x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Decembrie '89 Atac la contrarevoluţia "epigonilor" ceauşişti

Atac la contrarevoluţia "epigonilor" ceauşişti

de Gabriela Antoniu    |    22 Mar 2010   •   00:00

Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) a dat publicităţii un comunicat în care condamnă campania "nedemnă, concertată, îndreptată spre negarea şi discreditarea Revoluţiei Române".

"Întreaga campanie este susţinută de oameni fără autoritate morală, care nu au cutezat să se afirme în vreun fel împotriva dictaturii, nu s-au remarcat prin nimic în zilele şi nopţile fierbinţi ale lui decembrie 1989 - dar au  devenit combatanţi «anticomunişti» - post-factum, când a dispărut obiectul muncii! Se vehiculează tot felul de scenarii, supoziţii, neadevăruri şi fapte inexacte pentru a acredita idei false despre Revoluţia Română din decembrie 1989.

Se reiau fără jenă aprecierile lui Ceauşescu, atunci când au izbucnit mişcarea protestatară şi revolta populară de la Timişoara, cât şi din zilele de 21 şi 22 decembrie şi de la procesul de la Târgovişte! Epigonii lui de azi nu fac decât să repete aceste aprecieri: nu a fost Revoluţie, ci lovitură de stat; nu a fost o mişcare spontană a populaţiei, ci acţiunea unor agenţi ai serviciilor străine de spionaj, ca şi cum serviciile de spionaj ar fi capabile să declanşeze asemenea acţiuni ample ale populaţiei - dacă nu ar exista motive reale de revoltă populară.  

Despre diversiunea armată declanşată în seara zilei de 22 decembrie, după fuga lui Ceauşescu, se încearcă acreditarea ideii că ar fi fost pusă la cale de cei care s-au reunit, în cursul nopţii, în cadrul CFSN, pentru a constitui noile structuri ale puterii de stat, deşi faptele vorbesc că (ea) a vizat tocmai împiedicarea formării acestor noi structuri, primele atacuri pornind tocmai acolo unde se  constituiau acestea: în sediul CC al PCR, în Televiziune, la MApN, extinzându-se, apoi, şi asupra altor centre din ţară. Cu 20 de ani în urmă, au murit 1.104 oameni.

Epigonii lui Ceauşescu nu respectă nimic: nici sacrifi­ciul, nici suferinţa, nici pierderile de vieţi omeneşti, nici meritul celor care au luptat împotriva represiunii", se arată în comunicat, care aminteşte totodată că în decembrie 2009 şeful statului şi premierul au lipsit de la ceremoniile de comemorare a victimelor Revoluţiei, iar preşedintele României, întors de la manifestările prilejuite de căderea Zidului Berlinului, "a păstrat tăcerea asupra celor petrecute în România acelui an crucial".

În final, Colegiul Naţional al IRRD solicită Parlamentului României "să nu se lase derutat de încercările celor care-şi propun să înlocuiască un institut al Revoluţiei Române cu un institut al contrarevoluţiei române" şi anunţă că anul acesta vor fi orga­nizate întâlniri şi dezbateri publice asupra principalelor evenimente ale anului 1990.

Citiţi comunicatul integral - format pdf

×