x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Decembrie '89 Securitatea a vrut să-l reţină pe Ceauşescu

Securitatea a vrut să-l reţină pe Ceauşescu

de Dan Constantin    |    10 Dec 2009   •   00:00
Securitatea a vrut să-l reţină pe Ceauşescu
Sursa foto: Jurnalul foto/

22 decembrie '89, ora 11:50. Soţii Ceauşescu sunt "extraşi" de un elicopter de pe acoperişul Comitetului Central. Mulţimea din Piaţa Palatului priveşte cum aparatul face o rotaţie şi se îndreaptă greoi spre nord. Nimeni nu ştia atunci unde pleca elicopterul prezidenţial.

Aveam să aflăm mai târziu că a aterizat la reşedinţa de la Snagov, unde Ceauşeştii au zăbovit câteva minute. Ce s-a întâmplat în acele minute în palat? Cum a reacţionat garda din trupele de Securitate? Căpitanul Sorin Dumitrescu, ofiţer în dispozitivul de la Snagov, dezvăluie amănuntele acestui episod important.

 

Jurnalul Naţional: Cine a coborât din avion?
Sorin Dumitrescu: El, ea, Manea Mănescu, Bobu, plus cei doi ofiţeri de la Direcţia V, colonelul Raţ, însoţitorul lui, şi căpitanul Rusu, însoţitorul ei, au coborât din elicopter. Am rămas surprins că elicopterul vine pe marginea lacului, pe fir, pe la marginea pădurii, în zbor la joasă altitudine. Asta mi-a atras atenţia de la început, pentru că era neobişnuit. Au aterizat la Snagov-palat, au intrat în casă şi el s-a dus în sala de comunicaţii (camera tehnică).

Dar avea telefoane cu comunicaţie şi în casă, astfel că este posibil ca acele convorbiri telefonice despre care s-a scris şi în ziare să fi fost făcute din camera lui sau din birou.

 

Ştiţi cu cine a vorbit?

Precis, nu, însă am aflat mai târziu că a contactat câţiva prim-secretari de judeţ şi doi-trei generali din teritoriu. Toţi i-au dat asigurări că e linişte şi că sunt de partea lui. Au stat 30-45 de minute la palat.

 

Aţi primit vreun consemn sau vreun ordin de alarmă, ştiu eu, poate indicativul de apropiere a şefului statului de obiectiv?

Nu. Noi am auzit elicopterul, care venea dintr-o zonă neobişnuită, evolua pe un traseu atipic, apoi am văzut unde aterizează şi cine se dă jos din el. Dispozitivul de pază de la palat era condus de un subofiţer şi se afla amplasat la distanţă, în zona împădurită, acoperită. Sigur că am intrat automat în alarmă, semnalând dispozitivelor, că erau mai multe şi cu diferite misiuni, că preşedintele este la palat.

Nu ştiam ce urmează, când, destul de repede, am primit ordin de la Direcţia V, care avea putere de decizie operativă, am primit ordinul: "Dispozitivul pe casă!". Asta însemna să apropiem dispozitivul de pază în jurul casei, a palatului prezidenţial de la Snagov.

 

Era un ordin neobişnuit?

Şi da şi nu. Da, pentru că acest tip de operaţiune făcea parte din misiunea noastră, era o chestiune de rutină. Nu, pentru că operaţiunea viza blocarea accesului în clădire atunci când Ceauşescu dormea acolo, noaptea, sau când nu trebuia să se apropie nimeni. Acum, ordinul părea fie că vizează un posibil atac iminent asupra Palatului Snagov, ceea ce nu era credibil, fie o posibilă intenţie de a nu permite ieşirea.

 

Adică dvs. credeţi că ordinul a fost dat pentru a-l bloca pe Ceauşescu în clădire?

Pe moment nu am gândit aşa. Ordinul era firesc, oricum noi nu-l comentam. Am strâns dispozitivul spre casă, am venit cu santinelele aproape de jur-împrejur, am adus şi celelalte gărzi din zonă pentru a înconjura casa. Dar când am ajuns cu dispozitivul pe casă, elicopterul s-a ridicat. Neprimind alte ordine, nu am avut cum să împiedic plecarea elicopterului.

 

Şi ce v-a făcut mai târziu să credeţi că ordinul venit de la Direcţia V avea alt scop, avea menirea să-l blocheze pe Ceauşescu acolo?

După fuga lui Ceauşescu, dar până în Revelion, cred că la 23 decembrie, a sunat generalul Ghiţă şi m-a întrebat: "Păsările mai sunt acolo?". Nu mi-am dat seama ce vrea şi i-am spus că noi acolo nu avem berze. "Nu, bă, păsările alea..." şi mi-a dat de înţeles că e vorba de Nicolae şi Elena Ceauşescu. "Au plecat din 22", am răspuns. "Şi n-ai putut să întreprinzi nimic?", în sensul să îi reţin. "Păi, nu era în misiunea mea." "Păi, n-ai primit ordin de la Direcţie?" I-am explicat exact cum a venit ordinul şi el a trântit furios telefonul.

 

"Generalul Vlad putea da ordinele"
Mai ţineţi minte cine v-a sunat de la Direcţia V să înconjuraţi casa?
Da, însă nu are importanţă, fiindcă era un ofiţer care transmitea un ordin de mai sus.

 

Bănuiesc că atunci nu ştiaţi, dar mai târziu aţi aflat că generalul Neagoe, şeful Direcţiei V, se ascunsese în ziua de 22 decembrie şi era de negăsit.

Am auzit ceva, mulţi ani după, dar nu am dat importanţă.

 

Dar să presupunem că primeaţi un ordin explicit din partea Direcţiei V de blocare a lui Ceauşescu la Snagov, ce făceaţi?

Executam ordinul Direcţiei V.

 

Nu aveaţi nici o reţinere că era vorba de şeful statului?

Aceste considerente nu intrau în atribuţiile mele. Sigur că analizam şi eu situaţia, dar ordinul venit sub o formă legală de la Direcţie trebuia executat. Probabil că aş fi avut unele probleme dacă se dădea un ordin "Arestează-l pe Ceauşescu!", dar un astfel de ordin nu putea veni, nu era regulamentar. De aceea, un ordin de blocare a lui Ceauşescu putea avea o formă regulamentară: "Strânge dispozitivul pe casă şi nu iese nimeni". Atunci, da, lucrurile erau clare.

 

Dar când lipsea generalul Neagoe, peste el cine putea da ordine?

Generalul Vlad.

 

Aşadar, putem trage concluzia că, în lipsa lui Neagoe, generalul Vlad a dat ordinul de blocare a Ceauşeştilor la Snagov?

Eu nu trag nici o concluzie. Ordinul a venit să înconjurăm casa, dar nu a conţinut şi ordinul de împiedicare a ieşirii din clădire.

 

Graba lui Bobu şi Mănescu
Alte lucruri neobişnuite s-au mai întâmplat la Snagov?

Da. În perioada 22-25 aveam gardă şi la Vlăsia, la gospodăria de partid. Ofiţerul Petre Moraru m-a sunat că în perioada 23-24 pe la el au trecut două elicoptere pe direcţia Lipia-Ghermăneşti. Nu ştiam nimic de ele, acolo era un nod de cale ferată. Au trecut ziua. Nu puteau fi identificate după simbolurile de identificare vizuală. Generalul Rus dăduse ordin să nu se mai ridice nimic de la sol şi ele zburau. Nu cred că erau ale noastre.

 

Ce s-a întâmplat cu Manea Mănescu şi cu Emil Bobu?

Manea şi Bobu au plecat cu o maşină de teren ARO, au ieşit pe la coada lacului spre Târgovişte, localitatea Coadele. Maşina era a şoferului lui Ceauşescu, Nicu Obadiu. Acesta era de fapt barcagiul lui Ceauşescu, cel care conducea barca cu motor pe lac. Din cauza lui se creau multe confuzii pentru că toată lumea îi spunea "Nea Nicu" şi nu ştiai prea bine despre cine e vorba. Manea Mănescu şi Emil Bobu erau grăbiţi să ajungă la punctul de întâlnire cu Ceauşescu.

 

Putem trage concluzia că Ceauşescu avea un plan de reconstruire a puterii cu cei doi împreună şi să dea ordine de undeva din teritoriu?

Probabil.

 

Vă întreb din nou: credeţi că ordinul de înconjurare a casei a vizat arestarea lui Ceauşescu?

De reţinere, de oprire a lui acolo, astfel încât să se ştie precis unde este în caz că se ia o decizie asupra lui.

 

Şi dacă venea un ordin de la partid, de la Dăscălescu sau de la Gogu Rădulescu să-l eliberaţi?

Venea degeaba. Securitatea nu executa decât ordinele superiorilor săi.

 

Dar acum vă întreb altceva. La CPEx-ul din 17 decembrie, s-a spus că securiştii din gardă i-ar fi arestat pe membrii CPEx dacă îl răsturnau pe Ceauşescu.

Nu aveam cum să cunosc ce se întâmpla acolo, nu cunosc situaţia. Dar eu cred că nu există ofiţer care să nu execute ordinul generalului Vlad în acele momente, ori semnalele date, ordinele date încă din 16 decembrie noaptea arătau că... s-a terminat cu Ceauşescu.


"Am intrat automat în alarmă, semnalând dispozitivelor, că erau mai multe şi cu diferite misiuni, că preşedintele este la palat. Destul de repede am primit ordin de la Direcţia V, care avea putere de decizie operativă, am primit ordinul: «Dispozitivul pe casă!». Asta însemna să apropiem dispozitivul de pază în jurul casei, a palatului prezidenţial de la Snagov"
Sorin Dumitrescu ofiţer de Securitate


"Manea şi Bobu au plecat cu o maşină de teren ARO, au ieşit pe la coada lacului spre Târgovişte, localitatea Coa-dele. Maşina era a şoferului lui Ceauşescu, Nicu Obadiu. Acesta era de fapt barcagiul lui Ceauşescu, cel care conducea barca cu motor pe lac. Manea Mănescu şi Emil Bobu erau grăbiţi să ajungă la punctul de întâlnire cu Ceauşescu"
Sorin Dumitrescu ofiţer de Securitate

×