga la puscarie, ca noi nu stiam carte. Uite, la puscarie ma gasiti.  

 

DECLARATII (in format audio) ALE MARTORILOR
 

 

RECHIZITORIU (documente foto, format .jpeg)

×