x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Cazul 1393 Cazul "1393" - Magistratii vinovati trebuie sa plateasca (verdictul cititorilor de pe internet)

Cazul "1393" - Magistratii vinovati trebuie sa plateasca (verdictul cititorilor de pe internet)

de Valentin Zaschievici    |    Veronica Micu    |    15 Feb 2006   •   00:00
Cazul "1393" - Magistratii vinovati trebuie sa plateasca (verdictul cititorilor de pe internet)

Ieri am publicat analiza finala a Cazului 1393. Cei noua membri ai juriului, constituit de Jurnalul National, si-au incheiat pledoariile. Verdictul: procesul trebuie rejudecat! Astazi veti citi cele mai interesante opinii ale cititorilor, exprimate pe forumul Jurnalului National, pe parcursul intregului nostru demers jurnalistic. Din sutele de mesaje lansate, le-am ales pe cele despre care noi am crezut ca sunt cele mai argumentate. Va multumim pentru implicare si pentru ipotezele extrem de interesante, care, sinceri sa fim, ne-au starnit invidia si ne-au dat speranta ca munca noastra nu a fost in zadar. (Valentin Zaschievici, Vera Albulescu)

@TAUNUL
Mobilul crimei nu a fost talharia, ci, mai degraba, razbunarea. Cainii victimei au hartanit cainii autorului... dupa cum rezulta din cele citite. In plus, magarul a ramas in afara... talhariei. Poate si pentru a nu-i da de gol pe faptasi! Minorul numit Hagiu nu stie ce anume s-a scris in declaratia sa, pentru ca nimeni nu i-a citit-o si sunt sigur de asta. El este un om ignorat de politisti, procurori, judecatori si avocati! Sa nu mai amintesc faptul ca a fost amenintat verbal si violentat fizic. Acel condamnat la care faceti referire nu a avut avocat. Obligatoriu, i s-a numit unul din oficiu care, ca de obicei, este prea putin interesat in a face o aparare totala pe motiv ca nu este platit si probabil ca nici "chemare" nu are pentru asa ceva. Altfel...! In afara surorii acuzatului, se puteau face investigatii in randul vecinilor care il vedeau zilnic. Ei nu erau rude cu acest om lipsit de aparare...

@CRISTI
Da, totul a fost superficial realizat in acest caz, nu numai judecata in sine. Activitatea de cercetare la fata locului, de consemnare a declaratiilor majoritatii martorilor, de formulare a rechizitoriului, de judecare in fond a cauzei sunt in mod evident viciate de superficialitate. Cel mai trist este adevarul surprins de doamna Draghici in afirmatia: "Dosarul este departe de a fi un unicat in peisajul Justitiei autohtone...!". Trist este faptul ca in multe situatii procurorul merge "pe mana" politistului si judecatorul merge "pe mana" procurorului. Din lipsa de interes sau din orice cauza, s-ar intampla este nu numai trist, ci deosebit de daunator pentru Justitie, in general. Se uita ca acesti oameni se joaca cu viata oamenilor.

@F.B.I.
Despre numitul Chicioroaga Vasile, mi-am exprimat pozitia inca de la inceputul dezbaterii subiectului. Consider ca este 100% NEVINOVAT si cei care i-au furat anii de libertate din viata MERITA SA FIE ASPRU PEDEPSITI! In ceea ce-l priveste pe Enache Vicu, am unele mici retineri. Dupa parerea mea, adevaratii vinovati sunt Catalin Spanu si Nelu Hagiu. La varsta lor, "faptele de bravura" sunt cele care-i caracterizeaza, plus ca, avand si un grad foarte scazut de inteligenta, au crezut ca "tot ce zboara se mananca". Parerea mea, scopul bataii pe care i-au administrat-o lui Lechea a fost jaful. Speriati de fapta comisa, gandindu-se la consecintele imediate, mintea nu i-a dus prea departe si l-au aruncat pe cel care inca traia in canal.

@ROBERT
Cand ai gandul la piftie si sarmale, nu mai stai sa alergi dupa graniceri si verificari de alibiuri pe la Galati. Pai ce sa te mai incurci cu detalii de-astea? Cine stie ce mai aflam? Pai, de unde alt inculpat? Da-l in ma-sa de taran, cine-l punea sa fie la Galati? Daca era in Spania, scapa, ca avea viza!! Dragi jurnalisti, ar trebui sa promovati un proiect de lege prin care erorile judiciare sa fie imputate procurorilor si judecatorilor in urmatorul fel: 1. Eliberare din functie cu recuperarea salariului pe ultimii 3 ani si interzicerea dreptului pe viata de a activa in mediul juridic. 2. Puscarie egala cu condamnarea data (sau efectuata de nevinovat). 3. Plata catre nevinovat a unei indemnizatii de 1.000 RON/zi puscarie.

@OVIDIU
Cand ati inceput serialul despre lumea ascunsa a inchisorilor, chiar la inceput, v-am atras atentia ca este posibil sa va intalniti si cu oameni nevinovati printre puscariasi. Nu am facut-o decat cu scopul de a arata ca a condamna in masa o categorie de oameni, fie ei si detinuti, este cel putin superficial, daca nu pueril. Am fost constient ca va veti intalni si cu cazuri de acest gen si eram curios cati dintre voi vor incerca sa abordeze aceasta tema: in Justitie se mai si greseste. Sigur ca v-a luat ceva timp documentarea, poate zile de chibzuiala daca este bine sau nu de declansat asa o tema de ancheta. Eu va felicit inca o data pentru curaj, deoarece in serialul precedent, cu mici exceptii, ati dat dovada de profesionalism.

@DETECT
Nu inteleg de ce Hagiu l-a bagat la apa cat a putut pe Spanu, dar acesta nu prea a reactionat, ba chiar l-a aparat pe Hagiu, afirmand ca dupa ce Vicu si Chicioroaga au inceput sa-l loveasca pe Lechea, au fost trimisi acasa. Pentru mine este clar ca Chicioroaga este nevinovat, cat despre Vicu, nu pot sa-l acuz decat de comoditate. Parerea mea este ca el a aflat de "pocinog" in noaptea de 12 decembrie sau pe 13 decembrie. Trebuie sa se gaseasca o cale pentru rejudecarea acestui proces.

@URICIOSUL
Politistii care au facut cercetare si procurorii din acest caz sunt marii vinovati, pentru ca, pana la urma, magistratii judeca dupa probele administrate de acestia la dosar! Judecatorul in mod evident se ia dupa ce pune la dosar procurorul, caci politistii si procurorii fac ancheta. As zice ca, totusi, sa nu ii condamnam pe judecatori inainte de a vedea din ce motive politistii si procurorii nu si-au facut treaba si nu au mai mult respect pentru contribuabili, ca doar din banii lor sunt platiti!

@DETECT
Este extraordinar sa aflam parerea unor oameni de specialitate. Este inadmisibil ca s-au comis atatea ilegalitati fata de toti cei implicati in acest caz. Poate prin intermediul ziarului Jurnalul National sa le fie aduse cetatenilor la cunostinta posibilitatile de a beneficia de drepturile ce le revin in caz de arestare, de participare ca martor, inculpat sau parat, posibilitatea de a observa imediat orice ilegalitate comisa de legiuitori.

@RADU
In prezent, pentru ca nu mai exista temeiuri de revizuire, iar alte cai de atac nu mai sunt valabile, singura solutie ar fi gratierea partiala doar pentru omor si talharie acordata de Traian Basescu. Aceasta este politica penala dusa de o ministra data afara din Parchet, care nu intelege ca trebuie sa existe, in penal, o cale de atac extraordinara, la dispozitia procurorului general, prin care sa se incerce, cel putin, repararea erorilor judecatoresti.

@TAUNUL
Incredibil! Sunt uluitoare "momentele" descrise in acest articol plin de REALITATE. Fara a lua in seama concluziile la care ati ajuns, pentru a nu ma lasa influentat, am sa-mi spun parerea potrivit propriilor... impresii. Martorul NELU HAGIU a dat o declaratie care a constituit baza urmaririi penale ce a urmat, a cercetarii penale si a judecatii propriu-zise, el fiind singurul "martor ocular"... Pe timpul cercetarii penale si a procesului in instanta de judecata, acest martor nu a mai dat o alta declaratie. In aceste importante actiuni, nimeni nu a luat in seama ca martorul sustine ca un alt martor, care nu a fost "ocular", pe nume Roman, nu putea face... declaratii deoarece era in stare de detinere la penitenciar. Ori nu i s-a acordat incredere ca in prima declaratie care, repet, a influentat "organe" si instante. Desi acest martor avea doar 14 ani... Desi acest martor nu stie sa scrie... Desi acestui martor nu i s-a citit propria-i declaratie de catre seful de post (sunt convins ca nu s-a intamplat)... Desi declaratia, in conditiile de mai sus, a fost data sub amenintari si violente fizice... Autor al crimei, VASILE CHICIOROAGA nu poate fi absolvit de o asa "calificare", desi: In ziua comiterii crimei se afla in alta localitate (intre 11 si 27.12.2000), fapt ce se putea dovedi daca i se verificau cu seriozitate declaratiile. Sunt atatea persoane si la bloc, si la tara care l-au vazut, dar nu au fost de nimeni chemate, intrebate, cercetate etc. In ziua comiterii crimei a fost vazut in localitate doar de un singur om, cel care de fapt il acuza, desi precum cel in cauza se intreaba, "De ce nu m-a vazut nimeni in sat, acolo unde toata lumea vede pe toata lumea?!?". Exista, pe numele acestuia, un bilet de trimitere la spital (unde sunt martori ca a fost preziua crimei) eliberat de la dispensarul comunal, precum si o adeverinta eliberata de primar pentru a-i servi la internarea in spital, adica doua documente CARE NU SE AFLAU LA DOSARUL CAUZEI duse la Galati in ziua crimei de catre vecinul M. Ciocazan, care declara si sustine ca le-a dus si cel in cauza era la Galati... in ziua comiterii faptei penale de omor pentru care V. C. este condamnat... Al doilea condamnat, nestiutor de carte ca si primul, pe nume ENACHE VICU, in lipsa altor argumente de sustinere a nevinovatiei, a solicitat sa fie confruntat cu detectorul de minciuni. Nu s-a aprobat. Ce se poate crede? Ca politistii nu au lucrat profesionist. Ca politistii au luat declaratii sub imperiul fricii, cauzata prin amenintari directe si prin violente fizice. Ca politistii l-au arestat pe primul "criminal" abia la 27.12.2000 si nu se spune in baza caror acte a fost retinut la Politia Judeteana pana dupa Anul Nou, cand a fost scos din arest, desi retinerea opereaza pentru cel mult 24 de ore, desi cel in cauza auzise de la alte persoane care au citit in presa ca este banuit de crima...!
×
Subiecte în articol: martor cazul 1393